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The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MILK FOOD [95 records]

Record 1 2024-04-04

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Insects, Centipedes, Spiders, and Scorpions
CONT

Cockroach milk is a protein rich, crystallized substance produced by a specific type of cockroach called Diploptera punctata. This species is unique because it gives birth to live offspring. Members make "milk" in the form of protein crystals to serve as food for their developing young.... this milk-like crystalline substance is nutritious and considered a complete food, as it's a good source of protein, carbs, and fats.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Insectes, mille-pattes, araignées et scorpions
OBS

Substance riche en nutriments sécrétée par la blatte Diploptera punctata.

Spanish

Save record 1

Record 2 2023-11-07

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

Membrane processing techniques are used to help separate chemical components based on molecular size under specific pressure. A great advantage of membrane processing techniques is that it is a non-thermal processing technique, which can retain enormous bioactive constituents to a greater extent. Being a less energy-intensive process, this technique is widely used in several food processing industries such as in the clarification of fruit juices and wine; the concentration of milk; the preparation of whey protein concentrate; and water and waste treatment, among others.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L'industrie de la transformation des aliments est à la recherche constante d'innovations pour répondre aux enjeux liés au développement durable.

Spanish

Save record 2

Record 3 2023-09-11

English

Subject field(s)
  • Agriculture - General
  • Biotechnology
  • Food Industries
DEF

The science or practice of farming animal products from cells rather than entire animals.

CONT

Sustainable food production and food security, two major goals of cellular agriculture, have ... inspired growing interest in the field from across disciplines, ranging from industrial biotechnology, synthetic biology, materials science and tissue engineering to social sciences, history, philosophy and art/design.

OBS

This includes but is not limited to food animal products like meat, milk, and eggs, as well as leather, silk and rhinoceros horn.

French

Domaine(s)
  • Agriculture - Généralités
  • Biotechnologie
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Même si elle n'en est qu'à ses balbutiements, l'agriculture cellulaire commence à intéresser des joueurs de l'industrie agroalimentaire [, et des compagnies] sont à l'aube de commercialiser du bœuf haché ou des croquettes de poulet sans avoir eu à élever et abattre vache ou volaille. Aussi, une nouvelle génération de scientifiques [croit] dans l'immense potentiel de l'agriculture cellulaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Agricultura - Generalidades
  • Biotecnología
  • Industria alimentaria
CONT

La agricultura celular consiste en la obtención de productos para consumo humano usando células, las cuales pueden ser parte de un cultivo celular (animal o vegetal) o células individuales como las bacterias y levaduras.

Save record 3

Record 4 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 4

Record 5 - external organization data 2023-03-08

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)

Spanish

Save record 5

Record 6 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Birds
  • Animal Biology
DEF

A semi-solid, crumbly excretion high in fat and protein that some bird species feed to baby birds during the first days after hatching.

CONT

Crop milk is only fed to young birds for a few days until they are able to digest other foods, and parent birds may gradually mix adult food in with the young birds’ diet to wean them off crop milk.

Key term(s)
  • cropmilk

French

Domaine(s)
  • Oiseaux
  • Biologie animale
DEF

Substance semi-liquide très nutritive que certaines espèces d'oiseaux (pigeon, flamant, etc.) produisent à l'intérieur de leur jabot et régurgitent pour nourrir leurs oisillons.

CONT

Cette substance riche en protéine est produite dans le jabot des pigeons et tourterelles mâles et femelles à partir de la desquamation des cellules épithéliales externes des parois latérales de cet organe. Les cellules épithéliales du jabot s'hypertrophient et deviennent riches en lipides sous l'influence de l'hormone prolactine qui est sécrétée par l'adénohypophyse. Les deux parents nourrissent leurs petits en régurgitant le «lait», lequel constitue essentiellement la seule nourriture du pigeonneau pendant les quelques premiers jours après sa naissance. Puis, le lait de jabot est mélangé à des quantités croissantes de grains régurgités et à d'autres aliments que les parents ont ingérés.

Spanish

Save record 6

Record 7 - external organization data 2022-09-15

English

Subject field(s)
  • Compartment - National Occupational Classification (NOC)
Key term(s)
  • milk and cream receiver
  • food and beverage processing

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Classification nationale des professions (CNP)
Key term(s)
  • réceptionnaire de lait et de crème
  • transformation des aliments et boissons

Spanish

Save record 7

Record 8 2022-03-31

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Means(a) flour or meal prepared from grain or potatoes,(b) processed wheat flour containing not less than the equivalent of 80 per cent dextrose, as determined by a method approved by the President of the Agency [Canadian Food Inspection Agency],(c) bread, biscuit or bakery products, except those containing or made with a legume, or(d) milk powder, skim milk powder, buttermilk powder or whey powder...

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Désigne a) de la fleur ou de la farine provenant de céréales ou de pommes de terre, b) de la farine de blé traité et contenant au moins l'équivalent de 80 pour cent de dextrose, suivant un procédé de dosage approuvé par le président de l'Agence [Agence canadienne d'inspection des aliments], c) du pain, des biscuits et d'autres produits de boulangerie, sauf ceux qui contiennent de la farine de légumineuse ou qui sont fabriqués avec de la farine de légumineuse, ou d) de la poudre de lait, de la poudre de lait écrémé, de la poudre de lait de beurre et de la poudre de petit-lait [...]

Spanish

Save record 8

Record 9 2021-10-18

English

Subject field(s)
  • Epidemiology
  • Human Diseases - Various
CONT

Common-source epidemics arise from a specific source... Some examples of common-source epidemic diseases are anthrax, traced to milk or meat from infected animals; botulism, traced to soil-contaminated food; and cholera, traced to fecal contamination of food and water.

French

Domaine(s)
  • Épidémiologie
  • Maladies humaines diverses

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Epidemiología
  • Enfermedades humanas varias
CONT

En la epidemia de fuente común puntual, o epidemia explosiva, la exposición simultánea a la fuente común ocurre durante un periodo usualmente breve como, por ejemplo, la exposición a un alimento contaminado servido en una fiesta social.

Save record 9

Record 10 2021-10-18

English

Subject field(s)
  • Pig Raising
CONT

The post-weaning period in piglets is associated with a dietary shift from milk to solid food...

French

Domaine(s)
  • Élevage des porcs
DEF

Période de l'élevage des porcs suivant immédiatement le sevrage et précédant l'engraissement [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado porcino
CONT

Es conocido en el sector productivo que en el período posterior al destete se desencadenan una serie de problemas que provocan disminución de la ganancia de peso, perdida en la conversión del alimento, y en casos agudos se pueden generar problemas sanitarios asociados a la aparición de diarreas con la consecuente pérdida de peso.

Save record 10

Record 11 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk can : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

bidon à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 11

Record 12 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk aerator : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

aérateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 12

Record 13 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pump : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pompe à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 13

Record 14 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk tester : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

lactomètre : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 14

Record 15 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk thermometer : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

thermomètre à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 15

Record 16 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pitcher : an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pichet à lait : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 16

Record 17 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pasteurizer : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pasteurisateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 17

Record 18 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk bottle carrier : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

porte-bouteilles de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 18

Record 19 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk strainer : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

couloire : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 19

Record 20 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk stirrer : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

agitateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 20

Record 21 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk evaporator : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

déshydrateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 21

Record 22 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk bottle washer : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

laveuse de bouteille à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 22

Record 23 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk tube : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

tuyau à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 23

Record 24 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk bottle : an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

bouteille à lait : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 24

Record 25 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk condenser : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

évaporateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 25

Record 26 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk jug : an item in the "Food Service Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

pot à lait : objet de la classe «Outils et équipement de service des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 26

Record 27 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk scale : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

balance à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 27

Record 28 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk can washer : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

laveuse de bidon à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 28

Record 29 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk sampler : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

échantillonneuse de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 29

Record 30 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk pan : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

jatte à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 30

Record 31 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk cooler : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

réfrigérant à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 31

Record 32 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk heater : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

réchaud à lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 32

Record 33 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk sediment tester : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

appareil d'épreuve de lactofiltration : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 33

Record 34 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

milk homogenizer : an item in the "Food Processing and Preparation Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

homogénéisateur de lait : objet de la classe «Outils et équipement de transformation et de préparation des aliments» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 34

Record 35 2018-11-14

English

Subject field(s)
  • Dietetics
DEF

[A] vegetarian who excludes all food of animal origin [including milk and eggs] from [his or her] diet.

French

Domaine(s)
  • Diététique
DEF

[Personne] qui ne mange que des produits d'origine végétale.

OBS

Ne pas confondre avec «végétalien intégral» qui concerne l'exclusion de produits d'origine animale, peu importe l'utilisation.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
DEF

Persona vegetariana que se abstiene por completo de consumir alimentos o productos de origen animal.

OBS

vegano: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, indica que las palabras vegano, con el significado de vegetariano estricto, y veganismo, que alude al estilo de vida y alimentación basado en el respeto absoluto a los animales, son dos términos ya incorporados al español. [...] En la actualidad es normal leer u oír la palabra vegano en reportajes sobre esa corriente, el veganismo, y sobre los restaurantes especializados en ese tipo de alimentación en la que se excluye cualquier producto de origen animal.

Save record 35

Record 36 2018-09-11

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The dry product obtained by separating, washing and drying the coagulum of skim milk, where the coagulum is obtained by precipitation with a food grade acid.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Produit obtenu par la séparation, le lavage et le séchage du coagulum de lait écrémé, le coagulum étant réalisé par précipitation au moyen d'un acide alimentaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto lácteo obtenido mediante la separación, lavado y secado del coágulo de la leche desnatada (descremada) y/o de otros productos obtenidos de la leche, el coágulo se obtiene mediante la reacción del cuajo u otras enzimas coagulantes.

Save record 36

Record 37 2018-09-05

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Offences and crimes
DEF

[Referring to a food that is] made poorer in quality or unusable for its original purpose by the addition of some other substance ...

CONT

Foods were considered adulterated if they included a deleterious ingredient or any material of less value than understood by name.

PHR

adulterated food, adulterated milk, adulterated product

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Infractions et crimes
CONT

Un aliment était considéré [comme] falsifié s'il contenait un ingrédient dangereux ou du matériel de moindre valeur que ne le laissait supposer son nom.

PHR

aliment falsifié, lait falsifié, produit alimentaire falsifié

Spanish

Save record 37

Record 38 2018-03-09

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Meats and Meat Industries
DEF

Any vegetable material(except tomato or beetroot), milk, egg, yeast or any derivative or combination thereof that is acceptable as food.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Toute substance végétale (à l'exception de la tomate et de la pulpe de betterave) le lait, les œufs, la levure ou tout dérivé ou combinaison de ces produits qui serait acceptable comme aliment.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Aditivos alimentarios
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 38

Record 39 2018-02-20

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Food Additives
DEF

Generic name for phosphatide-and glycerine mixtures found in eggs, milk, soybeans, corn, etc. and currently used in medicine, pharmacy, cosmetics and food.

OBS

Lecithin is used by the biochemist as the trivial name for phosphatidylcholine ...

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Additifs alimentaires
DEF

Nom générique des phosphoaminolipides contenant de la choline et se rencontrant dans de nombreux tissus animaux et végétaux (jaune d'œuf, laitance de poisson, tissu nerveux, lait, etc.).

CONT

Formées par la condensation d'un diglycéride et de l'ester phosphorique de la choline, les lécithines sont employées comme agents tensioactifs dans l'industrie alimentaire, pharmaceutique et cosmétique. On les prescrit comme stimulants de la nutrition azotée et phosphorée.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Aditivos alimentarios
OBS

Semilíquido viscoso de color pardo claro y olor característico; insoluble en acetona; parcialmente soluble en agua; soluble en cloroformo y benceno. No tóxico.

Save record 39

Record 40 2018-02-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cost of Living
  • Collaboration with the FAO
DEF

An indicator that measures the [average] cost of 100 grams of fat by food groups.

OBS

From [that] cost it is possible to identify among the food groups that provide fat those that provide low cost fat(for instance to obtain 100 grams of fats from milk and cheese may cost more than to get 100 grams of fat from vegetable oil).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Coût de la vie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Indicateur qui mesure le coût [moyen] de 100 grammes de lipides dans les différents groupes d'aliments.

OBS

Grâce à ce coût, on peut déterminer quels groupes d'aliments sont des sources peu onéreuses de lipides (par exemple, il sera peut-être plus cher d'obtenir 100 grammes de lipides à partir de lait ou de fromage qu'à partir d'huile végétale).

Spanish

Save record 40

Record 41 2017-07-19

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Milk or food product made primarily from milk.

CONT

Milk of various types (including whole milk, skim milk, buttermilk), yoghurt, cheese (e.g. Swiss cheese, cheddar cheese, cottage cheese), and ice cream are dairy products. Of all milk products, milk, yoghurt and cheese are the best sources of calcium.

Key term(s)
  • dairy produce
  • milk produce

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Lait ou substance alimentaire produite à partir du lait.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Derivado de la leche, extraído directamente [de ella], como la crema y la manteca [mantequilla], o fabricado con ella, como los quesos.

Save record 41

Record 42 2017-05-02

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Whey powder is finding increasing use as an economic source of milk solids in food manufacture. The main applications are in bakery products, ice-cream and dry mixes with smaller amounts used in confectionery and margarine.

Key term(s)
  • powdered whey

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

[...] il est possible d'augmenter le pourcentage de solides non gras dans le mélange à yogourt par l'addition de poudre de lait écrémé ou de lait écrémé évaporé ou par l'addition de lactosérum ou de poudre de lactosérum.

OBS

poudre de lactosérum : équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 42

Record 43 2017-02-28

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Pasteurized means heat treated to kill vegetative(non-spore) cells of pathogens in food such as juice, honey, milk and other dairy products.

OBS

[According to the Honey Regulations (C.R.C., c. 287)] in relation to honey, means treated in a registered pasteurizing plant by the controlled application of heat so that the honey is free of viable sugar-tolerant yeasts.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

[Règlement sur le miel (C.R.C., ch. 287)] appliqué au miel signifie traité dans un établissement agréé de pasteurisation par l'application réglée de chaleur jusqu'au point où il est exempt de levures viables, tolérantes au sucre.

Spanish

Save record 43

Record 44 2017-01-26

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Hygiene and Health
OBS

Food Research Division, Bureau of Chemical Safety, Food Directorate, Health Products and Food Branch, Health Canada.

OBS

The Food Research Division of the Bureau of Chemical Safety engages in a range of research activities related to the identification, determination, distribution, and sources of, and of the effects of processing on, potentially hazardous chemicals in the food supply. Major activities of the Division are the development of methods of analysis for such chemicals, the conduct of surveys to determine the levels and extent of contamination of food; as well as National Surveys to determine human exposure to these chemicals. These National Surveys include the Total Diet Study, and the Human Breast Milk Survey. The Division program is conducted in close collaboration with the Chemical Health Hazard Assessment Division, HPFB Regional Food Laboratories, the Toxicology Research Division, as well as the Canadian Food Inspection Agency.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Hygiène et santé
OBS

Division de la recherche sur les aliments, Bureau d'innocuité des produits chimiques, Direction des aliments, Direction générale des produits de santé et des aliments, Santé Canada.

OBS

La Division de la recherche sur les aliments du Bureau d'innocuité des produits chimiques s'acquitte d'un vaste éventail d'activités de recherche se rapportant à l'identification, à la caractérisation, à la distribution et à l'origine des produits chimiques qui peuvent présenter un danger pour l'approvisionnement. Elle surveille également les effets de la transformation des aliments sur ces produits. Les principales activités de la Division consistent à élaborer des méthodes d'analyse pour de tels produits chimiques; à effectuer des enquêtes pour déterminer les niveaux de contamination des aliments et l'étendue de celle-ci; et à effectuer des enquêtes nationales pour déterminer le niveau d'exposition des humains à ces produits chimiques. Parmi ces enquêtes notons l'Étude sur l'alimentation totale et l'Étude du lait maternel. Le programme de la Division est mis en œuvre en étroite collaboration avec la Division de l'évaluation du danger des produits chimiques pour la santé, les laboratoires alimentaires régionaux de la DGPS, la Division de la recherche toxicologique ainsi que l'Agence canadienne d'inspection des aliments.

Spanish

Save record 44

Record 45 2016-10-26

English

Subject field(s)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Food Industries
CONT

For a number of reasons, animal protein food(meat, fish, eggs, cheese, and milk) are considered to add to the toxic load already present in the body.

CONT

Sulfur exists in every cell of our body and is found in animal protein food such as fish, meat, milk and also in fruit and vegetables.

French

Domaine(s)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Pour une bonne utilisation des protéines végétales des croustillants, on conseille de les associer à un aliment riche en protéines animales comme le fromage, le lait, le jambon, la volaille.

OBS

aliment riche en protéines animales : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
  • Industria alimentaria
Save record 45

Record 46 2016-10-14

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
  • Regulations and Standards (Food)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

Established by FAO [Food and Agriculture Organization of the United Nations] and WHO [World Heath Organization] in 1958 and integrated into the Joint FAO/WHO Food Standards Programme in 1962 as a subsidiary body of the Codex Alimentarius Commission under Rule XI. 1(a). Re-named "Codex Committee on Milk and Milk Products" in 1993 and re-established as a subsidiary body under Rule XI. 1(b)(i) of the Rules of Procedure of the Codex Alimentarius Commission.

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 46

Record 47 2016-10-05

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

The best treatment for food allergy is complete avoidance of the allergenic food. This means that alternative foods must be found to provide the missing nutrients. Identifying alternative foods is especially crucial in the case of young children because they are in a phase of rapid growth and development. Soy-based infant formulas have been used since 1929 to feed infants with cow's milk protein allergies. Today's soy formulas are equivalent to cow's milk formulas in digestibility, nutrition profile, and acceptability.

CONT

If children’s preferences are the issue, you can start by looking for alternative foods that can help meet the child’s nutrient needs.

OBS

Term usually used in the plural.

Key term(s)
  • alternative foods

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L'approvisionnement en riz, le revenu individuel et les disponibilités et le prix des denrées de remplacement sont les principaux déterminants de la diversité dans les régimes alimentaires asiatiques, y compris la qualité du riz consommé.

OBS

denrée de remplacement : terme extrait du «Glossaire de l’agriculture» et reproduit avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

OBS

Terme habituellement utilisé au pluriel.

Key term(s)
  • denrées de remplacement

Spanish

Save record 47

Record 48 2016-04-27

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Hygiene and Health
DEF

The daily intake which meets the nutrient requirements of almost all apparently healthy individuals of an age and sex-specific population group.

CONT

One way to know if you are getting the Recommended Dietary Allowance(RDA) for all the nutrients you need is to follow the Food Guide Pyramid. It provides from 1600 to over 2800 calories per day depending on which foods and the number of servings you eat. The assumption is made if you will choose a variety of foods from each of the 5 food groups(Grain, Vegetable, Fruit, Milk, Meat) then you will probably get 100% of your RDA.

OBS

recommended nutrient intake; RNI: designations used by the Food and Agriculture Organization of the United Nations and the World Health Organization.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Hygiène et santé
DEF

Apport nutritionnel quotidien moyen jugé nécessaire pour répondre aux besoins de la quasi-totalité des personnes (97 à 98 %) bien portantes d'un sexe donné et à un stade précis de la vie [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Higiene y Salud
Save record 48

Record 49 2015-04-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

A frozen dairy food made of milk products, sugars, corn syrup, water, flavorings, and sometimes egg or egg products, stabilizers, and emulsifiers.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
OBS

Elles sont préparées avec des laits ou des crèmes sucrées, parfumées avec des fruits ou arômes naturels, additionnées ou non d'œufs ou d'ovoproduits.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
DEF

Producto obtenido por congelación, previo mezclado con agitación para la incorporación de aire y uniformidad en la textura, de una mezcla compuesta de productos lácteos, grasa, edulcorantes o sustitutos de edulcorantes, huevo, saborizantes, acidulantes, estabilizadores y emulsivos de acuerdo por la legislación de la localidad.

Save record 49

Record 50 2014-10-20

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Industrial Techniques and Processes
OBS

A major technology applied to many aspects of the food and related industries, especially in the production of milk powder, dairy products and food ingredients such as flavourings. It is a complex sequence of events, with interactions between the liquid feed, the atomiser and the drying conditions.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Techniques industrielles
DEF

Procédé de dessiccation qui consiste à pulvériser le lait très finement sous la forme d'un brouillard, dans une vaste chambre (appelée «tour de séchage») parcourue par un courant d'air chaud.

OBS

Les techniques utilisées sont celles permettant de préparer des produits séchés par atomisation [spray drying] et celles plus élaborées de coacervation et de formation de films de polymères de synthèse, fabriquant ainsi de vraies microcapsules.

OBS

L'atomisation [spray drying] est la plus ancienne technique de microencapsulation [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Procesos y técnicas industriales
Save record 50

Record 51 2013-08-28

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Cheese and Dairy Products
Universal entry(ies)
C3H6O3
formula, see observation
CH3CH2OCOOH
formula, see observation
50-21-5
CAS number
DEF

A chemical compound which appears under the form of a colorless or yellowish, syrupy, odorless, hygroscopic liquid, is miscible with water, alcohol, glycerol and furfural, insoluble in chloroform, petroleum ether and carbon disulfide, is partially converted to lactic anhydride when concentrated above 50%, has one asymmetric carbon and two enantiomorphic isomers, is derived by fermenting starch, milk whey, molasses, potatoes, etc. and neutralizing the acid as soon as formed with calcium or zinc carbonate, after which the solution of lactates is concentrated and decomposed with sulfuric acid, also synthetically by hydrolysis of lactonitrile, and is used in cultured dairy products, as an acidulant, in chemicals(salts, plasticizers, adhesives, pharmaceuticals), as a mordant in dyeing wool, as a general-purpose food additive and in the manufacture of lactates.

OBS

alpha-hydroxypropionic acid: obsolete form; the word "alpha" must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

2-hydroxypropanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

Chemical formula: C3H6O3 or CH3CH2OCOOH

Key term(s)
  • a-hydroxypropionic acid

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
Entrée(s) universelle(s)
C3H6O3
formula, see observation
CH3CH2OCOOH
formula, see observation
50-21-5
CAS number
DEF

Produit de la fermentation du lactose par les bactéries spécifiques du lait se présentant sous la forme d'un liquide sirupeux, incolore ou jaunâtre, inodore, hygroscopique, utilisé dans l'industrie laitière et comme additif alimentaire, dans les plastiques, les adhésifs, en teinturerie et dans l'élaboration de lactates.

OBS

acide 2-hydroxypropanoïque : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

acide alpha-hydroxypropionique : forme vieillie; le mot «alpha» doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou écrite en italique.

OBS

Formule chimique : C3H6O3 ou CH3CH2OCOOH

Key term(s)
  • acide a-hydroxypropionique

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Productos lácteos
Entrada(s) universal(es)
C3H6O3
formula, see observation
CH3CH2OCOOH
formula, see observation
50-21-5
CAS number
OBS

Líquido incoloro o amarillento, inodoro e higroscópico; miscible con agua, alcohol y glicerina; soluble en éter; insoluble en cloroformo, éter de petróleo y disulfuro de carbono. Moderadamente tóxico por ingestión; irritante.

OBS

Fórmula química : C3H6O3 o CH3CH2OCOOH

Save record 51

Record 52 2012-10-11

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
DEF

A commercial firm that utilizes agricultural raw materials and whose activities cover the entire agricultural process from production to distribution.

OBS

The term "agribusiness" refers to a concept radically different from the traditional farm. It can be a specialized small-or large-scale farming business or it can be a firm that provides the inputs and services(for ex. seed, credit, etc.), processes the output(for ex. milk, grain, meat, etc.), manufactures the food products(for ex. ice cream, bread, breakfast cereals, etc.), or transports and sells the food products to consumers(for ex. restaurants, supermarkets, etc.). This concept may also include agro-industrial firms that manufacture machinery, equipment, pesticides, etc.

OBS

agribusiness; agrobusiness: terms and definition standardized by the Canadian Capability-Based Planning Terminology Committee and the Translation Bureau.

Key term(s)
  • agri-business
  • agro-business
  • agri-business firm
  • agri-business enterprise
  • agro-enterprise

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
DEF

Entreprise commerciale qui exploite les matières premières agricoles et dont les activités recouvrent l'ensemble du processus agricole, de la production à la distribution.

OBS

Le concept d'«agroentreprise», ou d'«agrinégoce», est radicalement différent de celui de la ferme traditionnelle. Il couvre les entreprises agricoles spécialisées de petite ou grande envergure, mais il s'agit le plus souvent d'une macro-entreprise agricole de type industriel. Ce concept peut également comprendre les firmes agro-industrielles qui manufacturent la machinerie et l'équipement agricoles, les pesticides, etc.

OBS

agroentreprise : terme et définition normalisés par le Comité de terminologie de la planification axée sur les capacités au Canada et le Bureau de la traduction.

Key term(s)
  • agro-entreprise
  • agri-négoce

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Economía agrícola
Save record 52

Record 53 2012-10-09

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Goat’s milk is used for drinking and making cheese and yoghurt.

CONT

Goat's milk belongs to the milk and alternatives food group of Canada's Food Guide. Goat's milk has a similar nutrient content to unfortified cow's milk; however, it is lower in folic acid.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Lait provenant de la traite de chèvre.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 53

Record 54 2012-07-10

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The natural fat of milk ... that consists essentially of a mixture of glycerides derived from [fatty acids].

OBS

In the case of fat from cow's milk, means fat from cow's milk that meets the requirements of section B. 08. 006 of the Food and Drug Regulations.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Dans le cas de la matière grasse du lait de vache, celle conforme à l'article B.08.006 du Règlement sur les aliments et drogues.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Productos lácteos
DEF

Componente lípido de la leche producido por la vaca, constituido mayormente por glicéridos que contienen ácidos butírico, oleico y palmítico.

OBS

grasa de la leche: Término utilizado en el Codex Alimentarius y en el tesauro AGROVOC de la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Save record 54

Record 55 2012-06-18

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
CONT

The fat index was derived by summing weekly days of consumption of seven foods(eggs, cheeses, butter, fatty meats, fried foods, hot dogs, and whole milk) and then dividing the result by seven. The carbohydrate index was derived in identical fashion using the following food items : dessert, candy, pancakes, cereal, pasta, rice, potatoes, fruit, breads, vegetables salad, and soda.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Certaines recherches montrent que les aliments et boissons riches en glucides ayant un indice glycémique modéré ou élevé conviennent mieux à la récupération de glycogène que les aliments avec un indice glucidique faible.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Dietética
  • Industria alimentaria
Save record 55

Record 56 2012-05-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Paints and Varnishes (Industries)
CONT

Generally the substance used for adulteration, called the adulterant, is inferior to the original product and may sometimes even be harmful. The addition of harmless materials to improve the quality of a mixed product is an approved practice if the product is properly labeled... One of the most common food adulterants is water, which also serves to lower the value of the food. Water is often added to milk to reduce the concentrations of butterfat and milk solids to the minimum standards set by law.

OBS

adulteration: ... the partial substitution of one product for another one. Some form of adulteration occurs in almost every product on the market, including foods, drugs, cosmetics, clothing fabrics, plant seed, fertilizers, chemicals, and building materials.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Peintures et vernis (Industries)
DEF

Substance ajoutée par le vendeur, à l'insu de l'acheteur, à une matière marchande afin d'en diminuer le prix de revient et d'en augmenter frauduleusement le bénéfice.

DEF

Agent de falsification dans les aliments.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Pinturas y barnices (Industrias)
DEF

Impureza introducida en los alimentos para cambiar fraudulentamente alguna de sus características.

Save record 56

Record 57 2011-12-22

English

Subject field(s)
  • Sociology of Human Relations
CONT

Although caste-based untouchability was abolished in 1963, discriminatory practices continue. For example, social custom prevents Dalits from touching the drinking water, milk, or cooked food, or from entering private houses, shops, or cowsheds.

French

Domaine(s)
  • Sociologie des relations humaines
CONT

Bien que l’intouchabilité fondée sur la caste ait été abolie en 1963, les pratiques discriminatoires se poursuivent. Ainsi, selon les coutumes sociales, les Dalits ne peuvent toucher ni l’eau potable, ni le lait, ni les plats cuisinés. Ils ne peuvent entrer ni dans les maisons, ni dans les boutiques, ni dans les étables.

Spanish

Save record 57

Record 58 2011-11-14

English

Subject field(s)
  • Pipes and Fittings
  • Scientific Research Equipment
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

French

Domaine(s)
  • Tuyauterie et raccords
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d'une compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Spanish

Save record 58

Record 59 2011-08-09

English

Subject field(s)
  • Pipes and Fittings
  • Scientific Research Equipment
OBS

Term(s) taken from a Canadian laboratory-equipment company’s catalogue.

French

Domaine(s)
  • Tuyauterie et raccords
  • Matériel et équipement (Recherche scientifique)
OBS

Terme(s) tiré(s) du catalogue d'une compagnie canadienne d'équipement de laboratoire.

Spanish

Save record 59

Record 60 2011-05-16

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Geochemistry
  • Food Industries
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
Ca3(PO4)2
formula, see observation
Ca·2/3H3O4P
formula, see observation
7758-87-4
CAS number
DEF

A chemical mineral compound which appears under the form of a white, odourless, tasteless, crystalline powder, is soluble in acids, insoluble in water, alcohol, and acetic acid, and is used in medicine, dietetics, pharmacy, and in the food industry(for the removal of strontium-90 from milk, as a bleaching agent for flours and as an anticaking agent for some powdery condiments).

OBS

The chief constituent of bone-ash.

OBS

bone phosphate: a commercial name for tricalcium phosphate, the phosphate that forms bone-tissue.

OBS

Also known under a large number of commercial designations, such as: Bonarka; Calcigenol Simple; Caswell No. 148; EPA Pesticide Code 076401; Synthos.

OBS

Chemical formula: Ca3(PO4)2 or Ca·2/3H3O4P

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Géochimie
  • Industrie de l'alimentation
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
Ca3(PO4)2
formula, see observation
Ca·2/3H3O4P
formula, see observation
7758-87-4
CAS number
DEF

Sel de l'acide phosphorique se présentant sous la forme d'une poudre cristalline blanche, inodore, insoluble dans l'eau, l'alcool et l'acide acétique, que l'on utilise en médecine, en diététique, en pharmacie et dans l'industrie alimentaire (agent de blanchiment des farines, antimottant de certains condiments en poudre).

CONT

Les os [...] peuvent donner directement du phosphate de chaux [...]

OBS

Constituant principal de la cendre d'os.

OBS

Formule chimique : Ca3(PO4)2 ou Ca·2/3H3O4P

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Geoquímica
  • Industria alimentaria
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
Ca3(PO4)2
formula, see observation
Ca·2/3H3O4P
formula, see observation
7758-87-4
CAS number
OBS

Fórmula química: Ca3(PO4)2 o Ca·2/3H3O4P

Save record 60

Record 61 2009-10-30

English

Subject field(s)
  • Social Organization
CONT

Although caste-based untouchability was abolished in 1963, discriminatory practices continue. For example, social custom prevents Dalits from touching the drinking water, milk, or cooked food, or from entering private houses, shops, or cowsheds.

French

Domaine(s)
  • Organisation sociale
CONT

Bien que l'intouchabilité fondée sur la caste ait été abolie en 1963, les pratiques discriminatoires se poursuivent. Ainsi, selon les coutumes sociales, les Dalits ne peuvent toucher ni l'eau potable, ni le lait, ni les plats cuisinés. Ils ne peuvent entrer ni dans les maisons, ni dans les boutiques, ni dans les étables.

Spanish

Save record 61

Record 62 2009-09-08

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Beverages
CONT

In the work to be described in this paper, the effect of extrusion on the calories density of corn-soy blend gruels was investigated. Comparisons are made between corn-soy milk(CSM) and instant corn-soy milk(ICSM) as made commercially and distributed in the US Food for Peace Program.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

À défaut de lait écrémé en poudre, on peut recourir à toutes sortes d'aliments riches en protéines, dont beaucoup sont à base de soja ou d'autres légumineuses déshuilées. Actuellement les programmes d'aide alimentaire permettent d'obtenir des préparations de maïs-soja-lait (CSM), de maïs-soja (CSB) ou d'autres mélanges pour les programmes d'alimentation des enfants.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Bebidas
Save record 62

Record 63 2009-02-06

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Fresh sweet milk from which only the fat and water have been removed.

CONT

Dried skim milk is a high-quality protein source but not economical for any use other than in milk replacers.

OBS

The nonfat portion-more than two-thirds of the total food solids in whole milk is concentrated in nonfat dry milk. [Furnished by the American Dairy Products Institute]

Key term(s)
  • dry skim milk

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Le lait écrémé en poudre est une source de protéines de haute qualité mais ne peut être employé économiquement que dans les aliments de remplacement du lait.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto obtenido mediante la eliminación casi total del agua de constitución de la leche descremada pasteurizada.

Save record 63

Record 64 2008-11-05

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

... the food product... which is made exclusively from milk or cream, or both, with or without common salt, and with or without additional coloring matter, and contains not less than eighty percent by weight of milk fat, all tolerances allowed for.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

[...] produit exclusivement obtenu par barattage, soit de la crème, soit du lait ou de ses sous-produits, et suffisamment débarrassé de lait et d'eau par malaxage et lavage, pour ne plus renfermer, par 100g, que 18g au maximum de matières non grasses, dont 16g au maximum d'eau.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto obtenido de la leche o de la crema por agitación o por batimiento, ya usando máquinas a propósito, ya mazando la leche en odres.

Save record 64

Record 65 2008-08-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Agricultural Economics
CONT

Food production includes agriculture, livestock and fishing, and transformation of agricultural products.

CONT

Livestock make an important contribution to total food production and rural economy. Animal products are a source of disposable income for many small farmers in developing countries, and livestock raising utilizes family labour while providing significant employment in off-farm meat, milk and fibre-processing enterprises. Milk and meat production is increasing at a faster rate than that of cereals and other foods.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Économie agricole
CONT

Les agronomes sont présents à tous les maillons de la chaîne de production alimentaire. Que leur champ d'expertise soit la conservation des sols, la production animale et végétale, la transformation des aliments ou leur mise en marché, chacun a un rôle essentiel et des responsabilités incontournables dont l'objectif est d'assurer la qualité des aliments.

CONT

L'élevage joue un rôle important dans la production alimentaire et l'économie rurale. Les produits animaux constituent une source de revenu immédiatement disponible pour les petits exploitants dans les pays en développement et l'élevage utilise la main-d'oeuvre familiale tout en procurant de nombreux emplois dans les entreprises de transformation de la viande, du lait et des fibres en dehors des exploitations. Le secteur de la production de lait et de viande se développe à un rythme plus rapide que le secteur des céréales et des autres produits vivriers.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Economía agrícola
Save record 65

Record 66 2008-07-10

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Food made from consolidated curds which have been separated from milk, by a coagulating agent.

OBS

Cheese may be made from the whole milk, skim milk, or cream of any mammal.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Produit frais ou affiné, obtenu par égouttage, après coagulation du lait, de la crème, du lait écrémé ou partiellement écrémé, du babeurre ou du mélange de certains ou de tous ces produits.

OBS

Les différents types de fromages présentent des caractères spécifiques liés à la fois au mode de coagulation et d'égouttage et à la flore microbienne qui libère des enzymes responsables de la saveur, de la texture de la pâte ainsi que de l'aspect.

OBS

Équivalent adopté par le Comité intergouvernemental de terminologie de l'industrie laitière.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
DEF

Producto blando, semiduro, duro y extra duro, madurado o no madurado, y que puede estar recubierto, en el que la proporción entre las proteínas de suero y la caseína no sea superior a la de la leche, obtenido mediante: coagulación total o parcial de la proteína de la leche, leche desnatada/descremada, leche parcialmente desnatada/descremada, nata (crema), nata (crema) de suero o leche de mantequilla/manteca, o de cualquier combinación de estos materiales.

CONT

Los españoles consumen un tercio anual del total de queso consumido por los franceses.

Save record 66

Record 67 2008-07-10

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Milk that has gelled because of the addition of lactic acid bacteria cultures; enzymes such as rennet; food grade acid; or a combination of all three of these items.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

En laiterie, gel résultant de modifications physicochimiques des micelles de caséine sous l'action d'enzymes et (ou) d'acide lactique.

OBS

Pluriel : des coagulums.

OBS

coagulum; coagulums (pl.) : Ces graphies, puisées des Rectifications de l'orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, sont attestées dans le Petit Robert (2004).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
CONT

Cuajada. Se obtiene a partir de la leche, con mayor o menor contenido en grasa, que ha sido sometida a algún tratamiento térmico y adicionada de cuajo o enzimas coagulantes. [...] Las enzimas del cuajo actúan sobre las micelas de la caseína desestabilizándola y haciendo que se repelan unas a otras, de este modo se forma una red tridimensional. Se forma un gel, este proceso es irreversible.

Save record 67

Record 68 2008-02-25

English

Subject field(s)
  • Perinatal Period
  • Baby and Child Care
DEF

The act of substituting other food for the mother's milk in the diet of a child.

French

Domaine(s)
  • Périnatalité
  • Soins du bébé et puériculture
DEF

Introduction progressive des aliments autres que le lait maternel.

OBS

ablactation : terme qui a été employé pour exprimer la cessation de l'allaitement considérée par rapport à la mère, le mot sevrage s'appliquant plus particulièrement à l'enfant.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Periodo perinatal
  • Puericultura
CONT

Después del amamantamiento exclusivo durante los primeros seis meses de vida, comienza el período de ablactación (o destete), que consiste en introducir poco a poco alimentos sólidos y líquidos aparte de la leche materna y la transición hacia una dieta sólida sin amamantamiento.

Save record 68

Record 69 2008-02-13

English

Subject field(s)
  • Chocolate and Confectionery
CONT

Buttermilk chocolate is the food that conforms to the standard of identity, and is subject to the requirements for label declaration of ingredients for milk chocolate...

French

Domaine(s)
  • Confiserie et chocolaterie

Spanish

Save record 69

Record 70 2007-11-15

English

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Food Industries
OBS

Food groups : Vegetables and Fruits, Grain Products, Milk and Alternatives, Meat and Alternatives.

French

Domaine(s)
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Groupes alimentaires : Légumes et fruits, Produits céréaliers, Lait et substituts, Viandes et substituts.

Spanish

Save record 70

Record 71 2007-09-20

English

Subject field(s)
  • Food Additives
  • Biochemistry
CONT

This method is applicable to the enumeration of coliforms in pasteurized milk and cream and other non-fermented dairy products, cheese derived from pasteurized milk, without ripening, including fresh cheeses or lactic curd with a minimum of 50% moisture(e. g. cottage cheese), frozen dairy products(ice cream and ice milk), fermented dairy products, butter, and milk powders and other dairy product powders and the enumeration of Escherichia coli in cheese made from a pasteurized or unpasteurized source to determine compliance with the requirements of Section B. 08. 011 of the Regulations of the Food and Drugs Act.

French

Domaine(s)
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
CONT

La fermentation du lait conduisant à la formation d'acides organiques, notamment d'acide lactique entraîne une acidification du lait. Ces laits fermentés peuvent résulter d'ensemencements spontanés à température ambiante, ou d'ensemencements par une flore et à une température contrôlées. [...] Ces produits laitiers fermentés ajoutent leurs propriétés propres aux qualités nutritionnelles du lait utilisé. En particulier, l'acidification constitue du point de vue hygiénique un atout majeur. En effet, elle prévient la croissance de la plupart des germes pathogènes et assure, par des moyens qui peuvent être très simples, la conservation du lait.

Spanish

Save record 71

Record 72 2007-08-08

English

Subject field(s)
  • Civil Engineering
  • Water Supply
  • Waste Management
DEF

A branch of civil engineering concerned primarily with the maintenance of environmental conditions (as pure water supply, waste disposal, insect control, nuisance abatement) conducive to public health.

CONT

Sanitary engineering practice includes surveys, reports, designs, reviews, management, operation and investigation of works or programs for(1) water supply, treatment and distribution;(2) sewage collection, treatment and disposal;(3) control of pollution in surface and underground waters;(4) collection, treatment, and disposal of refuse;(5) sanitary handling of milk and food;(6) housing and institutional sanitation;(7) rodent and insect control;(8) recreational place sanitation;(9) control of atmospheric pollution and air quality in both the general air of communities and in industrial work spaces;(10) control of radiation hazards exposure; and(11) other environmental factors affecting health, comfort, safety, and well-being of people.

French

Domaine(s)
  • Génie civil
  • Alimentation en eau
  • Gestion des déchets
DEF

Ensemble d'études et de techniques visant à assurer la salubrité et l'hygiène des lieux, des services publics, des denrées alimentaires, des installations industrielles.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Ingeniería civil
  • Abastecimiento de agua
  • Gestión de los desechos
CONT

[La actividad del] Centro de Ingeniería Sanitaria (CIS) [...] estuvo centralizada principalmente en solucionar problemas de saneamiento básico: agua potable, líquidos cloacales y residuos sólidos [...]

Save record 72

Record 73 2007-01-16

English

Subject field(s)
  • Titles of Monographs
  • Cheese and Dairy Products
  • Immunology
OBS

Canadian Food Inspection Agency, Ottawa, 2006.

French

Domaine(s)
  • Titres de monographies
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Immunologie
OBS

Agence canadienne d'inspection des aliments, Ottawa, 2006.

Spanish

Save record 73

Record 74 2006-10-16

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Hygiene and Health
CONT

The Food and Drug Administration(FDA) is advising that some soft cheeses made with raw milk present a health risk, especially to high risk groups, such as pregnant women, newborns, older adults, and people with weakened immune systems. Such raw milk soft cheeses can cause several serious infectious diseases including listeriosis, brucellosis, salmonellosis and tuberculosis.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Hygiène et santé

Spanish

Save record 74

Record 75 2004-11-09

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
  • Milling and Cereal Industries
DEF

A food made of oatmeal... boiled in water or milk until it thickens.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
  • Minoterie et céréales
DEF

Bouillie de flocons d'avoine.

OBS

Le terme «porridge» est peu usité au Québec.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Platos preparados (Cocina)
  • Molinería y cereales
PHR

Atole de avena, atol de avena.

Save record 75

Record 76 2004-09-09

English

Subject field(s)
  • Cattle Raising
DEF

A cattle breed developed primarily for the production of milk rather than meat... and characterized by the ability to convert a large proportion of their food into milk...

French

Domaine(s)
  • Élevage des bovins
CONT

Les races laitières : Ces races sont élevées et sélectionnées pour la production de lait. Les principales races laitières sont la Holstein, Prim'Holstein, bretonne pie noire [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cría de ganado bovino
Save record 76

Record 77 2004-08-17

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Food Preservation and Canning
CONT

Thermoduric bacteria do not prefer to grow at higher temperatures but can survive higher temperatures and heat treatments where other bacteria would die.

CONT

Pasteurization is a relatively mild heat treatment... Some heat-resistant bacteria survive to spoil the milk after a few days, but these bacteria do not cause food poisoning.

OBS

Singular of bacteria: bacterium.

Key term(s)
  • thermoduric bacterium
  • thermoresistant bacterium
  • heat-resistant bacterium

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Conservation des aliments et conserverie
CONT

[...] on appelle bactéries thermorésistantes celles qui résistent à un chauffage de 72 ºC pendant 15 secondes ou à 63 ºC pendant 30 minutes. [...] Alors que certaines [bactéries] sont détruites par un traitement classique de pasteurisation (chauffage à 72 ºC pendant 20 secondes), d'autres résistent encore à 88 ºC pedant 20 secondes. Les bactéries thermorésistantes n'étant pas détruites par la pasteurisation habituelle, leur présence dans le lait cru peut avoir des conséquences graves pour la qualité des produits.

Key term(s)
  • bactérie thermorésistante
  • bactérie thermotolérante
  • bactérie thermostable

Spanish

Save record 77

Record 78 2003-12-01

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

An agent that can initiate fermentation and other metabolic processes.

OBS

fermentation. The processing of food by means of yeasts, molds, or bacteria; the catalytic decomposition of complex compounds into simple ones, as in the souring of milk...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

[Les] ferments [sont des] agents de fermentation. Ce sont des microorganismes (levures, moisissures, bactéries), capables de provoquer des fermentations sous l'action de leurs enzymes spécifiques.

CONT

Pour l'ensemencement d'un disgesteur, on veillera à mettre un ferment qui ne contiendrait pas plus de deux pour mille d'acides volatils, car cela indiquerait très probablement un blocage des bactéries méthanogènes.

Key term(s)
  • culture
  • levain

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 78

Record 79 2003-09-10

English

Subject field(s)
  • Agricultural Economics
CONT

Farms at one time were very self-sufficient. They raised their own food and expenses were low. But for many reasons, small farms have disappeared... 10% of farms have chickens, 11% milk cows, 7. 6% pigs, few self-sufficient farms...

Key term(s)
  • self sufficient farm
  • self sufficing farm

French

Domaine(s)
  • Économie agricole
CONT

Les fermes ont déjà été autosuffisantes dans une grande mesure. Elles produisaient leurs propres aliments et les dépenses étaient peu élevées. Toutefois, pour de nombreuses raisons, les petites fermes ont disparu [...] On élevaient des poulets dans 10 % des fermes, des vaches laitières dans 11 % et des cochons dans 7,6 %.

Spanish

Save record 79

Record 80 2003-07-21

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

The processing of food by means of yeasts, molds, or bacteria; the catalytic decomposition of complex compounds into simple ones, as in the souring of milk...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Transformation complexe d'une substance organique sous l'influence des enzymes (ferments).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
Save record 80

Record 81 2002-05-16

English

Subject field(s)
  • Parasitoses
CONT

Usually human cases are related to contaminated food, especially poultry, eggs, milk and their products. Persons who work with animals may become infected by the agent shed in animal feces. Human Salmonellosis may occur 6-72 hours after ingestion of the agent. Fever, muscle aches, headache and malaise are followed by abdominal pain, nausea, vomiting and diarrhea. The diarrhea may resolve in 2-4 days but some people may continue to shed the bacteria with no signs of disease. Some types of Salmonella can cause septicemia which can result in a disease of longer duration and greater severity.

OBS

Canada Diseases Weekly Report.

French

Domaine(s)
  • Parasitoses
CONT

L'évolution clinique de la salmonellose humaine se caractérise habituellement par une instauration brutale de la fièvre, des douleurs abdominales, de la diarrhée, des nausées et parfois des vomissements.

Spanish

Save record 81

Record 82 2002-03-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Dietetics
CONT

Wholesome Valley Organic cheese contains 1/3 less fat than processed cheese food. This delicious, natural and nutritious product is made from organic milk. The farmland, cow & feed are free of pesticides, antibiotics, growth hormones and chemicals--guaranteed to meet the highest standards.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Diététique
CONT

En fait, à cause de divers facteurs, dont l'habitude n'est pas le moindre, le lien entre l'évaluation des aliments par les consommateurs et leurs choix alimentaires n'est pas très net (par exemple, même si la plupart des denrées alimentaires sont maintenant disponibles tout au long de l'année dans les pays développés, la consommation de fraises est beaucoup plus élevées pendant la saison locale de croissance que durant les autres périodes de l'année (Traill et Righelato, 1996), et la consommation de dinde est faible en dehors de la période de Noël bien que ce soit un produit nutritif bon marché, disponible pendant toute l'année (Steenkamp, 1996)). C'est également par souci de variété que les consommateurs ne choisissent pas tout le temps leurs aliments favoris (van Trijp et. al., 1996).

Spanish

Save record 82

Record 83 2001-11-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

After emergency monitoring of surface-deposited radioactivity defines the boundaries of contaminated areas, non-dairy food and drinking water within the boundaries should be sampled and analyzed. Laboratory tests on food samples may include strontium analyses or other chemical separations. Field monitoring instrumentation for water should be similar to that recommended for emergency milk monitoring, i. e. immersion counting or ion-exchange resin counting.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie

Spanish

Save record 83

Record 84 2001-11-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Having enough milk foods after age 35 is also important, particularly for women. As well as protecting you against osteoporosis there’s evidence from some studies that low intake of calcium is linked to some cancers.

Key term(s)
  • milk foods

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Entre 4 et 6 mois, le nourrisson devient capable de digérer d'autres aliments, d'autre part les seuls aliments lactés ne suffisent plus à combler ses besoins nutritionnels. Commence alors la diversification progressive de l'alimentation, qui durera jusqu'à environ l'âge de 1 an. L'alimentation devient aussi de plus en plus solide au fur et à mesure qu'apparaissent les dents.

Key term(s)
  • aliments lactés

Spanish

Save record 84

Record 85 2001-11-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Introduction to dairy science : this course is about the study of milk and milk-derived food products from a food science perspective. it focusses on the biological, chemical, physical, and microbiological aspects of milk itself, and on the technological(processing) aspects of the transformation of milk into its various consumer products, including beverages, fermented products, concentrated and dried products, butter and ice cream.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
CONT

Les programmes de recherche : Susciter et encourager toutes les recherches pouvant faire progresser les connaissances dans le domaine de la science du lait.

Spanish

Save record 85

Record 86 2001-06-19

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Cheese and Dairy Products
CONT

Leader in the development and commercialisation of functional dairy ingredients, Ingredia is the partner of food industries throughout the world. Specialist in the technologies of milk cracking, drying and recombination, Ingredia is the authorised supplier to the major food groups.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

En laiterie, décomposition du lait en ses éléments, lesquels sont recombinés pour former divers produits alimentaires ou pharmaceutiques.

Spanish

Save record 86

Record 87 2001-04-06

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
  • Scientific Instruments
CONT

Food microstructure : Yogurt samples made from soy milk of various origins were studied by extended electron microscopy. The appearance is related to the technological procedure. One kind of commercially available soy milk was found to be free of cell wall fragments. The microstructure of the resulting yogurt resembled that of yogurt made from cow's milk.

CONT

Samples were studied by extended electron microscopy.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
  • Instruments scientifiques

Spanish

Save record 87

Record 88 1999-05-12

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
DEF

An emulsifying agent for evaporated milk and frozen foods. A firming agent for canned vegetables. Some examples are calcium acetate, citrate, diacetate, gluconate, phytate and pyrophosphate, all widely used by the food industry.

CONT

Propionic acid ... has a strong odor and is somewhat corrosive. Therefore, the propionates used in the food industry as antimicrobials are the sodium and calcium salts.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
CONT

En France, l'acide propionique et son sel de calcium sont autorisés pour les pains de mie ou le pain en tranches, pré-emballés, avec mention et indication de la date limite de consommation; [...]

OBS

D'après l'Encyclopédie internationale des sciences et des techniques de Larousse, les sels de calcium sont utilisés dans les produits congelés, les fromages fondus, le lait, les huiles et les graisses, le vin, le vinaigre, et les boissons.

Spanish

Save record 88

Record 89 1998-02-27

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Culinary Techniques
DEF

A liquid food having as a base a meat, fish, or vegetable stock, being clear or thickened to the consistency of a thin puree or having milk or cream added, and often containing pieces of solid food(as meat, shellfish, pasta or vegetables).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Techniques culinaires
DEF

Préparation culinaire plus ou moins épaisse qui peut prendre le nom de soupe, purée, crème ou velouté.

Spanish

Save record 89

Record 90 1994-03-17

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

A substance consisting mainly of casein and the like, obtained from milk by coagulation, and used as food or made into cheese.

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Partie du lait obtenue par coagulation naturelle (acidification microbienne) ou artificielle (présure), et que l'on utilise pour fabriquer le fromage.

Spanish

Save record 90

Record 91 1993-07-08

English

Subject field(s)
  • Food Industries
CONT

A standard on-line food industry technique to monitor a range of food constituents. NIR [near infrared] instruments have been used for more than 20 years to determine protein content of grains. Current on-line applications in the food processing area include the quantitative determination of moisture, fat, oil, sugars, and protein in products such as coffee, orange juice, milk powder, breakfast cereals, soft drinks, snack foods, process cheese, and flour... The instruments have an infrared light source which is collimated and filtered into specific wavelengths... it measures the absorbance of the analyte rather than the analyte itself. Thus all NIR an analysers have to be calibrated for each sample type using a primary test method...

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Instrument qui analyse le spectre de réflexion. On récupère un spectre de réflexion présentant plus ou moins d'énergie à chaque longueur d'onde [...].

Spanish

Save record 91

Record 92 1990-03-13

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

The same constituents are present in the milk of all mammals but proportions differ both among species and within a species. The above typical analyses... include the major components in the milks used as food for mar[ : water, protein, fat, milk sugar and ash].

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Les composants majeurs [du lait] sont: l'eau, les lipides ou matières grasses, les protides ou matières azotées, les glucides ou sucrés, et les sels minéraux.(...). Pondéralement moins importants, d'autres constituants ont un rôle biologique fondamental: ce sont des matières azotées non protéiques, des vitamines, des enzymes, des pigments et des gaz dissous.

Spanish

Save record 92

Record 93 1989-03-09

English

Subject field(s)
  • Packaging Machinery and Equipment
DEF

A machine especially suited for the packaging in rigid or flexible containers or packages, from which substantially all air has been removed prior to final sealing of the container.

OBS

All types of food products, e. g., coffee, cheese, meat, nuts, dried milk solids, etc., can be packaged that way.

French

Domaine(s)
  • Machines et équipement d'emballage
DEF

Machine conçue spécifiquement pour l'emballage de produits alimentaires dans des récipients rigides ou souples, d'où l'air a été aspiré en totalité avant de les sceller définitivement.

OBS

On retrouve de nos jours toutes sortes de produits emballés de cette façon, nommément le café, le fromage, les viandes, les noix, les extraits secs du lait, les jus de fruit, etc.

Spanish

Save record 93

Record 94 1988-03-28

English

Subject field(s)
  • Titles of Documents and Works
OBS

Published by the International Association of Milk, Food and Environmental Sanitarians.

French

Domaine(s)
  • Titres de documents et d'œuvres

Spanish

Save record 94

Record 95 1986-05-30

English

Subject field(s)
  • Organizations, Administrative Units and Committees
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Organismes, unités administratives et comités
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 95

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