TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

STAPLE FOOD [19 records]

Record 1 2025-03-28

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

The lists also indicate which food items are considered to be perishable staple food varieties, which are either frozen staple food items or fresh, unrefrigerated, or refrigerated staple food items that would spoil or suffer significant deterioration in quality within 2-3 weeks at room temperature.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Un rappel d'aliments est lancé lorsqu'il est jugé que l'article alimentaire représente un risque pour la santé des consommateurs.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-06-13

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
DEF

A staple food made by mixing flour and water or other liquid(often with yeast or other leavening agent) to form a dough which is then cooked, usually by baking.

PHR

loaf of bread

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
DEF

Aliment fait de farine, d'eau, de sel et de levain, pétri, fermenté et cuit au four [...]

Spanish

Save record 2

Record 3 2022-06-30

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Agricultural Economics
DEF

A crop that comprises a major part of people’s diets and supplies a major proportion of their energy and nutrient needs.

CONT

Ugandan farmers grow maize as a staple food crop as well as a key cash crop for export.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Économie agricole
CONT

En Afrique sahélienne, le sorgho est une culture vivrière de base pour l'alimentation des populations rurales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Producción vegetal
  • Economía agrícola
Save record 3

Record 4 2020-08-07

English

Subject field(s)
  • Business and Administrative Documents
  • Emergency Management
OBS

[A list of] some staple food items to consider buying [in case of an emergency].

Key term(s)
  • emergency preparedness check list

French

Domaine(s)
  • Écrits commerciaux et administratifs
  • Gestion des urgences
OBS

[Liste des] aliments de base à privilégier lors de vos achats [en cas d'urgence].

Spanish

Save record 4

Record 5 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Environmental Economics
  • Farm Management and Policy
  • Grain Growing
CONT

For IRRI [International Rice Research Institute], the task is especially challenging : to spearhead a ’double green revolution’(an increase in grain supplies with protection of the environment) in rice, the staple food on which nearly two and a half billion people already depend.

CONT

In the 21st century, ecological access to food seems to be the biggest challenge because of the damage being done to land, flora and the atmosphere. What we need is a new "double green revolution" - environmentally sustainable as well as yield-increasing.

French

Domaine(s)
  • Économie environnementale
  • Gestion et politique agricole
  • Culture des céréales
CONT

La révolution doublement verte est une réponse par anticipation aux risques de dégradation à long terme de la situation alimentaire mondiale et des ressources naturelles.

OBS

C'est parce qu'elle devra associer productivité élevée et viabilité écologique que la nouvelle révolution est dite «doublement verte». Fondamentalement destinée à réduire la pauvreté et l'insécurité alimentaire, elle ne s'appuie plus sur des bases purement techniques. Elle doit partir de la demande des populations pauvres, créer des emplois pour ceux qui n'ont que peu ou pas de terre, s'occuper autant des petites exploitations que des autres, de l'ensemble des régions agricoles et non plus seulement des régions à potentiel élevé. Elle doit impliquer fortement les politiques agricoles de façon à créer, à toutes les échelles, des environnements économiques favorables.

OBS

révolution doublement verte : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Economía del medio ambiente
  • Gestión y política agrícola
  • Cultivo de cereales
Save record 5

Record 6 2014-08-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

A steak-house staple, creamed spinach is anything but a diet food. Classic versions contain butter, flour, cream, and sometimes even cheese and bacon...

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
Save record 6

Record 7 2014-05-26

English

Subject field(s)
  • Toxicology
CONT

Ackee, akee or achee-Blinghia sapida-is a food staple in many Western Africa, Jamaican and Carribean diets. There are two main varieties, hard and soft ackees, that are available for consumption. Both canned and fresh forms of this fruit are consumed. However, unripe fruit contains natural toxins called hypoglycins that can cause serious health effects.

French

Domaine(s)
  • Toxicologie
CONT

L'akée - Blinghia sapida est un produit de consommation courante pour de nombreux résidants de la Jamaïque, Caraïbes et de l'ouest de l'Afrique. Il y a deux variétés principales qui sont offertes à la consommation : une ferme et une molle. Les deux variétés sont consommées fraîches ou en conserve. Toutefois, les fruits immatures contiennent des toxines naturelles appelées hypoglycines qui peuvent nuire gravement à la santé.

Spanish

Save record 7

Record 8 2007-01-04

English

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

AZYME BREAD... is a staple food whose origins can be traced to the times of the Jewish Exodus. Its recipe is of biblical simplicity : flour and water, period!... It contains no fat, salt, sugar, emulsifiers, colorants or leaven.

French

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

Le pain azyme est uniquement composé de farine, de froment et d'eau sans apport d'aucun autre produit. Il ne contient ni sel, ni sucre, ni matières grasses, ni colorants, ni émulsifiants, ni levain.

OBS

Le pain azyme est un produit de tradition ancestrale, et même multi-millénaire, puisque son origine remonte à l'époque de l'exode du peuple juif et de sa fuite en d'Égypte, sous le règne du pharaon Ramses.

Spanish

Save record 8

Record 9 2006-03-06

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
OBS

Jowar is an important food over much of the country, and especially in the dry areas of the central and southern states. Millions of Indians eat it. Some use it like rice, but most jowar is milled into flour. ... Jowar grain is also malted (germinated), and in this form it finds its way into various processed products, including beer and baby foods. The grains of certain varieties pop like popcorn when heated.

OBS

For perhaps 20 centuries, sorghum has been a staple of South Asia. Today, for example, it occupies at least 20 million hectares in India, more area than any other food crop except rice. In monetary terms "jowar, "as it is locally called, is perhaps India's third most valuable food plant, exceeded only by rice and wheat.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Le sorgho gonflé est une friandise du sud de l'Inde, comparable au pop corn américain, mais meilleur et plus nourrissant [...] préparé à partir des grains d'une variété spéciale de Sorgum roxburghii, très cultivée dans les États de Madras et d'Andhra, caractérisée par de petits grains cornés portés par une panicule lâche [...] la préparation des pops se fait dans un plat en terre chauffé par un feu régulier. On met une petite quantité de grains et l'on remue. Les grains éclatent, se boursouflent et décuplent de volume.

OBS

sorgo : Cette graphie, puisée des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2006).

Key term(s)
  • sorgo gonflé
  • pop sorgo

Spanish

Save record 9

Record 10 2004-06-01

English

Subject field(s)
  • Pollutants
  • Agricultural Chemicals
  • Food Additives
CONT

Food pollution threatens lives of Inuit in Arctic.... Substances known as persistent organic pollutants, or POPs, are now banned in North America but still used in developing countries. Harmful agricultural pesticides evaporate from farmland and are carried across oceans and continents by wind to the frozen Arctic, which scientists believe acts as a sponge for a wide range of pollutants. Chemicals then make their way into the food chain and settle in animal fat, an Inuit staple.

OBS

food pollution: term extracted from the Glossaire de l’agriculture anglais/français and reproduced with the authorization of the OECD.

French

Domaine(s)
  • Agents de pollution
  • Agents chimiques (Agriculture)
  • Additifs alimentaires
CONT

Légumes frais et pollution alimentaire. Les légumes frais contiennent souvent des nitrates et des résidus de pesticides, généreusement dispensés grâce aux méthodes d'agriculture actuelles. Les nitrates proviennent des engrais azotés mais aussi souvent de l'eau d'arrosage puisque les nappes phréatiques, dans bien des régions agricoles, en sont maintenant envahies.

CONT

La pollution de l'air et de l'eau est une pollution facile à comprendre et contre laquelle on s'insurge d'instinct. Mais la pollution des aliments par d'innombrables additifs chimiques n'éveillent pas les mêmes protestations puisque cette forme de pollution se fait sous le signe de l'infaillible technologie.

OBS

pollution alimentaire; pollution des aliments : termes extraits du Glossaire de l'agriculture anglais/français et reproduits avec l'autorisation de l'OCDE.

Spanish

Save record 10

Record 11 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

A bulky food is enriched by the addition of an energy-or nutrient-rich food, or a food rich in both. In order to make a staple more energy rich, a spoonful of oil, fat or sugar can be added to it. This increases the energy concentration of the food without adding to its volume or thickness.

French

Domaine(s)
  • Diététique

Spanish

Save record 11

Record 12 2003-03-31

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A variety of long grain rice originally grown in India where it has been eaten as a staple food for thousands of years.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales

Spanish

Save record 12

Record 13 2001-08-23

English

Subject field(s)
  • Saving and Consumption
  • Trade
DEF

The situation noted by Sir R. Giffen that a rise in the price of all goods will, in the case of the poor whose incomes do not increase, cause an increase in the quantity of staple items of food consumed despite the increase in their price in order to make the income cover the needs.

OBS

Compare with Giffen good.

Key term(s)
  • Giffen's paradox

French

Domaine(s)
  • Épargne et consommation
  • Commerce
DEF

Phénomène économique défini par Giffen.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ahorro y consumo
  • Comercio
DEF

Fenómeno que se produce, de forma aparentemente paradójica, cuando al aumentar el precio de un producto crece rápidamente su demanda. Su nombre se debe al economista británico Giffen (1837-1910), el primero en exponer tal evidencia de manera explícita.

Save record 13

Record 14 2001-07-23

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Wheat has been a staple food for thousands of years. Since people began to settle in permanent communities, some type of grain has been cultivated for food. Wild cereal grasses provided the first supplies of food grain. As civilization slowly progressed, people learned to select seeds of plants with better characteristics, and thus improve the production of one of their primary food sources.

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Minoterie et céréales
CONT

Le blé est, depuis des millénaires, un aliment de base. Depuis le début de la sédentarisation, l'homme a appris à cultiver des graminées sauvages pour se nourrir de leur grain. Au gré des lents progrès de la civilisation, les gens ont appris à sélectionner les graines des plantes offrant les meilleures caractéristiques et ainsi à améliorer la production de l'une de leurs principales sources de nourriture.

Spanish

Save record 14

Record 15 2000-08-22

English

Subject field(s)
  • Translation (General)
  • Packaging
DEF

A parcel of food, clothing or other staple items sent to the needy in a foreign country.

French

Domaine(s)
  • Traduction (Généralités)
  • Emballages
OBS

Ravitaillement de réconfort.

Spanish

Save record 15

Record 16 1999-08-23

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
CONT

Nutritive additives are used to improve the biological value of certain foods where such supplementation is approved... for the prevention or elimination of nutritional deficiencies. Nutritive additives in staple food products are desirable for populations which may have marginal deficiencies or for replacement of nutrients lost in processing...

Key term(s)
  • nutrition additive
  • nutritional additive

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
CONT

La directive 96/5 distingue les préparations à base de céréales des autres aliments pour bébés. Elle donne pour chacune de ces deux catégories la «composition essentielle» : protéines, glucides, graisses, minéraux, vitamines [...]. Elle fixe la liste des additifs nutritionnels pouvant entrer dans leur fabrication : vitamines, acides aminés, choline, inositol, carnitine, sels minéraux et oligo-éléments [...]

Key term(s)
  • additif nourrissant

Spanish

Save record 16

Record 17 1997-12-18

English

Subject field(s)
  • The Product (Marketing)
CONT

Puff pastry is a staple product widely used in the pastry shop, however 80% of that used is a convenience product purchased from major food service and bakery suppliers.

French

Domaine(s)
  • Produit (Commercialisation)

Spanish

Save record 17

Record 18 1994-08-11

English

Subject field(s)
  • Commercial Establishments
DEF

A low-cost, low-price, low-service no-frills supermarket. Offers a limited assortment of staple food products displayed in their original packing boxes.

French

Domaine(s)
  • Établissements commerciaux
DEF

Type d'établissement commercial où les marchandises sont offertes sans aucun apprêt de présentation.

DEF

Grand magasin d'alimentation où les denrées sont présentées à même les caisses d'emballages

OBS

Selon le service de traduction du magasin Steinberg, les trois termes anglais sont des synonymes et l'équivalent français est "magasin-entrepôt". Cependant leurs magasins de ce genre portent la désignation commerciale "entrepôt d'alimentation".

OBS

Selon la société Radio-Canada, l'expression "box-store" tend à remplacer, dans le commerce, le terme "no-frill store".

Key term(s)
  • entrepôt d'alimentation

Spanish

Save record 18

Record 19 1993-07-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A fermented, gelled, and dehydrated product made from cassava.

OBS

A traditional staple food in West Africa.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Produit fermenté, gélifié et déshydraté, fabriqué à partir du manioc.

OBS

Aliment de base traditionnel important de l'Afrique de l'Ouest.

Spanish

Save record 19

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2025
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: