TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MICROBIAL [100 records]

Record 1 2024-05-31

English

Subject field(s)
  • Hydrology and Hydrography
  • Dredging
  • Commercial Fishing
  • River and Sea Navigation
CONT

Fluid mud consists of a highly concentrated suspension of sediment particles combined with microbial slimes. These slimes can be seen as a network of polyelectrolytes that keep the sediment particles in suspension, and fluid mud can be seen as a visco-elastic fluid.

French

Domaine(s)
  • Hydrologie et hydrographie
  • Dragage
  • Pêche commerciale
  • Navigation fluviale et maritime
CONT

La vase fluide (ou crème de vase) a été définie par Krone (1962) comme étant un mélange eau-sédiment d'une concentration en [matières en suspension (MES)] supérieure à 100 [grammes par litre].

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-09-11

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing
  • Food Preservation and Canning
DEF

Iced fish tainted by anaerobic microbial spoilage, due to close contact with a surface.

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
  • Conservation des aliments et conserverie
DEF

Poisson sous glace gâté par des micro-organismes anaérobies, parce que pressé contre une surface.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pesca comercial
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
Save record 2

Record 3 2023-06-12

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

Diverse aerobic bacteria oxidize the three most abundant reduced trace gases in the atmosphere, namely hydrogen(H2), carbon monoxide(CO) and methane(CH4). This review describes the taxonomic distribution, physiological role and biochemical basis of microbial oxidation of these atmospheric trace gases, as well as the ecological, environmental, medical and astrobiological importance of this process.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
CONT

Dans les lacs, une grande quantité de matière organique est dégradée de façon anaérobie dans les sédiments et les eaux anoxiques, produisant du CH4. Une partie du CH4 produit est alors émise dans l'atmosphère - par ébullition ou diffusion - mais une autre partie conséquente n'atteint jamais l'atmosphère à cause de l'oxydation microbienne dans ces écosystèmes.

Spanish

Save record 3

Record 4 2023-06-02

English

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
  • Air Pollution
CONT

Indoor air quality(IAQ) is one of the fundamental elements affecting people's health and well-being. Currently, there is a lack of awareness among people about the quantification, identification, and possible health effects of IAQ. Airborne pollutants such as volatile organic compounds(VOCs), particulate matter(PM), sulfur dioxide(SO2), carbon monoxide(CO), nitrous oxide(NO), polycyclic aromatic hydrocarbons(PAHs), microbial spores, pollen, allergens, etc. primarily contribute to IAQ deterioration.

French

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
  • Pollution de l'air
CONT

La qualité de l'air intérieur joue un rôle important dans notre vie quotidienne, elle affecte notre santé, notre confort et notre productivité.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Estudios y análisis del medio ambiente
  • Contaminación del aire
DEF

Grado de contaminación del aire en el interior de edificios y viviendas.

Save record 4

Record 5 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Microbiology and Parasitology
DEF

A process by which microorganisms are grouped into categories.

OBS

Categories can be broadly based, for example, on the use of selective media, colony or cellular morphology, staining properties or other characteristics.

OBS

microbial characterization : term and definition standardized by the International Organization for Standardization(ISO).

Key term(s)
  • microbial characterisation
  • microbic characterisation
  • microbian characterisation
  • microbe characterization
  • microbe characterisation
  • characterization of microbes
  • characterisation of microbes

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Processus par lequel les micro-organismes sont regroupés en catégories.

OBS

Les catégories peuvent être vastes, basées par exemple sur l'utilisation de milieux sélectifs, sur la morphologie de la colonie ou des cellules, sur leurs propriétés de coloration ou sur toute autre caractéristique.

OBS

caractérisation microbienne : terme et définition normalisés par l'Organisation internationale de normalisation (ISO).

Key term(s)
  • caractérisation de microbes

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medición y análisis (Ciencias)
  • Microbiología y parasitología
DEF

Proceso general por el cual los microorganismos son agrupados según características generales (ó amplias).

OBS

Las categorías se pueden basar, por ejemplo, en el uso de medios de cultivo selectivos, morfología celular o de colonias, propiedades de tinción u otras características.

Save record 5

Record 6 2023-05-16

English

Subject field(s)
  • Equipment (Chemistry)
  • Analytical Chemistry
DEF

A widely used, small laboratory flask made of tempered glass, with a wide, flat bottom, a cone-shaped, tapered body ending with a relatively short bottleneck that can be stoppered.

OBS

Named after its inventor, a German chemist.

OBS

Its shape and properties make it useful for dissolving and mixing chemical solutions by swirling without risk of spillage. while limiting evaporation. It is also used to prepare liquid microbial cultures.

French

Domaine(s)
  • Équipement (Chimie)
  • Chimie analytique
DEF

Petit récipient à base conique et à col cylindrique, pouvant être bouché, habituellement en verre borosilicaté (p. ex. en Pyrex), d'usage courant en laboratoire et servant notamment à préparer des solutions chimiques.

OBS

Dans un erlen de 200 cm3, on introduit 10 cm3 d'une solution contenant du sulfate de fer(II) de concentration inconnue Cred [concentration initiale des ions fer II], exactement mesurés à la pipette et 1 mL d'acide sulfurique concentrée. La solution de permanganate de potassium de concentration connue égale à Cox [concentration des ions permanganate] = 0,02 mol.L-1 est introduit dans la burette. Le changement de couleur dans l'erlen est obtenu après avoir ajouté 11,9 mL de solution d'ion permanganate.

Key term(s)
  • flacon Erlenmeyer

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Equipo (Química)
  • Química analítica
DEF

Matraz de forma troncocónica.

Save record 6

Record 7 2023-03-29

English

Subject field(s)
  • Collaboration with the FAO
  • Commercial Fishing
CONT

Marine genetic resources refer to genetic material of marine plants, marine animals, microbial or other origin containing functional units of heredity, which have an actual or potential value.

Key term(s)
  • marine genetic resources

French

Domaine(s)
  • Collaboration avec la FAO
  • Pêche commerciale
Key term(s)
  • ressources génétiques marines

Spanish

Save record 7

Record 8 2022-07-13

English

Subject field(s)
  • Anti-pollution Measures
  • Biotechnology
DEF

The breakdown of contaminants in the soil through microbial activity that is enhanced by the presence of the rhizosphere [root zone].

CONT

Rhizodegradation ... is a much slower process than phytodegradation. Microorganisms (yeast, fungi, or bacteria) consume and digest organic substances for nutrition and energy. Certain microorganisms can digest organic substances such as fuels or solvents that are hazardous to humans and break them down into harmless products through biodegradation. Natural substances released by the plant roots -sugars, alcohols, and acids- contain organic carbon that provides food for soil microorganisms, and the additional nutrients enhance their activity.

Key term(s)
  • rhizo-degradation
  • rhizo degradation

French

Domaine(s)
  • Mesures antipollution
  • Biotechnologie
DEF

Dégradation des polluants par les racines (processus internes) et par l'activité microbienne associée (processus externes).

OBS

[...] les plantes stimulent la croissance de micro-organismes aux alentours de leurs racines (zone appelée rhizosphère) par la sécrétion de substances naturelles.

Spanish

Save record 8

Record 9 2022-06-29

English

Subject field(s)
  • Pollution (General)
  • Microbial Ecology
CONT

Microbial pollution is an environmental problem and during the past decades microbial pollution has been increasing and is considered an important issue in food security. Microbial pollution is a serious issue because it can lead to a wide range of health problems. A great number of foodborne diseases and outbreaks are reported in which contamination of fresh produce and animal products occurs from polluted sources with pathogenic bacteria, viruses and protozoa.

French

Domaine(s)
  • Pollution (Généralités)
  • Écologie microbienne
CONT

La pollution microbienne est un élément clé de la pollution de l'air intérieur. Elle est causée par des centaines d'espèces de bactéries et de champignons filamenteux (les moisissures) qui peuvent croitre à l'intérieur des bâtiments lorsque les conditions d'humidité sont favorables.

Spanish

Save record 9

Record 10 2022-05-12

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

Microbial growth refers to an increase in the number of cells rather than an increase in cell size.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

croissance microbienne : Étant donné que la notion renvoie à l'augmentation du nombre de microbes dans un milieu donné et non à l'augmentation de la taille d'un microbe en particulier, le terme «croissance microbienne» est à éviter.

Spanish

Save record 10

Record 11 2022-02-24

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

Beef cattle, as well as all other ruminants, actually have a requirement for metabolizable protein. Metabolizable protein includes rumen degradable protein, rumen undegradable protein, and microbial protein.

Key term(s)
  • metabolisable protein

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

Les protéines métabolisables sont utilisées par l'animal de façon différente, dépendamment de l'âge de l'animal et de la valeur biologique ou de la composition en acides aminés des protéines absorbées.

Spanish

Save record 11

Record 12 2022-02-24

English

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
CONT

... ruminants are efficient when they make a lot of microbial protein and volatile fatty acids(VFA) used for making milk.

French

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
CONT

[...] chez les ruminants, la production laitière est efficace quand le rumen produit en abondance des protéines microbiennes et des acides gras volatils (AGV), éléments que l'animal utilise pour produire le lait.

Spanish

Save record 12

Record 13 2022-02-01

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Molecular Biology
CONT

Dynamin is a GTPase responsible for endocytosis in the eukaryotic cell. Dynamins are principally involved in the scission of newly formed vesicles from the membrane of one cellular compartment and their targeting to, and fusion with, another compartment, both at the cell surface(particularly caveolae internalization) as well as at the Golgi apparatus. Dynamin also plays a role in many processes including division of organelles, cytokinesis and microbial pathogen resistance.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biologie moléculaire
DEF

Protéine cellulaire qui, en s'enroulant en hélice autour des structures destinées à assurer l'endocytose, permet, par sa torsion, le détachement de ces structures de la membrane plasmique.

OBS

À maturité, les structures de la membrane plasmique forment des vésicules recouvertes de clathrine.

OBS

dynamine : désignation et définition publiées au Journal officiel de la République française le 4 février 2021.

Spanish

Save record 13

Record 14 2021-11-30

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Viral Diseases
DEF

The virus that causes COVID-19.

CONT

In late December 2019, patients presenting with viral pneumonia due to an unidentified microbial agent were reported in Wuhan, China. A novel coronavirus was subsequently identified as the causative pathogen, provisionally named 2019 novel coronavirus(2019-nCoV).

OBS

severe acute respiratory syndrome coronavirus 2; SARS-CoV-2: [designations] assigned by the Coronavirus Study Group of the International Committee on Taxonomy of Viruses (ICTV).

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Maladies virales
DEF

Virus responsable de la COVID-19.

OBS

coronavirus 2 du syndrome respiratoire aigu sévère; SARS-CoV-2 : [désignations] retenues par le Comité international de taxonomie des virus (ICTV) et par l'Organisation mondiale de la Santé (OMS).

OBS

SARS-CoV-2 : [Sigle] à privilégier pour faciliter l'accès à l'information et diminuer les risques de confusion dans les communications à l'échelle internationale.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Enfermedades víricas
Save record 14

Record 15 2021-10-18

English

Subject field(s)
  • General Medicine, Hygiene and Health
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
DEF

... the reduction of microbial populations to levels that are considered safe.

OBS

Not to be confused with disinfection and sterilization.

Key term(s)
  • sanitisation

French

Domaine(s)
  • Médecine générale, hygiène et santé
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire
CONT

L'assainissement réduit la présence de germes à un niveau dit sécuritaire [...] sans les éliminer complètement. Les procédures d'assainissement sont surtout utilisées en milieu agroalimentaire.

OBS

Ne pas confondre avec la désinfection et la stérilisation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Medicina, Higiene y Salud
  • Microbiología y parasitología
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

[La desinfección consiste en] eliminar todos o casi todos los microbios patógenos, con excepción de las esporas bacterianas, de la superficie de un objeto o de un ser vivo mediante la aplicación de medios químicos o físicos.

OBS

El verbo desinfectar, no sanitizar, es el adecuado en español para referirse, en el ámbito de la sanidad, a la acción de 'eliminar todos o casi todos los microbios patógenos, con excepción de las esporas bacterianas, de la superficie de un objeto o de un ser vivo mediante la aplicación de medios químicos o físicos'.

OBS

En otros casos, se emplean en español sanitizar o sanitización con los sentidos de los verbos sanear o higienizar y los sustantivos saneamiento, higiene o higienización, según los contextos, lo que la Academia de Medicina tampoco considera apropiado.

Save record 15

Record 16 2021-09-23

English

Subject field(s)
  • Immunology
CONT

Recombinant subunit vaccines use attenuated virus or bacterium to introduce microbial DNA to cells of the body.... The protein components that induce immune response are synthesis peptides or antigens expressed in eukaryotic or prokaryotic expression system(e. g., E. coli, yeast) using recombinant protein expression technologies.

OBS

Recombinant subunit vaccines are produced using genetic engineering techniques.

Key term(s)
  • recombinant sub-unit vaccine

French

Domaine(s)
  • Immunologie
CONT

Vaccins sous-unitaires recombinants. Plusieurs vaccins sont actuellement produits dans des œufs de poule, mais des technologies de recombinaison de l'ADN ont été mises au point pour exprimer les protéines de vaccin par des types de cellule de remplacement dans des environnements contrôlés (cellules de mammifère, d'insecte, de plante, de levures). Ces techniques offrent de bonnes pistes pour la production rapide à grande échelle d'antigènes destinés à être utilisés dans les vaccins.

OBS

Les vaccins sous-unitaires recombinants sont produits à l'aide de techniques de génie génétique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Inmunología
CONT

Se pueden obtener vacunas de subunidades [sintetizando] las moléculas antigénicas del microorganismo utilizando técnicas de ADN recombinante. Las vacunas producidas por este método se denominan vacunas de subunidades recombinantes.

OBS

Las vacunas de subunidades recombinantes son producidas utilizando técnicas de ingeniería genética.

Save record 16

Record 17 2021-09-01

English

Subject field(s)
  • Fuel Cells (Electr.)
  • Microbiology and Parasitology
DEF

A device that converts chemical energy to electrical energy by the catalytic reaction of microorganisms ...

CONT

Microbial fuel cell(MFC) is an environmentally friendly technology for electricity harvesting from a variety of substrates. Microorganisms used as catalysts in the anodic chamber, which are termed as electricigens, play a major role in the operation of MFCs.

French

Domaine(s)
  • Piles à combustible (Électricité)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Dispositif qui convertit l'énergie chimique en énergie électrique par réaction catalytique de microorganismes.

CONT

Des bactéries qui produisent de l'électricité en se nourrissant sur la racine de plantes vertes ou même en dépolluant des eaux usées : c'est le principe des piles microbiennes, sur lesquelles des chercheurs rennais travaillent.

Spanish

Save record 17

Record 18 2021-07-14

English

Subject field(s)
  • Petrography
  • Chemical Engineering
OBS

In North American usage, an oncoid is a coated grain of algal(but not red algal) or microbial origin that is coarser than 2 mm in diameter... Common European usage is less genetic, and in that usage a microbial/algal origin is not a prerequisite.

OBS

Not to be confused with oncolite, which is a rock composed of oncoids.

French

Domaine(s)
  • Pétrographie
  • Génie chimique
DEF

Concrétion calcaire, sphérique ou ovoïde, formée de couches concentriques, de diamètre millimétrique à centimétrique, et d'origine organique ou non.

Spanish

Save record 18

Record 19 2021-06-17

English

Subject field(s)
  • Symptoms (Medicine)
DEF

An abnormally high body temperature.

OBS

Fever occurs when a pyrogen such as a microbial toxin, microbe particle, or cytokine resets the hypothalamus to a higher temperature.

French

Domaine(s)
  • Symptômes (Médecine)
DEF

Élévation anormale de la température centrale du corps humain, au-dessus des valeurs physiologiques.

OBS

L'hyperthermie doit être distinguée de la fièvre. Si ces deux phénomènes sont caractérisés par une élévation de la température de l'organisme, ils n'ont pas la même origine. L'hyperthermie est due à une accumulation de chaleur et constitue un phénomène anormal. La fièvre est quant à elle due à un déplacement du point d'équilibre thermique et constitue un mécanisme de défense de l'organisme.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Síntomas (Medicina)
DEF

Elevación de la temperatura a más de 38 grados centígrados.

DEF

Síndrome complejo integrado por hipertermia, taquicardia, taquipnea, estado saburral, quebrantamiento e intranquilidad o estupor.

CONT

Se define como un síndrome caracterizado por hipertermia (temperatura corporal por arriba de las cifras normales) [dependiendo del sitio donde se mida, variarán las cifras señaladas como normales. Así en la axila y en la ingle, los límites están entre 36 y 36.9 grados centígrados, para las tomas anal y bucal 0.4 grados más elevada], taquicardia, taquipnea, malestar general e intranquilidad o estupor.

OBS

Nomenclatura: Remitente [las variaciones durante el día nunca llegan a cifras normales]. Intermitente [las variaciones sí llegan a cifras normales]. Recurrente [si existen 24 hrs o más tiempo con cifras normales de temperatura]. En agujas [si se encuentran grandes oscilaciones de temperatura durante el día].

Save record 19

Record 20 2021-05-10

English

Subject field(s)
  • Human Diseases - Various
  • Respiratory System
CONT

Acute respiratory infections(ARIs) are classified as upper respiratory tract infections(URIs) or lower respiratory tract infections(LRIs)... ARIs are not confined to the respiratory tract and have systemic effects because of possible extension of infection or microbial toxins, inflammation, and reduced lung function.

French

Domaine(s)
  • Maladies humaines diverses
  • Appareil respiratoire
CONT

Tous les virus capables de produire une infection aiguë des voies respiratoires peuvent [...] être responsables [des exarcerbations asthmatiques chez les enfants], cependant les hRV [rhinovirus] sont clairement au premier plan.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Enfermedades humanas varias
  • Aparato respiratorio
Save record 20

Record 21 2021-01-13

English

Subject field(s)
  • Applied Arts
  • Microbiology and Parasitology
DEF

[The] artwork created by culturing microorganisms in certain patterns.

OBS

The [microorganisms] used can be bacteria, fungi, or less commonly protists. [They] can be chosen for their natural colors.

French

Domaine(s)
  • Arts appliqués
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Œuvre d'art créée en cultivant des micro-organismes selon certains modèles.

Spanish

Save record 21

Record 22 2020-12-23

English

Subject field(s)
  • Microbial Ecology
  • Plant Biology
CONT

Both the leaf and root microbiota contain bacteria that provide indirect pathogen protection, but root microbiota members appear to serve additional host functions through the acquisition of nutrients from soil for plant growth. Thus, the plant microbiota emerges as a fundamental trait that includes mutualism enabled through diverse biochemical mechanisms, as revealed by studies on plant growth–promoting and plant health–promoting bacteria.

CONT

Land plants host rich and diverse microbial communities in the thin layer of soil adhering to the roots, i. e., the rhizosphere, and within the root tissues, designated rhizosphere and root microbiota, respectively.

French

Domaine(s)
  • Écologie microbienne
  • Biologie végétale
CONT

Une partie importante du carbone fixé par les feuilles par la photosynthèse est secrétée par les racines dans la rhizosphère sous forme de molécules organiques. Ces exsudats racinaires représentent entre 5 à 30 % des produits de la photosynthèse [...] Ils nourrissent une importante communauté microbienne à l'interface sol-racine : le microbiote racinaire.

Spanish

Save record 22

Record 23 2020-12-23

English

Subject field(s)
  • Microbial Ecology
  • Morphology and General Physiology
CONT

Microbial ecology is undergoing a profound change because structure–function relationships between communities and their environment are starting to be investigated at the field, regional, and even continental scales.

French

Domaine(s)
  • Écologie microbienne
  • Morphologie et physiologie générale

Spanish

Save record 23

Record 24 2020-12-23

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Microbial Ecology
CONT

Most obstacles encountered by microbial ecologists when they try to summarize and further explore large data sets concern the choice of the adequate numerical tools to further evaluate the data statistically and visually.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Écologie microbienne

Spanish

Save record 24

Record 25 2020-10-29

English

Subject field(s)
  • Environmental Studies and Analyses
  • Ecology (General)
CONT

Aquatic microcosms are small containers dedicated to aquatic microbial ecosystems studies from single populations to communities of bacteria, microalgae and other planktonic organisms.

French

Domaine(s)
  • Études et analyses environnementales
  • Écologie (Généralités)
CONT

Les microcosmes aquatiques sont de petits conteneurs consacrés aux études d'écosystèmes microbiens aquatiques de populations isolées à des communautés de bactéries, de microalgues et d'autres organismes planctoniques.

Spanish

Save record 25

Record 26 2020-09-29

English

Subject field(s)
  • Microbial Ecology
CONT

Despite the prevalence of microbes in the ocean and the devastating nature of pathogen-borne epidemics, disease among marine plants appears to be rare, and thus many plants likely possess traits that make them resistant to microbial attack.

French

Domaine(s)
  • Écologie microbienne
CONT

Les mécanismes actuels d'attaque microbienne sont peu connus et même aujourd'hui il n'existe pas beaucoup de travaux de recherche dans ce domaine.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ecología microbiana
Save record 26

Record 27 2020-09-29

English

Subject field(s)
  • Microbial Ecology
CONT

We identified the network of properties that influence microbial communities three years after fire, along a burn severity gradient in Sierra Nevada mixed-conifer forest.

French

Domaine(s)
  • Écologie microbienne
CONT

[...] nos connaissances sur la diversité et la composition des communautés microbiennes ainsi que l'impact des modes d'usages des sols sur ces communautés restent encore très incomplètes.

Spanish

Save record 27

Record 28 2020-09-29

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Microbial Ecology
OBS

Internationally sponsored information and communications network.

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Écologie microbienne
OBS

Réseau de données relatives aux souches microbiennes : traduction non officielle donnée à titre d’information seulement.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos, unidades administrativas y comités
  • Ecología microbiana
Save record 28

Record 29 2020-09-29

English

Subject field(s)
  • Microbial Ecology
CONT

... the use of microbial inoculants is often expected to have specific effects on particular functions but negligible overall effects on resident microbial communities.

French

Domaine(s)
  • Écologie microbienne
CONT

Le projet a pour but de développer une technique de conservation des résidus agricoles à l'état humide (40-50% d'humidité) avec un inoculant microbien susceptible d'empêcher le développement de moisissures et autres bactéries indésirables.

Spanish

Save record 29

Record 30 2020-08-10

English

Subject field(s)
  • Atmospheric, Climatic and Meteorological Phenomena
  • Pollutants
  • Climate Change
DEF

A climate feedback involving changes in the properties of [the] land and ocean carbon cycle in response to climate change.

OBS

In the ocean, changes in oceanic temperature and circulation could affect the atmosphere-ocean CO2 flux; on the continents, climate change could affect plant photosynthesis and soil microbial respiration and hence the flux of CO2 between the atmosphere and the land biosphere.

French

Domaine(s)
  • Phénomènes météorologiques, climatiques et atmosphériques
  • Agents de pollution
  • Changements climatiques
CONT

La deuxième série de processus est liée à la rétroaction climat-cycle du carbone. Il s'agit de la rétroaction du changement climatique anthropique sur les différents phénomènes d'absorption du carbone. Le changement climatique se traduit par des modifications de la température de l'eau, des courants marins, de la production biologique océanique. Si ces modifications augmentent le puits de carbone, elles freineront le changement climatique et induiront une rétroaction négative. Au contraire, dans l'hypothèse d'une diminution du puits, ces changements vont conduire à une rétroaction positive qui accélérera le phénomène.

Spanish

Save record 30

Record 31 2020-08-10

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

A process where tart malic acid in wine converts to softer, creamier lactic acid ...

CONT

Contrary to common belief, malolactic fermentation can occasionally decrease microbial stability.

Key term(s)
  • malo-lactic fermentation
  • malo-lactic retrogradation

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Seconde fermentation due à l'intervention de bactéries lactiques qui transforment l'acide malique en acide lactique, avec dégagement de gaz carbonique.

Key term(s)
  • fermentation malo-lactique
  • rétrogradation malo-lactique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria vinícola
DEF

Fermentación láctica del ácido málico por las bacterias, con importante disminución de la acidez fija y el suavizamiento acentuado del vino.

CONT

Cuando el vino se calienta en las bodegas, las bacterias de la fermentación maloláctica entran en actividad allí donde encuentran todavía ácido málico.

Save record 31

Record 32 2020-05-04

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

[The] aerobic colony count(ACC) is defined as the total number of bacteria able to grow in an oxygenated or aerobic environment. It is one of the most common tests applied to indicate the microbial quality, not safety, of food.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Save record 32

Record 33 2020-04-28

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Petrochemistry
CONT

Applications of petroleum microbiology include oil pollution control, enhanced oil recovery, microbial contamination of petroleum fuels and oil emulsions, and conversion of petroleum hydrocarbons into microbial products.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Chimie du pétrole

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Petroquímica
Save record 33

Record 34 2019-05-28

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
DEF

[A] measure that reduces the microbial load...

OBS

This measure may be applied during processing steps such as: microfiltration, thermization, pasteurization or after the processing as intrinsic factors (e.g. ageing).

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO
DEF

[Mesure] qui [réduit] la charge microbienne [...]

OBS

Cette mesure peut être appliquée au cours de la transformation sous forme d'étapes de transformation par exemple microfiltration thermisation ou pasteurisation, ou après la transformation sous forme de facteurs intrinsèques (le vieillissement, par exemple).

Spanish

Save record 34

Record 35 2019-05-27

English

Subject field(s)
  • Plant and Crop Production
  • Collaboration with the FAO
CONT

The germination process in sprout production involves keeping seeds warm and moist for four to seven days. In these conditions, low levels of microbial contaminants present on seeds can quickly reach levels high enough to cause illness.

French

Domaine(s)
  • Cultures (Agriculture)
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Les procédés de germination employés pour la production de germes exigent le maintien des graines dans un milieu chaud et humide pour une période de quatre à sept jours. Dans de telles conditions, de faibles concentrations de contaminants sur les graines peuvent rapidement se transformer en concentrations suffisantes pour causer une intoxication alimentaire.

Spanish

Save record 35

Record 36 2019-04-30

English

Subject field(s)
  • Freezing and Refrigerating
  • Food Preservation and Canning
  • Collaboration with the FAO
DEF

The point within a piece of food which has the highest temperature at the end of a quick freezing process.

CONT

It is important that the thermal centre of the product is chilled as quickly as possible to prevent the outgrowth of pathogenic microorganisms or the production of microbial toxins.

Key term(s)
  • thermal center

French

Domaine(s)
  • Congélation, surgélation et réfrigération
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Point d'un aliment présentant la température la plus élevée à la fin d'un procédé de surgélation.

CONT

Il est important que le centre thermique du produit soit réfrigéré le plus rapidement possible afin d'empêcher la croissance des micro-organismes pathogènes ou la production de toxines microbiennes.

Spanish

Save record 36

Record 37 2018-12-17

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
CONT

Methane oxidation is a microbial metabolic process for energy generation and carbon assimilation from methane that is carried out by specific groups of bacteria, the methanotrophs. Methane(CH4) is oxidized with molecular oxygen(O2) to carbon dioxide(CO2).

French

Domaine(s)
  • Biochimie

Spanish

Save record 37

Record 38 2018-10-09

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Food Preservation and Canning
  • Food Safety
CONT

HPP, also known as high hydrostatic pressure processing(HHPP) or ultra high-pressure processing(UHPP), uses water as a medium to transmit pressures of 100-1000 MPa [megapascals] to foods at ambient room or mild temperatures, resulting in a significant reduction in microbial load and thus an extended shelf-life...

Key term(s)
  • high hydro-static pressure processing
  • ultrahigh-pressure processing
  • high hydro-static pressure
  • pascalisation

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Salubrité alimentaire
DEF

Procédé de stérilisation des aliments consistant à les soumettre à des pressions de 100 à 1 000 MPa [mégapascals].

Key term(s)
  • traitement à ultrahaute pression

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Inocuidad Alimentaria
DEF

Tratamiento [...] en que los alimentos envasados son sometidos a presiones de entre 100 y 1000 MPa [megapascales] [para su conservación].

Save record 38

Record 39 2018-03-08

English

Subject field(s)
  • Scientific Research Methods
  • Microbiology and Parasitology
CONT

Concept that origin of fecal pollution can be traced using microbiological, genotypic, phenotypic and chemical methods has been termed as microbial source tracking. MST is a sub discipline of environmental microbiology that focuses on differentiating the sources of fecal contamination hitherto not achieved by use of by use of traditional indicators.

French

Domaine(s)
  • Méthodes de recherche scientifique
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Save record 39

Record 40 2017-12-28

English

Subject field(s)
  • Biotechnology
CONT

Biomolecule Research Division is to screen and identify biologically active lead substances to be eveloped for health care products and agrochemicals. Efforts are being directed to the screening of antitumor, anti-inflammatory, antimicrobial substances and enzyme inhibitors from microbial culture broth and plant extracts as well as to the studying on the mode of action of the newly isolated compounds. Studies on the biosynthesis and biotransformation of biologically active substances are also being conducted.

French

Domaine(s)
  • Biotechnologie
CONT

Pour comprendre précisément le fonctionnement des systèmes biologiques, il est indispensable de disposer d'informations concernant à la fois la dynamique des interactions entre biomolécules, mais aussi la stœchiométrie des complexes qui forment ces mêmes molécules, et également leurs concentrations relatives dans les fluides extracellulaires.

OBS

Contexte tiré du Technoscope.

Spanish

Save record 40

Record 41 2017-12-15

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
DEF

[The presence of] pathogenic or other microorganisms at levels that have the potential to cause an adverse health effect.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire
DEF

[Présence d']agents pathogènes ou autres microorganismes en concentrations suffisantes pour avoir un effet néfaste sur la santé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

[...] guía para reducir los riesgos microbianos en frutas y verduras, en la que [se] incluye una serie de buenas prácticas agrícolas en el cultivo, embalaje y transporte de la mayoría de las frutas y vegetales frescos.

Save record 41

Record 42 2017-10-04

English

Subject field(s)
  • Hygiene and Health
  • Cleaning and Maintenance Services
DEF

[An agent that reduces] microbial contaminants...

French

Domaine(s)
  • Hygiène et santé
  • Services sanitaires et d'entretien
DEF

[Agent qui réduit] le nombre de contaminants microbiens [...]

Spanish

Save record 42

Record 43 2017-07-31

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
CONT

In addition, fruit juices are pasteurized to inactivate the enzymes and reduce the microbe count.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire
CONT

La numération microbienne est exprimée par la moyenne arithmétique des nombres de colonies décomptables à la loupe sur deux boîtes de Pétri ensemencées chacune avec une dilution convenable du lait à étudier.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Inocuidad Alimentaria
CONT

Esterilización de productos [...] esterilización por radiación [...] La secuencia del proceso se da realizando un conteo de carga microbiana inicial del producto. De acuerdo con el conteo microbiano inicial medio (promedio carga microbiana) es determinada una dosis de irradiación para verificación de esterilización a nivel seguro [...]

Save record 43

Record 44 2017-07-28

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
CONT

Microbial analysis by traditional methods evaluates freshness, spoilage, and safety of meat and meat products...

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire
CONT

Retenons que l'apparition d'altérations en surface ou la modification de l'odeur sont souvent la preuve d'une contamination par des microbes indésirables. Cependant, la réalisation d'analyses microbiennes dans un laboratoire reste indispensable, car la présence de certains microbes peut ne pas apparaître au premier coup d'œil.

Spanish

Save record 44

Record 45 2017-07-28

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
CONT

A direct use of microbial testing is checking for microbes in raw materials, during processing, and in the finished product.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire

Spanish

Save record 45

Record 46 2017-03-30

English

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

There are two different commercial wheat debranning systems, the Tkac (1992) procedure and the ’PeriTec’ process, marketed by Satake Corporation (McGee 1995). In both processes the wheat bran layers are removed by successive passages through modified rice polishers. A short conditioning period (3 to 5 min) is used to ensure that water penetrates into the outer regions only of the seed coat. Abrasion is used first in the Satake process, followed by friction, as in rice polishing. In the Tkac system the outer layers are removed first by friction passages followed by abrasion passages.

CONT

Research has shown that debranning prior to milling leads to improved baking quality and nutritional value, eradication of microbial contamination and the potential for creating value-added products.

Key term(s)
  • de-branning of wheat

French

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Les récents progrès techniques réalisés dans la mouture du blé dur et la transformation des pâtes comme l'extraction du son du blé, un procédé visant la granulation plus fine des semoules pour les pressoirs à pâtes à haute capacité, et l'acceptation générale des séchoirs à pâtes à température élevée, influent considérablement sur l'importance relative des facteurs de classement sur l'aptitude technologique du blé.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Save record 46

Record 47 2017-02-14

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Safety
DEF

A modeling technique used in food science to solve and predict microbiological food stability and safety problems in food products.

Key term(s)
  • microbial modelling

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Microbiologie et parasitologie
  • Salubrité alimentaire

Spanish

Save record 47

Record 48 2017-02-02

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

The certified materials have been processed at a temperature not lower than 133 degrees Celsius and for not less than 20 minutes at a pressure of 3 bars or processed according to an alternative system of thermal treatment that is approved by CFIA [Canadian Food Inspection Agency] and assures guarantees to meet the established microbial standard.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

Il peut s'agir de la norme de l'ACIA [Agence canadienne d'inspection des aliments] énoncée dans le Manuel des normes et des méthodes des produits du poisson, des articles du Règlement ou une norme équivalente ou plus stricte que celle de l'ACIA. La norme doit préciser les critères d'acceptation et de rejet qui définissent la conformité (p. ex., norme organoleptique, norme microbiologique, norme sur le mercure, tolérances relatives aux résidus de médicaments, etc.).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Microbiología y parasitología
Save record 48

Record 49 2016-12-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Pollutants
CONT

Trihalomethanes(THM) are a group of four chemicals that are formed along with other disinfection by products when chlorine or other disinfectants used to control microbial contaminants in drinking water react with naturally occurring organic and inorganic matter in water. The trihalomethanes are chloroform, bromodichloromethane, dibromochloromethane, and bromoform.

OBS

trihalomethane; THM: term and abbreviation extracted from the “Glossaire de l’environnement” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Agents de pollution
OBS

Les trihalométhanes comprennent, outre le chloroforme ou trichlorométhane, le bromoforme (ou tribromométhane), le fluoroforme (ou trifluorométhane) ainsi que l'iodoforme (ou triiodométhane). Ces produits sont des dérivés du méthane composés d'un atome de carbone, d'un atome d'hydrogène et de trois atomes d'halogène.

OBS

trihalométhane; THM : terme et abréviation extraits du «Glossaire de l’environnement» et reproduits avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Agentes contaminantes
DEF

Compuesto en el cual tres de los átomos de hidrógeno de la molécula de metano han sido reemplazados por átomos de cloro, bromo o yodo.

OBS

Se puede formar a partir de la materia orgánica del agua que ha sido tratada o desinfectada por halógenos (excepto el flúor) u oxidantes capaces de liberar halógenos.

Save record 49

Record 50 2016-11-09

English

Subject field(s)
  • Plant Biology
DEF

Small molecules that are released from plant roots, which include sugars, amino acids, organic acids and amides.

OBS

These molecules influence soil nutrient availability both directly and indirectly by stimulating the activities of certain microbial and fungal components of the soil biota.

French

Domaine(s)
  • Biologie végétale
CONT

[...] composés aromatiques : saponine extraite du Lierre Hedera helix (Araliaceae), pyrocatechol dans l'exsudat racinaire d'Eragrostis curvula (Poaceae) [...]

OBS

exsudat : Excrétion élaborée par un végétal et libérée dans le milieu.

OBS

exsudat racinaire : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 50

Record 51 2016-10-28

English

Subject field(s)
  • Crop Protection
  • Animal Pests (Crops)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

Microbial control of insect pests... Selection and/or production of entomopathogenic microorganisms, for example Bacillus thuringiensis and baculovirus, for the control of forest insect pests.

OBS

microbial control : term extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
  • Animaux nuisibles aux cultures
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

Lutte microbienne. L'utilisation de micro-organismes pathogènes est devenue un domaine important de la lutte biologique. Bien que les efforts en ce sens datent d'environ 80 ans, le développement de cette méthode a été dû essentiellement à une meilleure connaissance des organismes pathogènes tels que les virus, les bactéries, les protozoaires et les champignons. On a obtenu des résultats économiquement importants essentiellement avec des virus et des bactéries au cours des vingt dernières années. Les larves de tenthrèdes et de lépidoptères étaient les objectifs de ces opérations.

Spanish

Save record 51

Record 52 2016-10-28

English

Subject field(s)
  • Genetics
  • Crop Protection
  • Agricultural Chemicals
CONT

Two kinds of biopesticides are biochemical pesticides(e. g., garlic and pheromones) and microbial pesticides(e. g., bacteria, fungi, and viruses).

OBS

microbial pesticide : term extracted from the “Glossaire de l'agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Génétique
  • Protection des végétaux
  • Agents chimiques (Agriculture)
CONT

Les pesticides biochimiques (p. ex., ail et phéromones) et les pesticides microbiens (p. ex., bactéries, champignons et virus) sont deux types de biopesticides.

OBS

pesticide d'origine microbienne : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Genética
  • Protección de las plantas
  • Agentes químicos (Agricultura)
Save record 52

Record 53 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

Unpasteurized milk certified to meet specified guidelines for microbial content, processing, and storage and handling temperatures.

CONT

Milk from treated animals, or animals in the withdrawal stage, must not contaminate certified milk.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

[Le] tournant du 20e siècle est témoin d'une multiplication des formes de lait disponibles sur le marché - lait condensé, lait pasteurisé, lait maternisé, lait certifié.

OBS

lait certifié : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 53

Record 54 2016-10-19

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
  • Security
  • Environment
OBS

CFIA: Canadian Food Inspection Agency.

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
  • Sécurité
  • Environnement
OBS

ACIA : Agence canadienne d'inspection des aliments.

Spanish

Save record 54

Record 55 2016-03-15

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Bacterial Diseases

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Maladies bactériennes

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Organismos, unidades administrativas y comités
  • Enfermedades bacterianas
Save record 55

Record 56 2016-02-24

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Ecology (General)
  • Effects of Pollution
DEF

The uncontrolled decomposition of organic matter due to anaerobic microbial action, with the production of offensive odour.

CONT

The anaerobic decomposition of sugars and other carbohydrates is called fermentation, and that of proteins is called putrefaction. ... Putrefaction ... makes water bubble with foul smells and makes it unlivable for fish or other oxygen-breathing animals. It may be regarded as the worst condition of bacterial pollution.

OBS

putrefaction: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Écologie (Généralités)
  • Effets de la pollution
DEF

Décomposition incontrôlée des matières organiques due à l'action microbienne anaérobie, avec production d'une odeur nauséabonde.

OBS

putréfaction : terme et définition normalisés par l'ISO.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Ecología (Generalidades)
  • Efectos de la polución
DEF

Descomposición incontrolada de la materia orgánica debido a la acción microbiana anaeróbica con producción de un olor nauseabundo.

Save record 56

Record 57 2015-12-11

English

Subject field(s)
  • Genetics
CONT

Two decades of culture-independent studies have confirmed that microbial communities represent the most complex and concentrated pool of phylogenetic diversity on the planet. There remains a need for innovative molecular tools that can further our knowledge of microbial diversity and its functional implications. We present the method and application of serial analysis of ribosomal sequence tags(SARST) as a novel tool for elucidating complex microbial communities, such as those found in soils and sediments. Serial analysis of ribosomal sequence tags uses a series of enzymatic reactions to amplify and ligate ribosomal sequence tags(RSTs) from bacterial small subunit rRNA gene(SSU rDNA) V1-regions into concatemers that are cloned and sequenced.

French

Domaine(s)
  • Génétique
CONT

Les techniques faisant partie du séquençage à haut débit comprennent l'analyse sériée d'étiquettes de séquences ribosomiques (SARST) et les plateformes de séquençage de la prochaine génération comme le pyroséquençage 454, l'Illumina et le séquençage par ligation (SOLiD). Ces méthodes génèrent des milliers de séquences, permettant une grosse couverture de la diversité bactérienne.

Spanish

Save record 57

Record 58 2015-12-07

English

Subject field(s)
  • Genetics
CONT

Microbes dominate most global biogeochemical cycles, and microbial metagenomics(studying the collective microbial genomes) provides invaluable new insights into microbial systems, independent of cultivation. Metagenomic approaches targeting specific genes, e. g. small subunit(ssu) ribosomal RNA(rRNA), can be used to investigate microbial community organization by efficiently showing which taxa of organisms are present, while shotgun approaches show all genes and can indicate what functions the organisms are capable of.

French

Domaine(s)
  • Génétique
CONT

La métagénomique microbienne est un domaine de recherche en plein essor. Grâce aux données de NGS [next generation sequencing] et leur analyse par des méthodes bioinformatiques nouvelles, les communautés microbiennes sont devenues accessibles, ouvrant la voie à des recherches très prometteuses en dépit de l’impossibilité de cultiver les micro-organismes étudiés.

Spanish

Save record 58

Record 59 2015-10-15

English

Subject field(s)
  • Slaughterhouses
DEF

[The] process of using high temperatures and [high] pressure to convert animal by-products with no or very low value into safe, nutritional, and economically valuable products.

OBS

It [involves] a combination of crushing, mixing, cooking, pressurizing, fat separation, water evaporation, microbial and enzyme inactivation.

French

Domaine(s)
  • Abattoirs
DEF

[...] procédé utilisant de hautes températures et de fortes pressions pour convertir des sous-produits à faible valeur en produits [animaux] sains, nutritifs et économiques.

OBS

C’est une combinaison d’actions telles qu’écraser, mélanger, cuire, [...], séparer les gras, évaporer l’eau et inactiver les microbes et les enzymes.

Spanish

Save record 59

Record 60 2015-10-09

English

Subject field(s)
  • Wastewater Treatment
DEF

The microbial film which sloughs off from a biological filter and is normally separated in a final settling tank.

OBS

The term "sludge" is considered to be an uncountable noun. However, it is often found in the plural form (sludges), particularly when speaking of different types of sludge.

OBS

humus sludge: term and definition standardized by ISO.

Key term(s)
  • humus sludges

French

Domaine(s)
  • Traitement des eaux usées
DEF

Film microbien qui, provenant d'un filtre biologique, est normalement séparé dans un bassin de sédimentation finale.

OBS

boue humique : terme et définition normalisés par l'ISO.

Key term(s)
  • boues humiques

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tratamiento de aguas residuales
DEF

Película microbiana que proviene de un filtro biológico y es normalmente separado, en un estanque de sedimentación final.

Key term(s)
  • lodos húmicos
Save record 60

Record 61 2015-09-15

English

Subject field(s)
  • Pollutants
  • Crude Oil and Petroleum Products
CONT

Method for oil spill dispersion ... The problem of oil spills in a body of water has defied any simple solutions. Generally skimmers and other mechanical separators are used. Sometimes chemicals, such as surfactants, are used in an attempt to disperse the oil. In this event, the oil merely sinks to the bottom of the body of water to produce a film which causes damage to marine life.

OBS

One advantage of dispersion is that oil is broken up into tiny droplets with more surface area, which facilitates microbial degradation.... Dispersion can be enhanced by the addition of chemical dispersants...

French

Domaine(s)
  • Agents de pollution
  • Pétroles bruts et dérivés
CONT

L’évaporation, l’émulsification et la dispersion des hydrocarbures déversés ont fait en sorte qu’au moment de l’arrivage à la côte, 45 % du volume total de pétrole déversé avait disparu.

Spanish

Save record 61

Record 62 2015-06-05

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
  • Food Safety
  • Hygiene and Health
OBS

The National Microbiological Monitoring Program(NMMP) is one of many tools utilized by the CFIA [Canadian Food Inspection Agency] to verify that both domestically produced and imported products meet Canadian standards. It is designed to sample and test a broad range of imported and domestic commodities for microbial hazards of concern.

Key term(s)
  • National Microbiological Monitoring Programme

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Salubrité alimentaire
  • Hygiène et santé
OBS

Le Programme national de surveillance microbiologique (PNSM) est l'un des nombreux outils que l'ACIA [Agence canadienne d'inspection des aliments] utilise pour s'assurer que les produits fabriqués au pays et importés respectent les normes canadiennes. Le PNSM vise à échantillonner et à analyser un large éventail de produits alimentaires canadiens et importés afin de vérifier la présence de nombreux dangers.

Spanish

Save record 62

Record 63 2015-02-25

English

Subject field(s)
  • Microbial Ecology
CONT

Microbial succession. During composting, there is a succession of microbial species; the environment created by, or the byproducts of, one species invites the activity of another species.

French

Domaine(s)
  • Écologie microbienne
CONT

Succession microbienne. Pendant le compostage, on observe une succession d'espèces microbiennes; l'environnement créé par une espèce, ou les sous-produits d'une espèce, appelle l'activité d'une autre espèce.

Spanish

Save record 63

Record 64 2015-02-23

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Save record 64

Record 65 2015-02-23

English

Subject field(s)
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Microbiology and Parasitology
DEF

The observations of system attributes or [the] survey of the microbial system.

OBS

[Microbial function tests] include : determination of biomass, estimate of number of culturable individuals, and community composition or activity.

French

Domaine(s)
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Observation des attributs d'un système ou étude d'un système microbien.

CONT

Un tel essai comporte la détermination de la biomasse microbienne, une estimation du nombre d'individus cultivables et la caractérisation de la composition ou de l'activité d'une communauté microbienne.

Spanish

Save record 65

Record 66 2014-11-28

English

Subject field(s)
  • Ecosystems
DEF

... an ecological community of microbial organisms living on ocean plastic...

French

Domaine(s)
  • Écosystèmes
DEF

[...] nouvel écosystème marin qui se développe sur des fragments de plastique flottants [...]

Spanish

Save record 66

Record 67 2014-11-04

English

Subject field(s)
  • Animal Anatomy
  • Birds
CONT

The ceca are a pair of blind-ended projections from the intestine at the point of transition from the ileum to the large intestine. This is the site of absorption of water, microbial decomposition of cellulose and digestion of proteins and carbohydrates.

OBS

Plural form : ceca.

French

Domaine(s)
  • Anatomie animale
  • Oiseaux
CONT

Deux tubes en cul-de-sac, les cæcums, s'ouvrent à la limite du gros intestin; ils sont très petits ou, au contraire de grande taille. C'est l'endroit de résorption pour l'eau et les protéines et le champ d'activité de la flore bactérienne.

OBS

Pluriel : cæcums.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Anatomía animal
  • Aves
Save record 67

Record 68 2014-10-27

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

[Probiotic bacteria] are native microbial flora which means that they are not foreign for the body and metabolism.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Save record 68

Record 69 2014-10-16

English

Subject field(s)
  • Genetics
CONT

The metagenome(all of the genetic material in our body) contains 100 times more microbial genes than human genes.

French

Domaine(s)
  • Génétique
CONT

Le «métagénome» (l'ensemble du matériel génétique de l'organisme) comprend 100 fois plus de gènes microbiens que de gènes humains.

Spanish

Save record 69

Record 70 2014-10-16

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

The human microbiome is the population of more than 100 trillion microorganisms that live in our gut, mouth, skin and elsewhere in our bodies. These microbial communities have numerous beneficial functions relevant to supporting life. They are needed to digest food, to prevent disease-causing bacteria from invading the body, and to synthesize essential nutrients and vitamins.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

Des billions de bactéries, de virus et d'autres microbes vivent à la surface et à l'intérieur du corps humain et forment le microbiome humain.

Spanish

Save record 70

Record 71 2014-09-24

English

Subject field(s)
  • Bacterial Diseases
CONT

Dysbiosis is the condition of having imbalances in the microbial communities either in or on the body. Dysbiosis is associated with many diseases, such as inflammatory bowel disease and chronic fatigue syndrome.

French

Domaine(s)
  • Maladies bactériennes

Spanish

Save record 71

Record 72 2014-09-22

English

Subject field(s)
  • Bowels
CONT

The intestinal microbes are taxonomically complex and constitute an ecologically dynamic community(microbiota) that has long been believed to possess a strong impact on human physiology. Furthermore, they are heavily involved in the maturation and proliferation of human intestinal cells, helping to maintain their homeostasis and can be causative of various diseases, such as inflammatory bowel disease and obesity... Through metagenomic analysis, it is now possible to comprehensively explore the genetic nature of the intestinal microbiome, the mutually interacting system comprising the host cells and the residing microbial community.

French

Domaine(s)
  • Intestins
CONT

Le microbiome intestinal est impliqué dans l’homéostasie et le fonctionnement du système immunitaire local. Un équilibre entre le microbiome intestinal et les mécanismes de défense est retrouvé normalement dans l’intestin des individus sains.

Spanish

Save record 72

Record 73 2014-09-22

English

Subject field(s)
  • Immunology
CONT

The human lower intestine is populated by an enormous number of microbes... These microbes are separated from the rest of the body by only a thin layer of cells and mucous lining the intestinal tract. As long as the intestinal microbial population does not penetrate the intestinal barrier, they coexist in relative harmony and in fact play a valuable role in digestion and processing of essential nutrients. It is believed that our commensal intestinal population is kept in place, in part, by the extremely active mucosal immune system present in the intestinal lining.

French

Domaine(s)
  • Immunologie
CONT

La partie inférieure de l'intestin humain est colonisée par une multitude de microbes [...] La seule barrière entre ces microbes et le corps est une mince couche de cellules et de mucus qui tapisse la paroi intestinale. Tant et aussi longtemps que la population microbienne de l'intestin ne franchit pas la barrière intestinale, ces voisins coexistent dans une harmonie relative et jouent en fait un rôle utile dans la digestion et la transformation des nutriments essentiels. On croit que le système immunitaire muqueux extrêmement actif de la tunique intestinale maintient, en partie, la population intestinale commensale du corps humain.

Spanish

Save record 73

Record 74 2014-09-22

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

... immobilization techniques, which involve converting the water-soluble enzyme protein into a solid form of catalyst, either by entrapping the enzyme within a cross-linked matrix of a water-insoluble polymer or by binding the enzyme ionically or covalently to the surface of a solid supporting material, [can be used] to immobilise microbial cells.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

[les] techniques d'immobilisation, qui consistent à transformer la protéine enzymatique soluble dans l'eau en un catalyseur à l'état solide, en piégeant l'enzyme dans une matrice réticulée formée d'une polymère insoluble dans l'eau ou en l'attachant par une liaison ionique ou covalente à la surface d'un support solide, [peuvent être utilisées pour] immobiliser des cellules microbiennes.

Spanish

Save record 74

Record 75 2014-09-22

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

Oral pathogens are opportunistic in nature and under normal conditions do not cause health problems. Dental plaque is an excellent example of microbial biofilm formation – colonies of bacteria that grow on a surface in a non-sterile, wet environment.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
CONT

Les pathogènes de la cavité buccale sont par nature opportunistes et, dans des conditions normales, ne causent pas de problèmes de santé. La plaque dentaire offre un excellent exemple de formation de biofilms microbiens (colonies de bactéries qui prolifèrent à la surface d'un milieu humide non stérile).

Spanish

Save record 75

Record 76 2014-09-22

English

Subject field(s)
  • Genetics
  • Viral Diseases
OBS

Viruses, most of which infect microorganisms, are the most abundant biological entities on the planet. Identifying and measuring the community dynamics of viruses in the environment is complicated because less than one percent of microbial hosts have been cultivated. Also, there is no single gene that is common to all viral genomes, so total uncultured viral diversity cannot be monitored using approaches analogous to ribosomal DNA profiling. Metagenomic analyses of uncultured viral communities circumvent these limitations and can provide insights into the composition and structure of environmental viral communities.

French

Domaine(s)
  • Génétique
  • Maladies virales
CONT

Les virus de l’environnement sont à la fois très nombreux, très diversifiés et largement méconnus. Au-delà de leur pouvoir pathogène, on leur reconnaît aujourd’hui une influence plus large sur des aspects fondamentaux de l’écologie de notre planète, comme les cycles biogéochimiques, la régulation des communautés de micro-organismes ou encore l’évolution des organismes vivants et de leurs génomes. Les approches de métagénomique virale, [qui consistent] en un séquençage aléatoire massif des acides nucléiques encapsidés, ont permis durant cette dernière décennie de mieux connaître la composition des communautés virales naturelles ainsi que la diversité génétique des virus.

Spanish

Save record 76

Record 77 2014-09-22

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Genetics
  • The Genitals
CONT

To help improve diagnostic methods for bacterial vaginosis and other infections, a team of researchers... plans to characterize the "vaginal microbiome" — the composition of microbial communities within a woman's reproductive system.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Génétique
  • Organes génitaux
CONT

Dans l’espoir d’améliorer le diagnostic de la vaginose et d’autres infections, une équipe de chercheurs [...] a l’intention de caractériser le «microbiome vaginal», c’est-à-dire la population microbienne qui investit le système reproducteur de la femme.

Spanish

Save record 77

Record 78 2013-11-15

English

Subject field(s)
  • Genetics
DEF

An experimental technique that enhances the recovery of specific(usually rare) genotypes. Littlefield(1964) isolated the rare products of spontaneous fusion in mixed cultures by a technique adopted from microbial genetics. Fusion of two cells deficient in two different enzymes resulted in hybrids that recovered the complete enzyme set by complementation. Only these cells survived selection against the deficient cells.

French

Domaine(s)
  • Génétique
DEF

Système pour l'isolement sélectif de cellules rares. Un de ces systèmes, inventé en 1964 par Littlefield, est couramment employé. Il est fondé sur l'utilisation, en vue de fusion et d'hybridation, de mutants cellulaires présentant des déficiences enzymatiques (telles que l'absence de pyrophosphorylase d'acide inosinique ou de thymidinekinase) qui rendent ces mutants incapables de se multiplier dans un milieu sélectif spécialement conçu et contenant, en plus de précurseurs des acides nucléiques, de l'aminoptérine. Dans ces conditions, seules les cellules hybrides dans lesquelles se reconstitue, par une compensation génétique réciproque, l'appareil enzymatique intégral sont capables d'accomplir le cycle normal de synthèse d'acides nucléiques et, par conséquent, de se reproduire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Genética
Save record 78

Record 79 2013-07-18

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

[A preparation] of live micro-organisms added to food(or used as animal feed), claimed to be beneficial to health by restoring microbial balance in the intestine. The organisms commonly involved are lactobacilli, bifidobacteria, streptococci, and some yeasts and moulds, alone or as mixtures.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
  • Alimentation des animaux (Agric.)
DEF

Complément alimentaire microbien vivant qui exerce une action bénéfique sur l'animal hôte en améliorant son équilibre microbien intestinal, et sa santé en général.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Industria alimentaria
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

[Complemento alimentario preparado con cultivo de] microorganismos que contribuyen al equilibrio microbiano del intestino, actuando fundamentalmente a través del llamado "efecto barrera" o antagonismo entre especies microbianas beneficiosas y patógenas.

CONT

Los probióticos son cultivos de microorganismos que se adicionan al pienso para mejorar su utilización. Tienen la ventaja sobre los promotores de crecimiento de no ser absorbidos en absoluto a nivel intestinal por lo que no tienen problemas de residuo en tejidos. En España su uso no está muy extendido excepto en el caso de lactoreemplazantes y piensos antiestrés.

Save record 79

Record 80 2013-04-23

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Scientific Measurements and Analyses
  • Scientific Research
  • Medicine and Health
DEF

A microbial strain obtained from a recognized culture collection.

OBS

reference microorganism: term and definition standardized by the International Organization for Standardization (ISO).

Key term(s)
  • reference micro-organism

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Mesures et analyse (Sciences)
  • Recherche scientifique
  • Médecine et santé
DEF

Souche microbienne obtenue à partir d'une collection de culture reconnue.

OBS

micro-organisme de référence : terme et définition normalisés par l'Organisation internationale de normalisation (ISO).

Key term(s)
  • microorganisme de référence

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Medición y análisis (Ciencias)
  • Investigación científica
  • Medicina y Salud
DEF

Cepa microbiana obtenida de una colección reconocida de cultivos.

Save record 80

Record 81 2012-10-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
DEF

Deterioration in the color, flavor, odor, or consistency of a food product.

CONT

Any perceivable change undergone by a food, through any cause, that renders it unwholesome or unacceptable for use. Spoilage is usually the result of enzyme or microbial action resulting, for example, in lipolytic rancidity, putrefaction, fermentation, or mould growth; but food can also spoil by other means, for example overlong storage, non-enzymic browning, or exposure to air or light. In practice the term is most frequently applied to categorising such deteriorative changes(other than food infection or intoxication) when caused by microorganisms.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Changement, modification, transformation d'un produit alimentaire due à des facteurs chimiques et biologiques responsables de la diminution de sa qualité.

Key term(s)
  • dégradation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
DEF

Proceso de degradación de los nutrientes del alimento.

CONT

La descomposición de los alimentos se debe a la acción de microorganismos como las bacterias que se encuentran presentes en el medio ambiente. Pero, los alimentos también se echan a perder debido a temperaturas altas, humedad, luz, oxígeno o simplemente con el paso del tiempo. Todos estos factores intervienen en un proceso químico y físico que transforma las sustancias de los alimentos.

Save record 81

Record 82 2012-09-27

English

Subject field(s)
  • Molecular Biology
  • Genetics
DEF

In microbial genetics, transfer of genetic information between bacteria by means of "naked" intracellular DNA fragments derived from bacterial donor cells and incorporated into competent recipient cell.

French

Domaine(s)
  • Biologie moléculaire
  • Génétique
DEF

Mode de transfert génétique propre à certaines cellules bactériennes dites compétentes, par lequel des molécules d'ADN les pénètrent et peuvent recombiner le génome cellulaire.

OBS

En génie génétique, introduction de molécules d'ADN dans des cellules artificiellement perméabilisés ou dans des protoplastes.

OBS

transformation génétique : terme normalisé par l'AFNOR et publié au Journal officiel de la République française le 22 septembre 2000.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Biología molecular
  • Genética
DEF

Proceso mediante el que se introduce e integra ADN en una célula, con el propósito de cambiar de manera predecible el fenotipo del organismo receptor.

Save record 82

Record 83 2012-09-10

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
OBS

A microbial culture derived from another culture.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

Culture microbienne obtenue à partir d'une autre culture.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
DEF

División y transferencia de una parte de un cultivo a un medio fresco.

Save record 83

Record 84 2012-08-31

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biomass Energy
DEF

Microbial cells that have been fixed onto solid supports such that the cells will remain in the system during product removal.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Énergie de la biomasse
DEF

Cellules d'origine microbiennes fixées aux supports solides d'un fermenteur de façon à ce qu'elles se maintiennent en un volume raisonnable lors du retrait du produit.

OBS

Lorsque le milieu est limpide, des productivités élevées peuvent être atteintes (...)

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Energía de la biomasa
DEF

Células atrapadas en matrices, como alginato, poliacrilamida o azarosa, para su utilización en biorreactores de membrana y de filtro.

Save record 84

Record 85 2012-08-03

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
DEF

A collection of microbial cells.

OBS

If all the cells are identical, the culture is said to be "pure"; "pure culture" is synonymous with "clone". If the culture contains different microbes it is said to be "mixed"

French

Domaine(s)
  • Biochimie
OBS

Culture microbienne (ou bactérienne) : méthode consistant à faire croître des micro-organismes en milieu approprié; les micro-organismes ainsi obtenus.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
DEF

Población de células o vegetales o de microorganismos que crece bajo condiciones controladas.

Save record 85

Record 86 2012-07-27

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Bioengineering
CONT

An alternative approach to mixing through mechanical stirring... is to use the incoming air-stream in a bubble column or airlift reactor. Such systems have been applied successfully to microbial cultures. While having certain desirable properties, such as low shear, in order to achieve adequate mixing an airlift vessel requires careful design. Unfortunately merely increasing the venting rate to give more bubble agitation and nutrient flow is not a ready answer because of problems associated with overgassing.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Technique biologique
OBS

Bioréacteur utilisé pour la production d'anticorps monoclonaux. Le principe de fonctionnement est le suivant : le gaz introduit à la base du tube à circulation d'air produit une circulation du liquide qui remonte dans le tube à circulation d'air et redescend dans l'espace annulaire entre le tube et les parois de la cuve.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
  • Bioingeniería
Save record 86

Record 87 2012-06-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Bioengineering
OBS

Mycoprotein is the generic name given to the ribonucleic acid-reduced biomass comprising the hyphae(cells) of the organism culture PTA 2684 grown under axenic conditions(i. e., without adventitious microbial growth) in a continuous fermentation process.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Technique biologique
CONT

Le Royaume-Uni dispose d'un système d'évaluation de la sécurité de tous les nouveaux aliments depuis plusieurs années. Le premier aliment, la mycoprotéine, a été autorisé en 1983.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Bioingeniería
OBS

Proteína fúngica.

Save record 87

Record 88 2012-06-08

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology
CONT

Fouling causes a loss in the activity of immobilized biocatalysts. This is due to the deposition of solid or colloidal materials(originally suspended in the substrate, around, or in, the pores of the support) preventing access of substrate to the enzyme.... Physical fouling by insoluble debris, fats, microbial activity or synthetic side reactions of the enzymes producing ’polymers’ can be particular problems with porous supports. This is because the availability of the enzyme can be quickly reduced by even limited blockage of the pore structure.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie
DEF

Formation de dépôts solides sur un élément.

OBS

Par exemple, à la surface des membranes utilisées dans les procédés de filtration (ultrafiltration, osmose inverse...), gênant l'écoulement des fluides.

Spanish

Save record 88

Record 89 2012-02-20

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
DEF

Microbial life of a special environment as of the intestinal tract, the skin, the vagina, the mouth, etc.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Population de microorganismes à l'état normal dans certaines régions du corps, intestin, vessie, vagin, peau, etc., et qui peuvent s'ils sont mal contrôlés, déclencher des maladies.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
DEF

Conjunto de microorganismos que se localizan de manera normal en distintos sitios del cuerpo humano [...] como son: piel, orofaringe, tracto gastrointestinal y genitourinario, entre otros.

PHR

Flora microbiana bucal, intestinal, normal, patógena, vaginal, etc.

Save record 89

Record 90 2012-01-09

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
CONT

Lake Champlain's planktonic microbial foodweb(the part of the foodweb involving bacteria, protozoa and zooplankton) is very active during the summer... A substantial amount of the energy and nutrients reaching zooplankton and subsequently fish passes through this foodchain.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie

Spanish

Save record 90

Record 91 2011-12-15

English

Subject field(s)
  • Immunology
DEF

The sum total of functionally diverse B and T cells in ones circulation at any given moment.

CONT

To allow recognition of many antigens, the immune system creates a large population of receptor molecules that differ in the primary sequence of their antigen-binding regions. This population is called the ‘immunologic repertoire’ and is formed by a process of diversification and selection quite different from the way other gene products are produced in our cells.

CONT

This lymphocyte "homing" process disperses the immunologic repertoire, directs lymphocyte subsets to the specialized microenvironments that control their differentiation and regulate their survival, and targets immune effector cells to sites of antigenic or microbial invasion.

French

Domaine(s)
  • Immunologie
CONT

Chaque lymphocyte porte des structures de reconnaissance ou sites récepteurs à l'antigène, tous identiques pour la même cellule, qui lui permettent d'identifier un motif chimique [...]. Le motif de l'antigène qui réagit avec ces sites récepteurs est dénommé déterminant antigénique. L'ensemble des sites de reconnaissance portés par les populations lymphocytaires définit le répertoire immunologique possédé par un organisme. On ne connaît pas exactement le nombre de possibilités de reconnaissance des lymphocytes ou le nombre de déterminants antigéniques.

Spanish

Save record 91

Record 92 2011-12-12

English

Subject field(s)
  • Peat and Peat Bogs
  • Biogeography
  • Soil Science
DEF

The partial decomposition of vegetable matter under waterlogged and oxygen-deficient conditions.

CONT

Coal forms when plants are deposited in swamps, then submerged rapidly enough to limit oxidation but allow microbial decomposition. In the Pocahontas Formation, these conditions were met in fluvial settings as base level rise resulted in flooding and the formation of backswamps on extensive braided river floodplains. These backswamps were shallow and of a constant depth to allow enough plant mass and its covering of sediment to accumulate as undisturbed peat. This process, known as peatification, continued as decomposing plants were progressively covered with sediments...

OBS

peat formation: term used at Natural Resources Canada - Earth Sciences Sector.

French

Domaine(s)
  • Tourbières
  • Biogéographie
  • Science du sol
DEF

Processus de constitution d'une tourbière.

CONT

La formation de la tourbe, au cours de l'existence de la tourbière, peut être appelée turbigenèse, turfigenèse, turbification ou tourbification. C'est l'élément fondamental de l'existence de la tourbière. C'est l'accumulation progressive de matière organique non décomposée (essentiellement végétale) et son tassement qui contribue au fil du temps à former la tourbe. La tourbe se développe en général dans un milieu presque constamment gorgé d'eau, sous un climat frais et humide, conditions très défavorables à la décomposition de la matière organique.

OBS

turbification : terme en usage à Ressources naturelles Canada - Secteur des sciences de la Terre.

Spanish

Save record 92

Record 93 2011-10-26

English

Subject field(s)
  • Space Exploration Equipment and Tools
OBS

MAS :microbial air sampler.

French

Domaine(s)
  • Équipement et outillage d'exploration spatiale
OBS

MAS : échantillonneur d'air microbien.

OBS

mode manuel monoarticulation : terme uniformisé par le Comité d'uniformisation de la terminologie spatiale - CUTS.

Spanish

Save record 93

Record 94 2011-09-14

English

Subject field(s)
  • Soil Science
  • Plant Biology
  • Silviculture
DEF

The soil immediately surrounding the root system of a plant.

CONT

The soil-plant system is one of the most important components in agricultural and natural ecosystems. Nutrient dynamics in soil-plant systems not only reflect the pattern of nutrient flow but also influence food production and quality, and the contaminant pathways in agricultural and natural ecosystems. In soil-plant systems, interaction between nutrients occur when the supply of one nutrient affects the movement, absorption, or utilization of an nutrient within the soil, soil-root interface (rhizosphere), or plant. There are several mechanisms of nutrient interaction in soil-plany systems.

OBS

The zone of rooting medium in which the environment for microbial activity in general is influenced by any root growing in it, distinguishing it from the "bulk" or "non-rhizosphere" soil, which is influenced by growing roots only by the withdrawal of water and nutrients.

Key term(s)
  • soil root interface

French

Domaine(s)
  • Science du sol
  • Biologie végétale
  • Sylviculture
DEF

Partie du sol pénétrée par les racines des plantes, très riche en micro-organismes et en substances biologiques.

CONT

L'horizon du sol dans lequel se développent les racines des plantes est la zone racinaire.

CONT

Étude structurale et fonctionnelle de la rhizosphère : description du système racinaire et de l'interface sol-racine, mécanismes physicochimiques et biophysiques impliqués, interactions microorganismes-racines.

OBS

La rhizosphère de chaque espèce végétale a une flore spécifique (bactéries, champignons).

Key term(s)
  • interface sol racine

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ciencia del suelo
  • Biología vegetal
  • Silvicultura
DEF

Parte del suelo ocupada por raíces.

Save record 94

Record 95 2011-09-08

English

Subject field(s)
  • Anti-pollution Measures
  • Soil Pollution
CONT

Biopiles, also known as biocells, bioheaps [and] biomounds... are used to reduce concentrations of petroleum constituents in excavated soils through the use of biodegradation. This technology involves heaping contaminated soils into piles(or "cells") and stimulating aerobic microbial activity within the soils through the aeration and/or addition of minerals, nutrients, and moisture. The enhanced microbial activity results in degradation of adsorbed petroleum-product constituents through microbial respiration.

Key term(s)
  • bio-pile
  • bio-mound
  • bio-cell
  • bio-heap

French

Domaine(s)
  • Mesures antipollution
  • Pollution du sol
DEF

Andain de terre ou de déchet réalisé après excavation et criblage.

CONT

Un biotertre peut être équipé par des drains d'aération ou encore être arrosé par une solution nutritive afin d'optimiser les conditions de croissance et de fonctionnement des microorganismes.

Key term(s)
  • bio-tertre
  • bio-pile

Spanish

Save record 95

Record 96 2011-08-29

English

Subject field(s)
  • Non-Surgical Treatment
  • Protection of Life
  • Occupational Health and Safety
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

French

Domaine(s)
  • Traitements non chirurgicaux
  • Sécurité des personnes
  • Santé et sécurité au travail
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d'une compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Spanish

Save record 96

Record 97 2011-08-09

English

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

A network or framework, as of fibers, filaments or macromolecular chains.

CONT

In order to prepare efficient immobilized E. coli cells, the type and concentration of bifunctional reagent for cross-linking and the concentration of acrylamide monomer for lattice formation were investigated systematically. These studies showed that microbial cells, macromolecular enzymes and nucleic acids are not lost from the gel lattice during the enzyme reaction, but the low molecular substrate and product can pass freely through the gel lattice.

French

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Structure macromoléculaire tridimensionnelle dans laquelle les chaînes sont reliées entre elles par des liaisons le plus souvent covalentes.

CONT

Les enzymes sont immobilisées par diverses méthodes afin de prolonger le plus longtemps possible leur action dans le réacteur de production. Les molécules enzymatiques peuvent être retenues par adsorption ou par liaison chimique sur un support solide comme la cellulose. Elles peuvent aussi être emprisonnées dans un réseau formé par un polymère perméable, tel qu'un gel de silice. Elles peuvent enfin être enfermées dans des capsules sphériques faites de membranes de polymères semi-perméables.

Spanish

Save record 97

Record 98 2011-07-08

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
DEF

To seed a microbial culture into fresh medium.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
DEF

Transplanter une culture microbienne dans un nouveau milieu de culture.

OBS

[...] en cultivant les méristèmes, on s'est aperçu [...] que les trois à huit bourgeons présents sur les micro-plantes en tube pouvaient être isolés et repiqués à leur tour sur un milieu neuf.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Microbiología y parasitología
CONT

[...] en el IMYZA [Instituto de Microbiologia y Zoologia Agricola] [...]se procedió a reactivar y repicar las cepas fúngicas a utilizar en los bioensayos.

Save record 98

Record 99 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Research Experiments in Space
CONT

Space microbiology studies may be divided into three major categories, each of which will be discussed in light of the current stage of knowledge in that field. The first involves analysis of samples collected outside the Earth's biosphere. The second includes the many studies in which pure cultures of terrestrial microorganisms were evaluated either during or after exposure to components of the spaceflight environment. The third category contains studies of the autoflora of crew members and the microbial load of recoverable spacecraft components which were performed to evaluate changes in populations of microorganisms.

French

Domaine(s)
  • Travaux de recherche dans l'espace

Spanish

Save record 99

Record 100 2011-02-23

English

Subject field(s)
  • Medical and Surgical Equipment
CONT

Load control is the process by which a load is monitored and released based on the result of a BI [biological indicator] ... Biological indicators are the only sterilization process monitoring devices that provide a direct measure of the lethality of the process.

CONT

Trust your BI [biological indicator] for load control : Only a BI can detect actual killing of microbial spores inside a sterilizer. This is why load control remains the most reliable level of testing...

French

Domaine(s)
  • Équipement médico-chirurgical
CONT

[...] le contrôle de la charge en sortie du stérilisateur [fait] partie de la procédure de libération de la charge.

CONT

Contrôle de la charge. Des indicateurs chimiques sont utilisés dans ou sur chaque type de charge pour contrôler le processus de stérilisation. Ceci permet à l'utilisateur de constater si les paramètres importants du processus ont été aussi efficaces sur la charge.

Spanish

Save record 100

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