TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FATTY FISH [9 records]

Record 1 2021-08-13

English

Subject field(s)
  • Fish
DEF

Fish in which the main reserves of fat are in the body tissues.

OBS

Examples of oily fish include small forage fish such as sardines, herring and anchovies, and other larger pelagic fish such as salmon, trout, tuna, swordfish and mackerel.

French

Domaine(s)
  • Poissons
DEF

Poisson qui constitue ses réserves graisseuses principales dans les muscles.

Spanish

Save record 1

Record 2 2020-06-04

English

Subject field(s)
  • Fish
  • Aquaculture
CONT

Farmed fish are a good alternative because, although they have been found to have different tissue levels of omega-3 fatty acids than those of their wild counterparts … it has been suggested that the fatty acid profile of the fish flesh is easily controlled and modified by their dietary intake …

French

Domaine(s)
  • Poissons
  • Aquaculture
DEF

Poisson obtenu par intervention humaine sur une partie du cycle vital.

Spanish

Save record 2

Record 3 2017-07-20

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

[The] process of removing the head and gut from fatty fish, such as herring, in one operation by partially severing the head and pulling the head away together with the attached gut; the roe or milt is left in.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Procédé qui consiste à enlever la tête et les viscères d'un poisson gras, comme le hareng, en une seule opération en sectionnant partiellement la tête et en tirant les branchies auxquelles les viscères restent attachés; on laisse dans le poisson les œufs ou la laitance.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
DEF

Proceso en el que se extraen la cabeza y las vísceras del pescado, ya sea de forma manual o mecánica.

CONT

Descabezado y eviscerado: Esta etapa puede hacerse de manera manual o mecánica. La remoción de cabeza y vísceras ayuda a la conservación del producto, pues es aquí donde se encuentra la mayor parte de las bacterias y enzimas que aceleran la descomposición del mismo.

Save record 3

Record 4 2011-10-26

English

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

A diet that restricts foods containing animal fats and saturated fatty acids, as egg yolk, cream, butter, milk, muscle and organ meats, and shellfish, and concentrates on poultry, fish, vegetables, fruits, cottage cheese, and polyunsaturated fats.

French

Domaine(s)
  • Diététique
CONT

En cas d'excès de cholestérol, l'une des premières choses à faire est de suivre un régime pauvre en cholestérol et d'éviter les mauvaises graisses [...] La première consigne consiste en toute logique à éviter les aliments qui contiennent eux-mêmes du cholestérol. Ce sont exclusivement des aliments d'origine animale. Le monde végétal, lui, fournit des composés voisins appelés phytostérols, lesquels s'opposent à l'absorption du cholestérol au niveau de l'intestin.

CONT

Le régime hypocholestérolémiant n'est pas «sans graisse», bien au contraire : les graisses doivent représenter 30 % de la ration calorique.

OBS

Les termes «régime» et «diète» sont souvent en concurrence, toutefois le terme «régime» tend à supplanter le terme «diète» dans l'usage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
CONT

Una dieta pobre en colesterol se caracteriza por: Evitar la grasa saturada de origen animal o vegetal, presente en manteca, mantequilla, embutidos, leche entera o sus derivados (nata, quesos curados y fundidos), embutidos, repostería industrial, mayonesas, alimentos precocinados, coco y chocolate.

Save record 4

Record 5 2011-06-20

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Fatty Substances (Food)
  • Cosmetology
DEF

Fatty acid found in peanut oil, vegetable and fish oils, etc. Also obtained by hydrogenation of arachidonic acid.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Cosmétologie
DEF

Produit ayant l'aspect de la graisse et utilisé en cosmétologie et en savonnerie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Productos de belleza
Save record 5

Record 6 2002-08-21

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Limit the amount of fatty foods you eat. Try eating small amounts choosing low fat alternatives and/or cooking without adding fat. Also remember to cut the fat off meat remove the skin from poultry eat fish without the batter and choose half fat cheese or semi-skimmed or skimmed milk.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 6

Record 7 1996-10-18

English

Subject field(s)
  • Aquaculture

French

Domaine(s)
  • Aquaculture

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
Save record 7

Record 8 1993-05-31

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

Increased intake of nutrients that may help decrease the risk of cardiovascular disease(e. g., oat bran and other water-soluble fibers, fruit gums, vegetables, garlic, polyunsaturated fats, olive oil, legumes, and fatty fish).

French

Domaine(s)
  • Diététique
OBS

hydrosoluble. Se dit de ce qui est soluble dans l'eau ou en milieux aqueux. (En biochimie s'oppose à liposoluble).

Spanish

Save record 8

Record 9 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

The residue after the pressing stage in the manufacture of fish meal and oil from fatty fish; contains about 60% water and 4 to 5% oil; it is usually, further dried and ground to make meat.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Matière solide issue de la presse après élimination de la partie liquide, lors de la fabrication de farine de poisson par cuisson et pression; le gâteau de presse contient environ 60% d'eau et de 4 à 5% d'huile; il est d'habitude séché puis broyé en farine.

Key term(s)
  • tourteau

Spanish

Save record 9

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