TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FATTY SUBSTANCE [15 records]

Record 1 2015-02-24

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Restaurant Menus
DEF

A dish made from mixed egg yolks and whites and cooked in a pan(usually with a fatty substance) over medium to low heat while stirring frequently.

OBS

scrambled egg: term mostly used in the plural because the dish is usually prepared with more than one egg.

Key term(s)
  • scrambled eggs

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Menus (Restauration)
DEF

Œuf cuit à la poêle dans un corps gras en remuant constamment pour que l'œuf se brise en cuisant.

CONT

Les œufs brouillés se servent nature ou garnis de divers ingrédients.

OBS

œuf brouillé : terme habituellement employé au pluriel puisqu'on utilise généralement plus d'un œuf pour réaliser ce plat.

Key term(s)
  • œufs brouillés

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Menú (Restaurantes)
OBS

huevo revuelto: término utilizado generalmente en plural.

Key term(s)
  • huevos revueltos
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Record 2 2011-12-28

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
DEF

A fatty substance obtained by extracting the liquid portion from purified beef fat under pressure and allowing it to solidify, which formed the basis of the original butter substitute, margarine(made from it by adding milk, etc., and churning).

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
DEF

Matière grasse obtenue par fractionnement du suif, ayant une consistance analogue à celle du beurre.

OBS

Ce produit a été l'un des constituants principaux des margarines à l'époque de leur invention.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
DEF

Producto resultante de la separación de la mayor parte de la oleoestearina a partir de grasas o primeros jugos bovinos u ovinos, por procedimientos adecuados de cristalización fraccionada y prensado.

OBS

La margarina. Originalmente se conoció el producto con el nombre de oleomargarina.

Save record 2

Record 3 2009-08-25

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • Urinary Tract
Universal entry(ies)
angiokeratoma corporis diffusum universale
Latin
CONT

Fabry disease is an inherited condition that affects only a few thousand people worldwide.... People with Fabry disease are missing or have insufficient amounts of the alpha-GAL [alpha-galactosidase or ceramide trihexosidase] enzyme, which is... responsible for removing a fatty substance, GL-3, from cells throughout the body. Without enough of this enzyme, the GL-3 substance builds up in cells. GL-3 build-up in kidney cells may cause severe kidney problems, including kidney failure.

OBS

Affected organs include ... the vascular endothelium, heart, brain, and kidneys, leading to an end-stage renal disease.

Key term(s)
  • Fabry’s disease

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Appareil urinaire
Entrée(s) universelle(s)
angiokeratoma corporis diffusum universale
Latin
DEF

Maladie héréditaire à transmission récessive atteignant [principalement] les sujets de sexe masculin, due à un déficit enzymatique en céramide trihexosidase, qui entraîne un trouble du métabolisme lipidique.

OBS

[La maladie de Fabry] se manifeste par des angiokératomes punctiformes disséminés et par des lésions viscérales graves (rénales, cardiaques, neurologiques, etc.).

Spanish

Save record 3

Record 4 2008-03-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

cocoa butter : A fatty substance obtained from the seeds of the cacao, used in making soaps, cosmetics, and other products.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Beurre de cacao : Matière grasse contenue dans les fèves de cacao, extractible par pression et par solvant [...]

OBS

succédané : Produit de remplacement : Un succédané de café.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
CONT

[...] los sucedáneos de la mantequilla de cacao definidos por la Unión Europea, como el aceite de palma o de coco, costaban la décima parte del precio del cacao.

Save record 4

Record 5 2007-07-18

English

Subject field(s)
  • Analytical Chemistry
  • Black Products (Petroleum)
DEF

Having the nature or properties of oil; containing oil or an oily substance; oily, fatty, greasy.

French

Domaine(s)
  • Chimie analytique
  • Produits noirs (Pétrole)
DEF

Ayant les propriétés de l'huile.

OBS

Se rapporte à la qualité d'onctuosité des lubrifiants pétroliers.

Spanish

Save record 5

Record 6 2004-05-31

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Cosmetology
  • Pharmacology
DEF

A fatty(waxy) substance which appears in a purified state under the form of a soft white scally mass, which is found in the head(and to some extent in other parts) of the sperm-whale and some other whales and dolphins, is soluble in ether, chloroform and carbon disulfide, is insoluble in soaps and cosmetics, and is used largely in various medicinal preparations(ointments), in emulsions, in the manufacture of candles, soaps, cosmetics and for linen finishing.

CONT

Spermaceti wax. Glazing and polishing agent for confectionery ...

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Cosmétologie
  • Pharmacologie
DEF

Substance cireuse, blanche, d'odeur et de saveur faibles, retirée des sinus frontaux du cachalot, et composée essentiellement de palmitate de cétyle, et d'esters laurique, stéarique et myristique. C'est une substance émolliente que l'on incorpore aux pommades et aux savons.

OBS

D'après le Grand dictionnaire encyclopédique Larousse (LAROG, 1982, vol. 9, p. 9751), «spermaceti» est le nom scientifique du blanc de baleine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Productos de belleza
  • Farmacología
DEF

Sólido céreo, untuoso, semitransparente, de color blanco, casi inodoro e insípido. Soluble en éter, cloroformo, sulfuro de carbono y alcohol caliente, insoluble en agua y alcohol frío.

OBS

Se usa para preparar cremas de belleza, pomadas y otros cosméticos.

OBS

Es el principal constituyente del esperma de ballena comercial purificado.

Save record 6

Record 7 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
  • Cosmetology
DEF

A colorless or yellowish to gray semisolid substance derived from degras. Contains esters of fatty acids, ethyl alcohol, cholesterol and lanosterol. Used by the chewing gum industry.

OBS

Also used as a water absorbable ointment base in cosmetics.

Key term(s)
  • refined wool fat
  • adeps lanae anhydricus

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
  • Cosmétologie
DEF

Substance molle provenant du suint, incolore ou jaune (tirant parfois sur le gris), formée d'acides gras estérifiés, d'alcool éthylique, de cholestérol et de lanostérol. Entre dans la composition de la gomme à mâcher.

CONT

[...] la lanoline a la propriété d'absorber au moins 2 fois son poids d'eau et 1 fois son poids de solutions salines saturées.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
  • Productos de belleza
DEF

Semisólido de color desde amarillento hasta gris claro, con no menos de un 25% y no más de un 30% de agua. Olor débil. Soluble en éter y en cloroformo. Insoluble en agua. No tóxico.

OBS

Parte de la grasa natural, producto de la secreción de las glándulas sebáceas, que se encuentra en la lana.

Save record 7

Record 8 2003-09-12

English

Subject field(s)
  • Paints and Varnishes (Industries)
  • Inks and Colour Reproduction (Graphic Arts)
  • Plastic Arts (General)
  • Black Products (Petroleum)
DEF

A natural or synthetic unsaturated fatty oil(as linseed oil or dehydrated castor oil) that changes readily to a hard, tough, elastic substance when exposed in a thin film to the air and may serve as a vehicle in paints, varnishes, and printing inks.

French

Domaine(s)
  • Peintures et vernis (Industries)
  • Encres et couleurs (Industrie graphique)
  • Arts plastiques (Généralités)
  • Produits noirs (Pétrole)
DEF

Huile grasse présentant la propriété d'évoluer d'une manière irréversible de l'état liquide à l'état solide par autoxypolymérisation. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

Les huiles siccatives utilisées dans l'industrie des peintures sont des huiles végétales ou animales. [Observation reproduite avec l'autorisation de l'AFNOR.]

OBS

huile siccative : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pinturas y barnices (Industrias)
  • Tintas y colores (Artes gráficas)
  • Artes plásticas (Generalidades)
  • Productos negros (Petróleo)
DEF

Líquido orgánico que absorbe con facilidad oxígeno del aire, polimerizando hasta formar una película dura y elástica. Dicha oxidación es catalizada por metales como cobalto y manganeso.

Save record 8

Record 9 2002-02-20

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
  • Perfume and Cosmetics Industry
  • Chemistry
  • Pharmacology
DEF

a crystalline oil of pearly lustre obtained from orris-root....

OBS

Also, in commerce, a solid crystallizable substance distilled from orris-root.

DEF

a yellowish semisolid fragrant essential oil containing free myristic acid and irons as its principal components, obtained from the roots of the Florentine iris, and used chiefly as a flavoring material and in perfumes.

OBS

Yellowish-white to yellow, semisolid fatty substance; intense odor of dried orris root.... Slightly dextrorotatory.

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Parfumerie
  • Chimie
  • Pharmacologie
CONT

Jadis employé en médecine, l'iris est, par son rhizome, une plante à parfum. On cultive à cette fin I. pallida ou iris de Florence, en Italie [...]. L'huile essentielle obtenue à partir du rhizome est souvent appelée «beurre d'iris» parce que les acides gras supérieurs qu'elle contient lui donnent l'apparence d'un beurre. Après élimination des acides, on obtient l'absolue d'iris. Les deux produits sont utilisés en parfumerie.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
  • Industria del perfume y cosméticos
  • Química
  • Farmacología
DEF

Sustancia mantecosa con fuerte olor a viola obtenida a partir de la destilación de la harina del rizoma del lirio que puede contener hasta un 10% de irona y abundante ácido mírstico.

CONT

Disuelta la mantequilla y enfriada a temperatura muy baja, se obtiene la esencia de gladiolo, con una aproximada densidad de 0,9.

Save record 9

Record 10 2001-10-04

English

Subject field(s)
  • Perfume and Cosmetics Industry
  • Mammals
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

A soft fatty substance obtained from the civet cat of Africa. In its raw state the odor is most obnoxious or nauseating, but when greatly diluted it is pleasing.

OBS

In perfumes civet is employed as a fixer and blender.

OBS

Source: Perfumes and Spices, Including an Account of Soaps and Cosmetics, 1940, p. 235.

French

Domaine(s)
  • Parfumerie
  • Mammifères
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Résihoïde, à forte odeur de musc, sécrété par une glande périnéale de l'animal [du même nom], et utilisé en parfumerie sous forme d'infusion.

DEF

Substance aromatique produite par les civettes, mammifères carnivores [...] vivant dans les régions chaudes de l'Asie et de l'Afrique : [...] Viverra civetta, Viverra zibetha. Presque tout le produit commercial provient des civettes d'élevage, grâce à un curetage hebdomadaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria del perfume y cosméticos
  • Mamíferos
  • Elementos y compuestos químicos
Save record 10

Record 11 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Black Products (Petroleum)
CONT

Natural fats comprise a group of lipid materials composed of glyceride esters of fatty acids and associated [organic compounds].... The term "fat" is now generally applied technically to include fatty oils, since the two words refer merely to different physical states of the same substance.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Produits noirs (Pétrole)
DEF

Appellation couramment donnée aux huiles végétales ou animales dont les constituants essentiels sont des triglycérides d'acide gras. Les huiles grasses comprennent, en particulier, la catégorie des huiles dites siccatives. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation.]

OBS

huile grasse : terme normalisé par l'AFNOR.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Productos negros (Petróleo)
Save record 11

Record 12 2001-01-23

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

The fatty substance of dika-bread.

CONT

Dika oil, oba oil, or wild mango oil is obtained from a tree indigenous to the west coast of Africa.

Key term(s)
  • dika fat
  • oba-oil
  • dika butter

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Éléments et composés chimiques
DEF

Corps blanc, d'odeur caractéristique, F : 38°C, extrait des amandes d'Irvingia gabonensis Baill.; [...] contient acides laurique, myristique, oléique.

OBS

«Irvingia gabonensis» se retrouve au Gabon et au Congo.

Key term(s)
  • beurre de dica
  • huile de dika
  • graisse de dika

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Elementos y compuestos químicos
Save record 12

Record 13 1999-10-27

English

Subject field(s)
  • Wood Products
DEF

Any component of wood that may be removed by solvent action. These components comprise about 3-10% of the wood substance and may influence the bleachability of the pulp. Examples are volatile oils, turpenoid compounds, fatty acids, resin acids, esters, alcohols, and carbohydrates other than cellulose and hemicellulose.

OBS

extractives: term usually used in the plural.

Key term(s)
  • extractive

French

Domaine(s)
  • Produits du bois
DEF

Tout constituant du bois qui peut être extrait par solvants. Ces constituants peuvent représenter de 3 à 10 % de la matière ligneuse et peuvent avoir une influence sur l'aptitude au blanchiment de la pâte. Ils comprennent notamment les huiles volatiles, les composés terpéniques, les acides gras, les acides résiniques, les esters, les alcools et les hydrates de carbone autres que la cellulose et les hémicelluloses.

OBS

produits d'extraction du bois; matières extractibles : termes habituellement utilisés au pluriel.

Key term(s)
  • produit d'extraction du bois
  • matière extractible

Spanish

Save record 13

Record 14 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)

Spanish

Save record 14

Record 15 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)

Spanish

Save record 15

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