TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MUSCLE MEATS [4 records]

Record 1 2022-06-27

English

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
  • Commercial Fishing
CONT

Two regulations have been used to control the size of landed scallops. First vessels [that] shuck scallops at sea and land scallop meats are subject to [restrictions of] a maximum average meat count or number of meats per pound(MPP)... The current management standards are 30 MPP... A meat is defined as the retained part of the scallop adductor muscle...

French

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Mollusques, échinodermes et procordés
  • Pêche commerciale

Spanish

Save record 1

Record 2 2022-06-27

English

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

Since scallops die if kept out of water for very long, they must be shucked at sea. [The crew] cut the scallop meats(adductor muscle) from the shell[, ] discarding the remainder overboard. The scallop meats are subsequently washed, bagged and stowed on ice for the duration of the fishing trip.

OBS

adductor meat; scallop meat: designations usually used in the plural.

Key term(s)
  • scallop meats
  • adductor meats

French

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Mollusques, échinodermes et procordés
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

chair de pétoncle; muscle de pétoncle : désignations habituellement utilisées au pluriel.

Key term(s)
  • chairs de pétoncle
  • muscles de pétoncle

Spanish

Save record 2

Record 3 2014-09-25

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

... a novel low-molecular weight form of Se [selenium] has recently been found to predominate in meats of ocean fish. Known as selenoneine, this low-molecular weight form comprises up to 95% of the total amount of Se present in red muscle and over 60% of the total Se in white muscle of blue fin tuna.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Outre la concentration plasmatique de sélénium, qui constitue le biomarqueur le plus usuel du statut à l’égard du sélénium, plusieurs autres biomarqueurs (p. ex. les sélénoprotéines et de petites molécules contenant du sélénium, notamment la sélénonéine) qui pourraient aider à mieux caractériser le statut à l’égard du sélénium ont été identifiés.

Spanish

Save record 3

Record 4 2011-10-26

English

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

A diet that restricts foods containing animal fats and saturated fatty acids, as egg yolk, cream, butter, milk, muscle and organ meats, and shellfish, and concentrates on poultry, fish, vegetables, fruits, cottage cheese, and polyunsaturated fats.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

En cas d'excès de cholestérol, l'une des premières choses à faire est de suivre un régime pauvre en cholestérol et d'éviter les mauvaises graisses [...] La première consigne consiste en toute logique à éviter les aliments qui contiennent eux-mêmes du cholestérol. Ce sont exclusivement des aliments d'origine animale. Le monde végétal, lui, fournit des composés voisins appelés phytostérols, lesquels s'opposent à l'absorption du cholestérol au niveau de l'intestin.

CONT

Le régime hypocholestérolémiant n'est pas «sans graisse», bien au contraire : les graisses doivent représenter 30 % de la ration calorique.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
CONT

Una dieta pobre en colesterol se caracteriza por: Evitar la grasa saturada de origen animal o vegetal, presente en manteca, mantequilla, embutidos, leche entera o sus derivados (nata, quesos curados y fundidos), embutidos, repostería industrial, mayonesas, alimentos precocinados, coco y chocolate.

Save record 4

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