TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

FORTIFICATION FOOD [7 records]

Record 1 2018-03-20

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

A [set of] methods used to turn fresh foods into food products.

CONT

Food processing... can involve one or a combination of the following : washing, chopping, pasteurising, freezing, fermenting, packaging and many more. Food processing also includes adding components to food, for example to extend shelf life, or adding vitamins and minerals to improve the nutritional quality of the food(fortification).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Ensemble des opérations qui consistent à fabriquer, à partir de produits agroalimentaires, de produits alimentaires intermédiaires (PAI) ou de nutriments, des produits alimentaires propres à la consommation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
CONT

El procesamiento de alimentos incluye todas aquellas acciones que cambian o convierten la materia vegetal o animal cruda en un producto seguro, comestible y que se disfruta y saborea mucho más. En la manufactura de alimentos a gran escala, el procesamiento implica la aplicación de principios científicos y tecnológicos específicos para conservar los alimentos, atrasando o frenando los procesos naturales de degradación.

Save record 1

Record 2 2016-12-29

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Food Industries
DEF

The addition of one (or more) essential nutrient(s) to a food whether or not it is normally contained in the food, for the purpose of preventing or correcting a deficiency of one or more nutrients in the population or specific population groups.

OBS

Health Canada, the World Health Organization and the Food and Agriculture Organization of the United Nations consider the terms "enrichment" and "fortification" as synonymous and use them interchangeably, whereas some authors make a distinction between the two terms. In that case, "enrichment" is generally defined as the addition of nutrients that are not naturally presents in the food and "fortification" as the addition of nutrients at higher levels than those naturally presents in the food.

Key term(s)
  • fortification of food
  • enrichment of food

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

[Ajout] à un aliment d'un ou de plusieurs éléments nutritifs essentiels qui sont ou non normalement contenus dans cet aliment, [en vue] de prévenir ou [de] corriger une carence démontrée en un ou plusieurs éléments nutritifs dans la population ou dans des groupes spécifiques de population.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
  • Industria alimentaria
Save record 2

Record 3 2012-10-03

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
CONT

Fortification of food staples with iron, vitamin A, iodine and other micronutrients is the most cost-effective, sustainable option for eliminating micronutrient deficiencies. Salt iodization, reaching an additional 1. 5 billion consumers worldwide since 1990 and sparing millions of babies from mental retardation each year, is testimony to how successful fortification programmes can be.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
CONT

Une autre solution présentant un bon rapport coût-efficacité consiste à enrichir les aliments de base que consomme la plus grande partie de la population et dont les méthodes de production se prêtent à l'enrichissement, comme les huiles ou la farine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Dietética
CONT

Alimentos enriquecidos: El enriquecimiento de alimentos - el agregado de uno o más micronutrientes esenciales para un alimento con el propósito de evitar o corregir una carencia de esos nutrientes en las poblaciones beneficiarias - es un método para lograr el objetivo de eliminar o reducir de manera sustancial las carencias importantes de micronutrientes.

Save record 3

Record 4 2011-11-21

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Hygiene and Health
CONT

Fortification is a nutritional intervention programme with a specifically defined target, and fortified food products are expected to become a main source of the specific added nutrient. Consequently, food fortification is expected to help prevent nutritional inadequacy in targeted populations in which a risk of nutrient deficiency has been identified.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Hygiène et santé
CONT

La carence en substances nutritives de base (l'anémie due à une carence en fer, une carence nutritive en protéines énergétiques, la carence en vitamines A, et la carence en iode) détériorent la santé physique et mentale de l'enfant et affectent le taux de scolarisation, la fréquentation scolaire et les études. En apportant aux enfants des compléments alimentaires et/ou des repas riches à l'école, les gouvernements peuvent venir à bout de ces carences dont souffrent les enfants.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Higiene y Salud
DEF

Carencia o insuficiencia de un factor nutricional esencial para el normal crecimiento y desarrollo de un organismo.

Save record 4

Record 5 2006-05-29

English

Subject field(s)
  • Pharmacology
  • Food Industries
CONT

The committee offers 10 guiding principles for incorporating current scientific information into nutrition labeling, and six principles to guide "discretionary fortification, "which is the voluntary addition of nutrients to food by manufacturers.

French

Domaine(s)
  • Pharmacologie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Santé Canada doit répondre à la demande d'autorisation de l'enrichissement facultatif, présentée par l'industrie alimentaire, afin de protéger les Canadiens des dangers associés à un rapport nutritionnel excessif. Il a défini une politique générale sur l'enrichissement facultatif en vue d'assurer la protection de la population en définissant les limites et les paramètres applicables à l'adjonction facultative de vitamines et de minéraux aux aliments.

Spanish

Save record 5

Record 6 1998-01-22

English

Subject field(s)
  • Dietetics
CONT

The new amino acid requirement pattern should be of greater value in identifying the nature and extent of the limiting indispensable amino acid(s) in national and regional diets. The pattern should also be useful for evaluating the economic, social, and cultural merits of dietary protein complementation, food protein supplementation, and specific amino acid fortification, such as lysine fortification of wheat flour, as alternative or perhaps simultaneous approaches for improving the nutritional value of diets based predominantly on cereals.

French

Domaine(s)
  • Diététique
OBS

Supplémentation : Opération qui consiste à réduire ou à combler le déficit du facteur-limitant primaire d'une protéine et, ainsi, à en améliorer la qualité nutritionnelle.

Spanish

Save record 6

Record 7 1994-09-01

English

Subject field(s)
  • Titles of Programs and Courses
  • Social Services and Social Work

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes et de cours
  • Services sociaux et travail social

Spanish

Save record 7

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