TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

EMBALLAGE [100 records]

Record 1 2025-04-22

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Food Industries
CONT

Food packaging is a crucial process that enables the distribution of food produced in one part of the globe to consumers in some other region, even after days, weeks, or months of the initial production.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Industrie de l'alimentation
CONT

L'emballage alimentaire est le processus par lequel le produit est protégé afin d’être transporté en toute sécurité et conserver le plus longtemps possible ses propriétés intactes pour la consommation.

Spanish

Save record 1

Record 2 2025-03-28

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Waste Management
CONT

First, package-free products represent a valuable opportunity to reduce packaging waste and directly impact the environment and pollution spread in the short term.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Gestion des déchets
CONT

Les commerces zéro déchet ont pour objectif de réduire le plus possible les déchets à la source en offrant des produits sans emballage.

Spanish

Save record 2

Record 3 2025-03-28

English

Subject field(s)
  • Waste Management
  • Soil Improvement and Fertilizer Management
DEF

That can be transformed into compost by the action of microorganisms in an aerobic environment.

OBS

All compostable matter is biodegradable, but not all biodegradable matter is compostable.

PHR

compostable material, compostable packaging

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Gestion des déchets
  • Fumure et amélioration du sol
DEF

Qui peut être transformé en compost par l’action de microorganismes dans un milieu aérobie.

OBS

Toutes les matières compostables sont biodégradables, mais les matières biodégradables ne sont pas toutes compostables.

PHR

emballage compostable, matière compostable

Spanish

Save record 3

Record 4 2025-03-28

English

Subject field(s)
  • The Product (Marketing)
CONT

Under certain conditions, products considered to be "test market products," as defined by the [Consumer Packaging and Labelling] Regulations, may be exempted for up to one year from the bilingual labelling requirements.

French

Domaine(s)
  • Produit (Commercialisation)
CONT

Dans certains cas, les produits qui sont considérés comme des «produits d’essai», selon la définition du Règlement [sur l'emballage et l'étiquetage des produits de consommation], peuvent être exemptés des exigences de l'étiquetage bilingue pendant une période allant jusqu'à un an.

Spanish

Save record 4

Record 5 2025-03-28

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Food Industries
DEF

The enclosure of food products in a wrapped pouch, bag, box, tray, can, bottle or any other packaging material with the functions of containment, protection, preservation, communication, utility and performance.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Les emballages alimentaires doivent répondre à des exigences de plus en plus nombreuses. Nous veillons à ce que l'emballage des aliments permette aux produits frais de respirer, mais aussi à ce qu'ils ne soient pas endommagés pendant le transport.

Spanish

Save record 5

Record 6 2025-03-28

English

Subject field(s)
  • Packaging
DEF

Material used in supporting, protecting or carrying a commodity.

PHR

plastic packaging, recyclable packaging

OBS

packaging: term and definition extracted from the Plant Health Glossary of Terms of the Canadian Food Inspection Agency.

Key term(s)
  • SUSTAGRIDUR2025

French

Domaine(s)
  • Emballages
DEF

Matériau utilisé pour soutenir, protéger ou contenir une marchandise.

PHR

emballage de plastique, emballage recyclable

OBS

emballage : terme et définition extraits du Glossaire de la protection des végétaux de l'Agence canadienne d’inspection des aliments.

Spanish

Save record 6

Record 7 2025-02-28

English

Subject field(s)
  • The Product (Marketing)
  • Testing and Quality Control (Packaging)
CONT

The actual contents of packages must not be less, on average, than the declared net quantity.

OBS

Net quantity of packaged products.

French

Domaine(s)
  • Produit (Commercialisation)
  • Essais et contrôle (Emballages)
CONT

Le contenu réel d’un emballage ne doit pas être inférieur, en moyenne, à la quantité nette déclarée.

OBS

Quantité nette des produits préemballés.

Spanish

Save record 7

Record 8 2025-01-30

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Cheese and Dairy Products
OBS

The Dairy Products Regulations were repealed in 2018.

OBS

Dairy Products Regulations: short title.

OBS

Regulations Respecting the Registration of Establishments, the Operation and Maintenance of Registered Establishments, the Grading, Inspection, Packing and Labelling of Dairy Products and International and Interprovincial Trade in Dairy Products: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
OBS

Le Règlement sur les produits laitiers a été abrogé en 2018.

OBS

Règlement sur les produits laitiers : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant l'agrément des établissements, l'exploitation et l'entretien des établissements agréés, la classification, l'inspection, l'emballage, l'étiquetage, ainsi que le commerce international et interprovincial, des produits laitiers : titre intégral.

Spanish

Save record 8

Record 9 2025-01-30

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Egg Industry
OBS

The Processed Egg Regulations were repealed in 2018.

OBS

Processed Egg Regulations: short title.

OBS

Regulations Respecting the Grading, Packing, Marking and Inspection of Processed Egg and International and Interprovincial Trade in Processed Egg: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
OBS

Le Règlement sur les œufs transformés a été abrogé en 2018.

OBS

Règlement sur les œufs transformés : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant le classement, l'emballage, le marquage, l'inspection et le commerce international et interprovincial des œufs transformés : titre intégral.

Spanish

Save record 9

Record 10 2025-01-30

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Sugar Industry
OBS

The Honey Regulations were repealed in 2018.

OBS

Honey Regulations: short title.

OBS

Regulations Respecting the Grading, Packing and Marking of Honey: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Sucrerie (Industrie de l'alimentation)
OBS

Le Règlement sur le miel a été abrogé en 2018.

OBS

Règlement sur le miel : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant le classement, l'emballage et le marquage du miel : titre intégral.

Spanish

Save record 10

Record 11 2025-01-30

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Food Industries
OBS

The Processed Products Regulations were repealed in 2018.

OBS

Processed Products Regulations: short title.

OBS

Regulations Respecting the Grading, Packing and Marking of Processed Products: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Le Règlement sur les produits transformés a été abrogé en 2018.

OBS

Règlement sur les produits transformés : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant le classement, l'emballage et le marquage des produits transformés : titre intégral.

Spanish

Save record 11

Record 12 2025-01-29

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
OBS

The Fresh Fruit and Vegetable Regulations were repealed in 2018.

OBS

Fresh Fruit and Vegetable Regulations: short title.

OBS

Regulations Respecting the Grading, Packing and Marking of Fresh Fruit and Vegetables: long title.

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
OBS

Le Règlement sur les fruits et les légumes frais a été abrogé en 2018.

OBS

Règlement sur les fruits et les légumes frais : titre abrégé.

OBS

Règlement concernant le classement, l'emballage et le marquage des fruits et des légumes frais : titre intégral.

Spanish

Save record 12

Record 13 2024-12-19

English

Subject field(s)
  • Medication
  • The Product (Marketing)
DEF

The dosage form in the final immediate packaging intended for marketing.

French

Domaine(s)
  • Médicaments
  • Produit (Commercialisation)
DEF

Forme posologique du produit dans l'emballage définitif destiné à la mise en marché.

Spanish

Save record 13

Record 14 2024-12-19

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Food Safety
  • Packaging Techniques
CONT

The hot-fill process consists of heating the food product to an adequate temperature to destroy the yeast, mold, and limited types of bacteria that can grow in the food, and then holding the food at that temperature for an adequate amount of time to destroy these microorganisms. ... The hot product is then filled directly into the container or package. ... The hot product sterilizes the package.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Salubrité alimentaire
  • Techniques d'emballage
DEF

Procédé de conservation des produits alimentaires selon lequel le contenu d’un emballage est porté à température de pasteurisation ou de stérilisation avant le remplissage, ce qui permet de stériliser également l'emballage lui-même.

OBS

Traitement suffisant pour assurer la conservation des liquides ou des semi-liquides acides.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Inocuidad Alimentaria
  • Técnicas de embalaje
CONT

La firma ha instalado más de 1000 máquinas de envasado en caliente en todo el mundo.

Save record 14

Record 15 2024-10-03

English

Subject field(s)
  • Commercial Establishments
  • Waste Management
CONT

Zero-waste grocery stores ... help make the waste-free lifestyle more convenient, offering packaging-free alternatives for many food and household items all in one place.

French

Domaine(s)
  • Établissements commerciaux
  • Gestion des déchets
CONT

[...] une épicerie dite «zéro déchet» devrait s’assurer de réduire au maximum [l'emballage de ses produits. ] Ainsi, l'une des caractéristiques d’une épicerie zéro déchet est la vente en vrac, qui propose d’acheter des aliments sans emballage, exposés dans des contenants dans lesquels le consommateur peut se servir la quantité qu'il souhaite.

Spanish

Save record 15

Record 16 2024-09-16

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Collaboration with the FAO

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Les longes [de fromage] d’épaisseur réglable sont dirigées vers une écroûteuse. Les longes sont écroûtées sur un ou deux côtés en fonction du souhait du client. Cet écroûtage permet aussi le calibrage des plaquettes pour respecter les dimensions du film lors de l'emballage.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Colaboración con la FAO
CONT

La inversión en una máquina de descortezado de queso autónoma, completamente automatizada e higiénica fue realizada principalmente para mejorar las condiciones de trabajo de los empleados [...]

Save record 16

Record 17 2024-09-03

English

Subject field(s)
  • Regulations (Telephony and Microwave)
  • Radiotelephony
  • Audiovisual Techniques and Equipment
  • Radio Transmission and Reception
CONT

The HMN is the name or model number of a final product, which contains a certified radio module.

OBS

The Host Marketing Name (HMN) shall be displayed according to the e-labelling requirements of section 4.4 [of RSS-Gen General Requirements for Compliance of Radio Apparatus] or indicated on the exterior of the host product or on the product packaging, or in the product literature, which shall be supplied with the host product or readily available online.

French

Domaine(s)
  • Réglementation (Téléphonie et micro-ondes)
  • Radiotéléphonie
  • Audiovisuel (techniques et équipement)
  • Émission et réception radio
CONT

Le nom de marque de l’hôte (NMH) est le nom ou le numéro de modèle d’un produit final qui contient un module radio homologué.

OBS

Le nom de marque de l'hôte(NMH) doit être affiché électroniquement(voir la section 4. 4 [de CNR-Gen Exigences générales relatives à la conformité des appareils de radiocommunication] sur l'étiquetage électronique) ou indiqué, peu importe l'endroit, sur l'extérieur du produit hôte, sur l'emballage du produit ou dans la documentation du produit qui accompagnera le produit hôte ou qui sera accessible en ligne.

Spanish

Save record 17

Record 18 2024-09-03

English

Subject field(s)
  • Regulations (Telephony and Microwave)
  • Radiotelephony
  • Audiovisual Techniques and Equipment
  • Radio Transmission and Reception
CONT

The PMN is the name or model number under which the product will be marketed/offered for sale in Canada.

OBS

The PMN must be displayed electronically ..., or indicated on the exterior of the product or on the product packaging, or in the product literature, which shall be supplied with the product or readily available online.

French

Domaine(s)
  • Réglementation (Téléphonie et micro-ondes)
  • Radiotéléphonie
  • Audiovisuel (techniques et équipement)
  • Émission et réception radio
CONT

Le nom de marque du produit (NMP) est le nom ou le numéro de modèle sous lequel le produit sera commercialisé ou mis en vente au Canada. Si le produit est doté d’un NMP, il doit être fourni.

OBS

Le NMP doit être affiché électroniquement [...] ou indiqué sur l'extérieur du produit, sur l'emballage du produit ou dans la documentation sur le produit qui accompagne ce dernier ou qui est accessible en ligne.

Spanish

Save record 18

Record 19 2024-07-31

English

Subject field(s)
  • Computer Mathematics
  • IT Security
  • Encryption and Decryption
CONT

[Symmetric key wrap algorithms] are shared secret key encryption algorithms especially specified for encrypting and decrypting symmetric keys.

French

Domaine(s)
  • Mathématiques informatiques
  • Sécurité des TI
  • Chiffrage et déchiffrage
CONT

Les algorithmes d’emballage de clés symétriques sont des algorithmes de cryptage à clé secrète partagée conçus spécialement pour le cryptage et le décryptage des clés symétriques.

Spanish

Save record 19

Record 20 2024-04-30

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Hygiene and Health
  • Social Problems
CONT

A food bank is a nonprofit organization that collects safe, nutritious and culturally appropriate food, and redistributes it to individuals and families experiencing food insecurity. Some food banks act exclusively as distribution centres for their member agencies ... Other food banks ... are on the frontline, giving directly to people in need.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Hygiène et santé
  • Problèmes sociaux
CONT

Les banques alimentaires [...] sont des organismes sans but lucratif dont les activités ont pour seul but de nourrir les personnes dans le besoin. Les banques alimentaires remplissent un certain nombre de fonctions, notamment la réception, la conservation, l'entreposage, l'emballage, le réemballage et la distribution d’aliments destinés à être consommés en dehors des installations [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Higiene y Salud
  • Problemas sociales
CONT

Un banco de alimentos es una institución sin ánimo de lucro que busca alimentos gratuitos, los almacena, clasifica y luego distribuye a centros asistenciales que tengan como fin ayudar a los necesitados [...]

CONT

¿Cuál es la finalidad de un banco de alimentos? [La] tarea consiste en conseguir alimentos excedentes de empresas, grandes superficies, sobrantes agrícolas y distribuirlos entre determinadas instituciones benéficas [...]

Save record 20

Record 21 2024-04-17

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Laws and Regulations (Canadian)
  • Packaging
OBS

The Consumer Packaging and Labelling Act requires that consumer products bear accurate and meaningful labelling information.

OBS

Consumer Packaging and Labelling Act: short title.

OBS

An Act respecting the packaging, labelling, sale, importation and advertising of prepackaged and certain other products: long title.

Key term(s)
  • Consumer Packaging and Labeling Act
  • An Act respecting the packaging, labeling, sale, importation and advertising of prepackaged and certain other products

French

Domaine(s)
  • Titres de lois et de règlements fédéraux canadiens
  • Emballages
OBS

La LEEPC exige que l’étiquetage des produits de consommation contienne de l’information exacte et utile à la prise de décisions éclairées par les consommateurs. Elle précise les paramètres de l’information devant figurer sur l’étiquette, comme l’identité du produit, la quantité nette du produit ainsi que l’identité et l’établissement principal du fournisseur.

OBS

Loi sur l'emballage et l'étiquetage des produits de consommation : titre abrégé.

OBS

Loi concernant l'emballage, l'étiquetage, la vente, l'importation et la publicité des produits préemballés et de certains autres : titre intégral.

Spanish

Save record 21

Record 22 2024-04-12

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
DEF

A cooking method in which food is put in a container that no air can enter and cooked very slowly at a constant temperature in water.

OBS

sous vide: French for "under vacuum," when used as a noun, it must be written in two separated words, "sous vide". The hyphenated variant, "sous-vide" is for the adjective, e.g. "sous-vide cooking," "sous-vide method," "sous-vide technique," or the adverb, e.g. "to cook sous-vide."

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
OBS

Il ne faut pas confondre les produits cuits sous vide et les produits emballés sous vide qui n’ offrent pas les mêmes durées de conservation. La cuisson sous vide signifie que le produit(souvent pré-élaboré) est conditionné sous vide et cuit dans son emballage [...]

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
DEF

[...] método de preparación de los alimentos en el que estos se introducen en un envase [...] al que se le extrae el aire para después cocinarlos a una temperatura determinada.

OBS

al vacío: La Fundación del Español Urgente (Fundéu BBVA), con el asesoramiento de la Real Academia Española, indica que el galicismo "sous vide", empleado en las informaciones gastronómicas, puede sustituirse por "al vacío".

Save record 22

Record 23 2024-01-04

English

Subject field(s)
  • Air Freight
  • Military Transportation
DEF

Cargo which does not belong to the highly dangerous category but which is hazardous and requires, for transport by cargo or passenger aircraft, extra precautions in packing and handling.

OBS

restricted dangerous air cargo: designation and definition standardized by NATO.

French

Domaine(s)
  • Fret aérien
  • Transport militaire
DEF

Cargaison qui n’ appartient pas à la catégorie des cargaisons extrêmement dangereuses mais qui présente des risques et nécessite certaines précautions supplémentaires lors de l'emballage et de la manutention pour le transport par aéronef cargo ou par aéronef de transport de passagers.

OBS

cargaison aérienne dangereuse réglementée : désignation et définition normalisées par l’OTAN; désignation uniformisée par le Groupe de travail de terminologie du soutien au combat.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Carga aérea
  • Transporte militar
DEF

Carga aérea que no pertenece a la categoría de altamente peligrosa pero que comporta riesgos y requiere para su transporte aéreo precauciones extraordinarias tanto en el embalaje como en el manejo.

Save record 23

Record 24 2023-06-20

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
  • Packaging in Paper
DEF

Heavy paper used for wrapping packages, parcels, etc.

OBS

wrapping paper: designation standardized by ISO.

Key term(s)
  • wrapping-paper

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
  • Emballages en papier
OBS

papier d’emballage : désignation normalisée par l'ISO.

Spanish

Save record 24

Record 25 2023-02-27

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Supply (Military)
  • Military Materiel Management
OBS

preservation, packaging and packing; P3: designations standardized by NATO.

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Approvisionnement (Militaire)
  • Gestion du matériel militaire
OBS

traitement protecteur, conditionnement et emballage : désignation normalisée par l'OTAN.

Spanish

Save record 25

Record 26 - external organization data 2023-02-17

English

Subject field(s)
  • Official Documents
  • Nuclear Science and Technology
  • Compartment - Canadian Nuclear Safety Commission
DEF

[A] document issued by the [Canadian Nuclear Safety] Commission under paragraph 21(1)(h) of the "[Nuclear Safety and Control] Act" or by a designated officer authorized under paragraph 37(2)(a) of the Act, indicating the certification of (a) a package design; (b) a design for special form radioactive material; (c) a design for low dispersible radioactive material; (d) the calculation of a value demonstrating that fissile-excepted radioactive material will remain subcritical; (e) the calculation of the basic radionuclide value for radioactive material that has a basic radionuclide value that is not listed in the IAEA [International Atomic Energy Agency] Regulations; or (f) the calculation, for an instrument or article that has an alternative activity limit for an exempt consignment, of the alternative activity limit. [Packaging and Transport of Nuclear Substances Regulations, 2015]

French

Domaine(s)
  • Documents officiels
  • Sciences et techniques nucléaires
  • Tiroir - Commission canadienne de sûreté nucléaire
DEF

Document délivré par la Commission en vertu de l'alinéa 21(1) h) de la «Loi [sur la sûreté et la réglementation nucléaires]» ou par un fonctionnaire désigné autorisé en vertu de l'alinéa 37(2) a) de la Loi, qui atteste de l'homologation de l'un des éléments suivants : a) un modèle de colis; b) un modèle de matière radioactive sous forme spéciale; c) un modèle de matière radioactive faiblement dispersable; d) dans le cas d’une matière radioactive fissile exceptée, le calcul de la valeur qui en démontre la sous-criticité; e) dans le cas d’une matière radioactive dont la valeur de base pour un radionucléide ne figure pas au Règlement de l'AIEA [Agence internationale de l'énergie atomique], le calcul de cette valeur de base; f) dans le cas d’appareils ou objets ayant une autre limite d’activité pour un envoi exempté, le calcul de cette limite. [Règlement sur l'emballage et le transport des substances nucléaires(2015) ]

OBS

Le terme «document d’homologation» que l'on retrouve à l'alinéa g) [de l'article 35 du «Règlement sur l'emballage et le transport des substances nucléaires(2015) »] a le même sens que le terme «certificat».

Spanish

Save record 26

Record 27 2022-12-01

English

Subject field(s)
  • Waste Management
  • Organic Farming
CONT

... a compostable product is "any product specifically manufactured to break down in a compost system at the end of its useful life. It may be made from plastic, paper, or plant fibers, along with other ingredients that provide necessary form and functionality."

French

Domaine(s)
  • Gestion des déchets
  • Agriculture biologique
CONT

Produit compostable. Un contenant ou emballage est certifié compostable lorsqu'il se dégrade au même rythme que les résidus alimentaires et les résidus verts dans un milieu industriel où les conditions comme le taux d’humidité, l'aération et la température sont contrôlées, afin de donner un produit, le compost, qui permet d’améliorer la fertilité des sols.

Spanish

Save record 27

Record 28 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • The Product (Marketing)
  • Food Industries
DEF

Referring to a food product that has been packaged before being placed for sale.

OBS

With respect to a dairy product, means a dairy product that is packaged in a container in such a manner that it is ordinarily sold to or used or purchased by a consumer without being repackaged.

Key term(s)
  • pre-packaged
  • pre-packed

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Produit (Commercialisation)
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Se dit d’un produit alimentaire placé dans un emballage avant sa [mise en marché].

OBS

Dans le cas d’un produit laitier, qualifie celui qui est mis dans un contenant de façon à être ordinairement vendu au consommateur, acheté ou utilisé par lui sans avoir été réemballé.

Spanish

Save record 28

Record 29 2022-10-28

English

Subject field(s)
  • Consumer Product Safety
  • Food Preservation and Canning
  • Medication
DEF

[That is] able to survive long periods on store or home shelves without spoiling.

PHR

shelf-stable meal, shelf-stable milk, shelf-stable package, shelf-stable product

French

Domaine(s)
  • Sécurité des produits de consommation
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Médicaments
CONT

Les conserves et denrées sèches – farines, produits céréaliers, pâtes, etc. – sont considérées comme des aliments de longue conservation. Ces aliments devraient idéalement être entreposés dans un endroit frais et sec, comme un garde-manger.

PHR

emballage de longue conservation, lait de longue conservation, produit de longue conservation

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Seguridad de los productos de consumo
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Medicamentos
CONT

Las tecnologías combinadas se están usando cada día más en el diseño de alimentos [...] como una herramienta para mejorar la calidad de productos de larga vida útil sin disminuir su estabilidad microbiológica [...]

Save record 29

Record 30 2022-06-29

English

Subject field(s)
  • Testing and Quality Control (Packaging)
  • Servicing and Maintenance (Motor Vehicles and Bicycles)
DEF

A test carried out on packages that consists of regulating moisture content and temperature. A common specification is to hold the package in atmosphere equivalent to 50% relative humidity at 25 °C until temperature and moisture content on the package are stable.

OBS

See the definition of "conditioning" in the Glossary of Packaging Terms (source code: GREPA).

French

Domaine(s)
  • Essais et contrôle (Emballages)
  • Entretien et réparation (Véhicules automobiles et bicyclettes)
DEF

Essai pratiqué dans des enceintes ou des cellules climatiques et visant à établir les limites de contrainte à la température et à l'humidité que peut subir un emballage.

OBS

Les renseignements provenant de la source NUT-3 (Véhicules automobiles, lexique anglais-français) sont reproduits avec l’autorisation de l’Office des Nations-Unies à Genève.

Spanish

Save record 30

Record 31 2022-03-11

English

Subject field(s)
  • Software

French

Domaine(s)
  • Logiciels
DEF

Ensemble de logiciels destinés à un usage particulier et offerts en un même emballage.

PHR

pack de comptabilité

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Soporte lógico (Software)
Save record 31

Record 32 2022-03-07

English

Subject field(s)
  • Radiation Protection
  • Packaging
  • Transport of Goods
  • Nuclear Waste Materials
CONT

Cask loading operations should be conducted to minimize the amount of time spent in contact with the pool water. Temporary barriers such as protective skirts ... with demineralized water between the cask and the skirt ... can be applied to the cask exterior surface prior to submersion to reduce the adsorption of contaminants.

French

Domaine(s)
  • Radioprotection
  • Emballages
  • Transport de marchandises
  • Déchets nucléaires
DEF

Équipement mis en place autour d’un emballage de transport de matières radioactives lors des opérations de chargement ou de déchargement à sec ou sous eau pour protéger les opérateurs ou l'emballage.

OBS

Lors des opérations à sec, la jupe protège les opérateurs en constituant un écran de protection radiologique. Lors des opérations sous eau, la jupe protège l'emballage des risques de contamination par les radioéléments présents dans l'eau de la piscine et contribue au refroidissement de l'emballage par un apport continu d’eau propre dans la jupe.

OBS

jupe de protection; jupe : désignations, définition et observation publiées au Journal officiel de la République française le 5 septembre 2020.

Spanish

Save record 32

Record 33 2021-09-16

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
DEF

Panier rond pour l'emballage et le transport de coquillages.

PHR

bourriche d’huîtres

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Pesca comercial
Save record 33

Record 34 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

packing box: an item in the "Containers" class of the "Distribution and Transportation Objects" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

boîte d’emballage : objet de la classe «Contenants» de la catégorie «Objets de manutention et de transport».

Spanish

Save record 34

Record 35 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

packaging tape: an item in the "Multiple Use Tools and Equipment for Materials" class of the "Tools and Equipment for Materials" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

ruban d’emballage : objet de la classe «Outils et équipement polyvalents pour le traitement des matières» de la catégorie «Outillage et équipement pour le traitement des matières».

Spanish

Save record 35

Record 36 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

packing plant: an item in the "Structures" class of the "Built Environment Objects" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

usine d’emballage : objet de la classe «Constructions» de la catégorie «Éléments du bâtiment».

Spanish

Save record 36

Record 37 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

pack: an item in the "Containers" class of the "Distribution and Transportation Objects" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

emballage : objet de la classe «Contenants» de la catégorie «Objets de manutention et de transport».

Spanish

Save record 37

Record 38 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

product package: an item in the "Merchandising Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Science and Technology" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

emballage de produit : objet de la classe «Outils et équipement de commerce» de la catégorie «Outillage et équipement pour les sciences et la technologie».

Spanish

Save record 38

Record 39 - external organization data 2021-03-18

English

Subject field(s)
  • Compartment – Nomenclature 4.0
  • Museums and Heritage (General)
OBS

wrapping paper: an item in the "Merchandising Tools and Equipment" class of the "Tools and Equipment for Science and Technology" category.

French

Domaine(s)
  • Tiroir – Nomenclature 4.0
  • Muséologie et patrimoine (Généralités)
OBS

papier d’emballage : objet de la classe «Outils et équipement de commerce» de la catégorie «Outillage et équipement pour les sciences et la technologie».

Spanish

Save record 39

Record 40 2021-02-04

English

Subject field(s)
  • Special Road Transport
  • Special Packaging
  • Nuclear Science and Technology
CONT

The on-site transport system consists of the components including the transport cask, the related equipment and the transport vehicle.

Key term(s)
  • onsite transport system
  • onsite transportation system

French

Domaine(s)
  • Transports routiers spéciaux
  • Emballages spéciaux
  • Sciences et techniques nucléaires
DEF

Ensemble constitué d’un emballage et d’un véhicule adapté, qui est utilisé pour le transport de matières radioactives entre deux installations dans le périmètre d’un site nucléaire.

OBS

système de transport interne : désignation et définition publiées au Journal officiel de la République française le 2 septembre 2020.

Spanish

Save record 40

Record 41 2021-01-28

English

Subject field(s)
  • Nuclear Science and Technology
  • Nuclear Waste Materials
CONT

Drying processes are used for volume-reducing conditioning of liquid radioactive waste such as ion exchange resins, evaporator concentrates or sludges. A possible method is in-drum drying. The final product of this process is a solid waste product (solid matter) which can undergo long-term storage in waste containers.

French

Domaine(s)
  • Sciences et techniques nucléaires
  • Déchets nucléaires
DEF

Procédé qui vise à assécher la cavité interne et le contenu d’un emballage de transport ou d’un emballage de transport et d’entreposage.

OBS

Le séchage en emballage est effectué, par exemple, par mise sous vide ou par circulation d’un gaz chaud tel que l'air ou l'azote.

OBS

séchage en emballage : désignation et définition publiées au Journal officiel de la République française le 2 septembre 2020.

Spanish

Save record 41

Record 42 2020-08-06

English

Subject field(s)
  • Shipping and Delivery
  • Trade
  • Sales (Marketing)
CONT

... curbside pickup [allows] small businesses to keep employees [relatively safe from catching COVID-19] while meeting customers' demand. For most shops, this means that orders are placed by phone or online, packaged up, and either put into customers' car trunks for them or, in more pedestrian cities like New York, set outside for pickup.

Key term(s)
  • curbside pick-up
  • curb side pickup
  • curb side pick-up
  • kerbside pick-up
  • kerb-side pickup
  • kerb-side pick-up

French

Domaine(s)
  • Expédition et livraison
  • Commerce
  • Vente
CONT

Le ramassage en bordure de trottoir permet aux clients de commander et de payer leurs produits à l'avance par téléphone ou en ligne. Lorsque le client arrive au magasin pour ramasser sa commande, le personnel du magasin apporte cette dernière, qui doit être dans son emballage d’origine, au client qui attend dans une zone.

OBS

cueillette en bordure de trottoir; cueillette en bordure de rue; cueillette sur le trottoir : L’emploi de «cueillette» est une impropriété au sens de «collecte» et de «ramassage», car son sens est plus restreint («récolte de végétaux», «produit de cette récolte»).

Spanish

Save record 42

Record 43 2020-07-30

English

Subject field(s)
  • Statutes and Regulations (Rail Transport)
  • Railroad Safety
CONT

[The] PHMSA [Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration] issued an advanced notice of proposed rulemaking (ANPRM) … The ANPRM requested comments on enhancements to the standards for DOT-111 tank cars used to transport PG [packing group] I and PG II petroleum crude oil and ethanol.

Key term(s)
  • advanced notice of proposed rule-making

French

Domaine(s)
  • Législation et réglementation (Transport par rail)
  • Sécurité (Transport par rail)
CONT

[...] la PHMSA [Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration] a émis un préavis de projet de réglementation [qui] sollicitait des observations sur des améliorations aux normes relatives aux wagons-citernes DOT-111 affectés au transport de pétrole brut des groupes d’emballage I et II et au transport d’éthanol.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Legislación y reglamentación (Transporte ferroviario)
  • Seguridad (Transporte ferroviario)
Save record 43

Record 44 2020-06-18

English

Subject field(s)
  • Natural Construction Materials

French

Domaine(s)
  • Matériaux de construction naturels
CONT

Les poteaux en bambou sont couverts dans la zone de marée avec un emballage étanche(tapis et bâche) afin de les protéger contre les dommages causés par les tarets(Teredinidae).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Materiales de construcción naturales
Save record 44

Record 45 2019-06-26

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
  • Packaging in Paper
DEF

Paper coated or treated with wax to make it resistant to water and grease and used especially as a wrapping.

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
  • Emballages en papier
DEF

Papier d’emballage imprégné d’une préparation de cire ou de paraffine qui le rend imperméable, et qu'on utilise pour emballer différents produits alimentaires ou pour faire cuire certains aliments.

OBS

papier ciré; papier paraffiné : désignations et définition recommandées par l’OQLF.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Tipos de papel
  • Embalajes de papel
DEF

Papel impregnado de cera o de parafina.

Save record 45

Record 46 2019-05-31

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Food Industries
  • Collaboration with the FAO
DEF

[A] package that is not intended to be sold directly to the consumer, but only from one food business operator to another.

CONT

Nonretail containers include cardboard boxes, plastic bins, totes, or other containers used to transport fruits and vegetables to the warehouse, farmers market, or retailer. Such containers must be labeled with information that allows the product to be traced back to the farm and field where it was grown. Nonretail containers on the farm include only raw agricultural products, but these rules apply as well to processed (e.g., frozen) products kept in bulk storage by processors.

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Industrie de l'alimentation
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Emballage alimentaire qui n’ est pas destiné à la vente directe au consommateur, mais seulement à la vente d’un exploitant d’une entreprise alimentaire à un autre.

Spanish

Save record 46

Record 47 2019-05-30

English

Subject field(s)
  • General Medicine, Hygiene and Health
  • Viral Diseases
  • Food Safety
  • Collaboration with the FAO
CONT

Numerous outbreaks associated with viral contamination of fresh fruits and vegetables have been reported worldwide over the last decade. Fresh produce can become contaminated with viruses through contact with human sewage or infected workers during primary production, harvest, post-harvest handling, processing, packaging, and distribution. Unlike bacteria, human enteric viruses cannot multiply in food, as they need to enter living human cells to replicate. However, they can remain viable in fruits and vegetables for extended periods of time, and may cause illness if ingested.

French

Domaine(s)
  • Médecine générale, hygiène et santé
  • Maladies virales
  • Salubrité alimentaire
  • Collaboration avec la FAO
CONT

De nombreuses éclosions associées à la contamination virale des fruits et des légumes frais ont été signalées partout dans le monde au cours de la dernière décennie. Les fruits et les légumes frais peuvent être contaminés par des virus après un contact avec des eaux usées résidentielles ou des travailleurs infectés durant la production primaire, la récolte, la manutention post-récolte, la transformation, l'emballage et la distribution. Contrairement aux bactéries, les virus entériques humains ne peuvent proliférer dans les aliments, car ils doivent entrer à l'intérieur des cellules humaines vivantes pour se répliquer. Toutefois, ils peuvent demeurer viables dans les fruits et les légumes pendant de longues périodes et causer des maladies s’ils sont ingérés.

Spanish

Save record 47

Record 48 2018-11-29

English

Subject field(s)
  • Storage Media (Data Processing)
DEF

A container, usually made of plastic, for storing and protecting floppy disks.

French

Domaine(s)
  • Supports d'information (Informatique)
DEF

Emballage rigide servant à ranger et à protéger les disquettes.

Spanish

Save record 48

Record 49 2018-07-11

English

Subject field(s)
  • Types of Paper
  • Special Packaging
DEF

A regenerated cellulose in thin transparent sheets used especially for packaging.

French

Domaine(s)
  • Sortes de papier
  • Emballages spéciaux
DEF

Pellicule souple et transparente d’hydrate de cellulose, utilisée pour l'emballage.

Spanish

Save record 49

Record 50 2018-07-10

English

Subject field(s)
  • Egg Industry
  • Regulations and Standards (Food)
OBS

[In the Processed Egg Regulations,] collector bag means a receptacle into which dried egg is discharged from an egg dryer in operation ...

French

Domaine(s)
  • Oeufs (Industrie de l'alimentation)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
OBS

[Dans le Règlement sur les œufs transformés, ] sac collecteur désigne un emballage dans lequel la poudre d’œufs est déversée à partir d’un séchoir en marche [...]

Spanish

Save record 50

Record 51 2018-03-20

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Food Preservation and Canning
  • Collaboration with the FAO
DEF

The date a food is placed for the first time in a package in which it will be offered for sale to a consumer.

Key term(s)
  • date of packaging

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Collaboration avec la FAO
DEF

Date à laquelle l'aliment est emballé pour la première fois dans l'emballage dans lequel il sera offert en vente aux consommateurs.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Embalajes
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
  • Colaboración con la FAO
Save record 51

Record 52 2018-03-12

English

Subject field(s)
  • Packaging in Paperboard
  • Paper or Paperboard Goods
DEF

Papermaking pulp molded under the form of packaging materials that snugly fit or separate fragile articles.

OBS

Used for molding products such as egg packaging cartons, domestic and utility trays, bottle protectors, etc.

French

Domaine(s)
  • Emballages en carton
  • Objets en papier ou en carton
DEF

Pâte à papier chimique constituée de cellulose que l'on moule à partir de formes et qui sert à la fabrication de divers articles d’emballage, tels les bacs à fruits et à œufs, les barquettes alimentaires, les suremballages protecteurs, etc.

OBS

L’expression «carton moulé» est employée erronément au Canada pour désigner cette notion. Voir l’article du journal La Presse de Montréal, page C1 du 3 mai 1989.

Key term(s)
  • carton moulé

Spanish

Save record 52

Record 53 2018-03-12

English

Subject field(s)
  • Packaging in Paperboard
  • Paper or Paperboard Goods
DEF

moulded pulp products: Moulded articles such as egg packaging cartons, food trays, plates, bottle protectors, etc., made from paper making pulp.

OBS

moulded pulp product: term standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Emballages en carton
  • Objets en papier ou en carton
DEF

produits de cellulose moulée : Produits d’emballage, tels les bacs à fruits et à œufs, les barquettes alimentaires, les suremballages protecteurs, etc., fabriqués à partir de pâte à papier chimique constituée de cellulose que l'on moule sur formes.

OBS

produit de cellulose moulée : terme normalisé par l’ISO.

OBS

Voir aussi le terme «cellulose moulée» dans Emballages Magazine de décembre 1972, numéro 299, page 105.

Spanish

Save record 53

Record 54 2018-03-07

English

Subject field(s)
  • Meats and Meat Industries
DEF

An industry that handles the slaughtering, processing and distribution of animals such as cattle, pigs, sheep and other livestock ... primarily focused on producing meat for human consumption.

French

Domaine(s)
  • Salaison, boucherie et charcuterie
DEF

Industrie [que] comprend de nombreuses opérations, dont la transformation primaire, soit l'abattage du bétail et l'habillage, la transformation secondaire, soit la préparation et l'emballage de la viande destinée à la vente au détail, et la préparation de la viande destinée aux hôtels, aux restaurants et aux services d’alimentation en établissement.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria cárnica, de fiambres y embutidos
Save record 54

Record 55 2018-02-23

English

Subject field(s)
  • Packaging in Paperboard
  • Food Industries
DEF

A multi-compartment package used to contain and protect individual fruit, eggs, etc.

French

Domaine(s)
  • Emballages en carton
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Emballage conçu pour la protection et le logement individuel des fruits ou des œufs.

Key term(s)
  • emballage compartimenté
  • emballage cloisonné

Spanish

Save record 55

Record 56 2018-02-21

English

Subject field(s)
  • Labelling (Packaging)

French

Domaine(s)
  • Étiquetage (Emballages)
OBS

Sur le modèle de «manœuvrer avec précaution œufs».

OBS

Inscription sur emballage.

Spanish

Save record 56

Record 57 2018-01-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Food Safety
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

India ranked sixth in the World in exports of agricultural products in 2013. Major industries constituting the food processing sector are grain milling, sugar, edible oils, beverages, fruits and vegetables processing and dairy products.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Salubrité alimentaire
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Le secteur de la transformation des aliments tire parti d’un large éventail de technologies de pointe, dont les systèmes informatisés d’information et de commande et les méthodes perfectionnées de transformation et d’emballage qui améliorent la qualité et l'innocuité des denrées alimentaires et abaissent les prix de revient.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Industria alimentaria
  • Inocuidad Alimentaria
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
CONT

Los métodos innovadores para la preservación de larga duración de los productos alimenticios constituyen un aspecto importante para el desarrollo y el crecimiento del sector alimentario europeo. [...] Así pues, este ámbito de investigación destaca la importancia de la seguridad a largo plazo en el sector del procesamiento de alimentos, especialmente en el campo de la preservación, la calidad y la estabilidad de los alimentos.

Save record 57

Record 58 2018-01-03

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
CONT

The effects of muscle quality ... upon the bacteriology and retail case life of pork chops were determined. Pork loin chops were processed from boneless backs after 90 days of frozen storage at -30 °C.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
OBS

durée de conservation en emballage de vente au détail : désignation approuvée par le Comité de terminologie d’Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
Save record 58

Record 59 2017-12-15

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
  • Environment
CONT

Environmentally friendly packaging causes less damage to the environment. There are three types: reusable packaging, ... recyclable packaging, ... biodegradable packaging.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
  • Environnement
CONT

Qu'est-ce qu'un emballage écologique? C'est un emballage dont l'empreinte écologique a été réduite au maximum. Par exemple, on diminue son poids le plus possible, on utilise des matériaux recyclés ou recyclables, des encres ou des colles non toxiques.

Spanish

Save record 59

Record 60 2017-12-15

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

"Organic" may be used on multi-ingredient products in which 95% to 100% of the ingredients are produced in accordance with NOP [National Organic Program].

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Si [le] produit multi-ingrédients contient moins de 95 % d’ingrédients biologiques mais qu'il en contient plus de 70 %, le pourcentage d’ingrédients biologiques peut être inscrit sur l'emballage, par exemple «ce produit contient 80 % d’ingrédients biologiques».

Spanish

Save record 60

Record 61 2017-12-15

English

Subject field(s)
  • Consumer Product Safety
  • Regulations and Standards (Food)
  • Medication
  • Medical Instruments and Devices
DEF

... the purpose for which [a] product is specifically stated or could reasonably be presumed to be intended having regard to its nature, packaging, presentation and identification.

CONT

Foods and drugs are regulated in part by their intended use, which is determined by label claims, the direction of use on the product label, and accompanying label information.

French

Domaine(s)
  • Sécurité des produits de consommation
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Médicaments
  • Instruments et appareillages médicaux
DEF

[...] usage spécifique auquel [un] produit est destiné, tel que stipulé, ou tel que présumé compte tenu de la nature, de l'emballage, de la présentation et de l'identification dudit produit.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Seguridad de los productos de consumo
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Medicamentos
  • Instrumental médico
DEF

Utilización a la que se destina el producto según las indicaciones proporcionadas por el fabricante en el etiquetado, las instrucciones de utilización y/o el material publicitario.

Save record 61

Record 62 2017-10-11

English

Subject field(s)
  • Radiation Protection
  • Special Packaging
  • Transport of Goods
  • Safety Devices (Mechanical Components)
CONT

The package is made complete by two removable shock absorbers situated at the lid and the bottom side of the cask. The shock absorbers are only used during transport, not for storage.

French

Domaine(s)
  • Radioprotection
  • Emballages spéciaux
  • Transport de marchandises
  • Organes de sécurité (Composants mécaniques)
DEF

Partie d’un emballage de matières radioactives, généralement constituée de caissons métalliques remplis de matériaux déformables, qui est destinée à amortir les chocs en cas d’accident lors du transport ou de la manutention.

OBS

capot amortisseur : terme et définition publiés au Journal officiel de la République française le 30 septembre 2017.

OBS

amortisseur : extrait du Glossaire de l’énergie nucléaire anglais/français et reproduit avec l’autorisation de l’OCDE [Organisation de coopération et de développement économiques].

Spanish

Save record 62

Record 63 2017-10-04

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Food Industries
DEF

... a receptacle, package or wrapper in which containers of food products are placed for transportation ...

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Industrie de l'alimentation
DEF

[...] récipient, [...] emballage ou [...] toile d’emballage dans lequel les contenants des produits alimentaires sont placés aux fins de transport [...]

Spanish

Save record 63

Record 64 2017-09-26

English

Subject field(s)
  • Packaging Techniques
DEF

To secure a package or a multipack by means of straps.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'emballage
DEF

Consolider un emballage ou un lot d’emballages à l'aide de feuillards.

CONT

La gamme des machines à cercler s’étend du simple appareil à tension par cabestan manœuvré à la main aux puissantes machines automatiques [...]

OBS

Le cerclage. [...] Le fil d’acier, rond ou ovale, et le feuillard d’acier, plus ou moins large et épais, restent, et de loin, les procédés les plus [...] utilisés.

Spanish

Save record 64

Record 65 2017-08-31

English

Subject field(s)
  • Loads and Weights (Transport.)
  • Trade
DEF

A foreign trade term referring to the weight of the merchandise and its inner or immediate container but not to the outer shipping container.

French

Domaine(s)
  • Poids et charges (Transports)
  • Commerce
DEF

Terme de commerce extérieur s’appliquant au poids de la marchandise et de son emballage interne immédiat mais excluant l'emballage extérieur d’expédition.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Peso y carga (Transporte)
  • Comercio
Save record 65

Record 66 2017-08-08

English

Subject field(s)
  • Packaging Techniques
  • Food Preservation and Canning
CONT

The principle of MAP is the replacement of air in the package with a fixed gas mixture. Once the gas mixture is introduced, no further control of the gas composition is exercised, and the composition will inevitably change.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'emballage
  • Conservation des aliments et conserverie
CONT

L'emballage sous atmosphère protectrice est désormais un standard bien établi pour la viande élaborée. Grâce à cette technologie, l'air ambiant dans l'emballage est remplacé par un mélange de gaz spécifique.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Técnicas de embalaje
  • Conservación de los alimentos y elaboración de conservas
Save record 66

Record 67 2017-08-07

English

Subject field(s)
  • Packaging Techniques
  • Food Preservation and Canning
DEF

A package in which the air is replaced by the injection of a gas or a mixture of gas to improve the preservation of food.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'emballage
  • Conservation des aliments et conserverie
OBS

Deux méthodes sont utilisées pour emballer les produits sous atmosphère modifiée, à savoir le balayage gazeux et le vide compensé. Le balayage gazeux, le plus simple techniquement, consiste à expulser l'air contenu dans l'emballage en le ventilant par le mélange de gaz, avec pour inconvénient une forte consommation de gaz, et selon sa composition, des risques éventuels pour les opérateurs.

Spanish

Save record 67

Record 68 2017-07-17

English

Subject field(s)
  • Packaging
DEF

A complete run of one product packed in containers ...

CONT

Practically all of the total pack of canned fruit cocktail is produced in California near the source of the three main ingredients - peaches, pears and grapes.

PHR

tomato pack

French

Domaine(s)
  • Emballages
PHR

emballage de tomates

Spanish

Save record 68

Record 69 2017-07-05

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Regulations and Standards (Food)
CONT

Seafood companies are required to register with the inspection agency, and each processor's QMP [Quality Management Program] plan must include the following: ... a regulatory action point plan that describes controls designed to ensure that the products meet fish inspection regulations addressing tainted, decomposed or unwholesome products, packaging materials and ingredients and labeling requirements.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
CONT

Dans son plan PIR, le transformateur doit préciser : la ou les normes des produits du poisson et les exigences relatives aux ingrédients et à l'emballage qu'il doit respecter; les mesures de contrôle qui sont prises au cours de la production pour assurer le respect des normes et des exigences; le système de consignation de mesures correctives lorsque des problèmes sont décelés; le système de mesures correctives en place pour corriger les lacunes découvertes.

Spanish

Save record 69

Record 70 2017-06-20

English

Subject field(s)
  • Food Preservation and Canning
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
DEF

[A] pack in which the fruit or vegetable has been partially or wholly precooked before processing so as to allow the product to pack closely with the minimum amount of free liquid.

French

Domaine(s)
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
DEF

[Conserve] dans [laquelle] le fruit ou le légume a été partiellement ou totalement précuit avant sa transformation de façon à permettre l'emballage compact du produit avec la quantité minimum de liquide libre.

Spanish

Save record 70

Record 71 2017-06-19

English

Subject field(s)
  • Packaging Machinery and Equipment
  • Measuring Instruments
DEF

A device that, as part of a mechanical packaging system, measures a predetermined quantity of commodity without recording the measurement of each quantity of commodity measured by the device or without being operated by a person who observes or records the measurement of each quantity of commodity measured by the device.

French

Domaine(s)
  • Machines et équipement d'emballage
  • Appareils de mesure
DEF

Instrument qui, en tant qu'élément d’un système d’emballage mécanique mesure une quantité déterminée de marchandises sans enregistrer la mesure de chaque quantité de marchandises qu'il mesure et sans être manœuvré par une personne qui observe ou enregistre la mesure de chaque quantité de marchandises qu'il mesure.

Spanish

Save record 71

Record 72 2017-06-02

English

Subject field(s)
  • Special Packaging
CONT

Smart packaging provides enhanced functionality that can be divided into two submarkets: active packaging, which provides functionality such as moisture control, and intelligent packaging, which incorporates features that indicate status or communicate product changes and other information.

French

Domaine(s)
  • Emballages spéciaux
DEF

Emballage qui peut modifier les conditions du produit emballé pour en améliorer la durée de conservation ou la qualité et qui transmet des renseignements à propos du produit.

Spanish

Save record 72

Record 73 2017-05-24

English

Subject field(s)
  • Opening and Closing Devices (Packaging)
DEF

[A] packaging that allows the consumer or user to reseal or reclose the packaging.

French

Domaine(s)
  • Modes d'ouverture et de fermeture (Emball.)
DEF

Emballage doté d’une fermeture spéciale autorisant une ouverture et une refermeture à volonté.

Spanish

Save record 73

Record 74 2017-05-24

English

Subject field(s)
  • Packaging Machinery and Equipment
  • Food Preservation and Canning
  • Electrical Appliances and Equipment
CONT

Vacuum sealers are great for storing food. ... They work by pulling air away and creating a tight seal around the food, blocking it from elements that hasten deterioration.

French

Domaine(s)
  • Machines et équipement d'emballage
  • Conservation des aliments et conserverie
  • Appareillage électrique
CONT

L'emballage sous vide permet de préserver la fraîcheur des aliments en retirant l'air de leur emballage. Pour le faire chez soi, on peut acheter un ensacheur sous vide.

Spanish

Save record 74

Record 75 2017-05-12

English

Subject field(s)
  • Packaging in Plastic
  • Pharmacology
DEF

A soft or semi-rigid, transparent plastic package, usually mounted on a cardboard or thin plastic film backing and designed to fit and show its content while protecting it from damage, dirt, and theft.

Key term(s)
  • blister

French

Domaine(s)
  • Emballages en matières plastiques
  • Pharmacologie
DEF

Coque de plastique transparent, collée généralement sur carton, sous laquelle sont présentées certaines marchandises que l’on peut ainsi distinguer dès le premier coup d’œil. S’y ajoute une fonction de protection non négligeable.

OBS

Dans l’industrie pharmaceutique, on peut aussi employer spécifiquement le terme «plaquette alvéolaire» ou même «plaquette alvéolée» pour décrire le conditionnement offrant des comprimés ou capsules dans des alvéoles créées entre deux films.

OBS

Les termes «emballage coque» et «habillage transparent» figurent dans la liste des termes retenus de 1986-1988 en provenance de la Commission générale de terminologie, créée par le décret du 11 mars 1986(République française).

Key term(s)
  • emballage bulle
  • emballage moulant

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Embalajes de plástico
  • Farmacología
DEF

Envase de plástico transparente y con una cavidad en forma de ampolla donde se aloja el producto, permitiendo al mismo tiempo presentarlo y protegerlo de golpes durante las operaciones de manipulación y transporte.

Save record 75

Record 76 2017-05-02

English

Subject field(s)
  • Technical Textiles
CONT

... sensitive skin ... This may be a concern for individuals with bladder or bowel control disorders if their skin is easily irritated by the synthetic films and bleached, wood-based fibers common to nonwoven absorbents.

Key term(s)
  • non-woven absorbent fabric
  • non-woven absorbent

French

Domaine(s)
  • Textiles techniques
CONT

Le textile non tissé est à la base de plusieurs produits de filtration industrielle[. L'entreprise produit] aussi des tissus non tissés absorbants et des vêtements à usage spécifique adaptés à des domaines aussi variés que l'emballage, l'essuyage, les cosmétiques ou la décoration.

Spanish

Save record 76

Record 77 2017-04-25

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
Universal entry(ies)
9618
classification system code, see observation
OBS

Labourers in this unit group perform clean-up, packaging, material handling and other elemental activities related to fish and seafood processing. They are employed in fish and seafood processing and packaging plants.

OBS

9618: classification system code in the National Occupational Classification.

Key term(s)
  • Laborers in fish and seafood processing
  • Labourers in fish and sea food processing
  • Laborers in fish and sea food processing

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
Entrée(s) universelle(s)
9618
classification system code, see observation
OBS

Les manœuvres de ce groupe de base exécutent des tâches de nettoyage, d’emballage, de manutention et autres tâches élémentaires reliées à la transformation du poisson et des fruits de mer. Ils travaillent dans des usines de transformation et d’empaquetage du poisson et des fruits de mer.

OBS

9618 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Spanish

Save record 77

Record 78 2017-03-31

English

Subject field(s)
  • Games and Toys (General)
CONT

Each of the Care Bears stuffed animals fills your heart with joy! Cuddle up to one of these roly-poly Care Bears stuffed animals. Each one's tummy picture gives you a special feeling to share. An each one is huggable softness.

OBS

plush: Cloth of silk, wool, cotton, etc. having a softer and longer pile than velvet.

French

Domaine(s)
  • Jeux et jouets (Généralités)
CONT

Les Câlinours : chacun de ces animaux en peluche remplit votre cœur de joie! Serrez doucement contre vous un de ces animaux rondelets. Chaque image sur leur ventre vous donne un sentiment spécial à partager. Et chacun est douceur à caresser.

OBS

D'après la brochure et l'emballage accompagnant chaque animal en peluche de Kenner. «Kenner» est une marque de commerce de CPG Products Corp.

Spanish

Save record 78

Record 79 2017-03-24

English

Subject field(s)
  • Packaging Techniques
OBS

pallet cover. A wrapping material, generally made in plastic film, used to cover, protect and tightly hold pallet loads.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'emballage
DEF

Procédé d’emballage consistant à recouvrir des objets de grandes dimensions de housses en plastique ou en toile.

CONT

Cette forme d’emballage(l'emballage sur mesure d’objets aussi divers que des machines-outils, des pièces détachées et des œuvres d’art) peut faire appel à des techniques de protection comme le houssage(housses plastiques thermosoudables et éventuellement thermorétractables, housses en toile imperméabilisée auto-collante [...](Dossier Emballage industriel d’expédition, 1973, p. 35).

Spanish

Save record 79

Record 80 2017-03-22

English

Subject field(s)
  • Inventory and Material Management
  • Military Materiel Management
DEF

The period of time during which an item is considered serviceable after its packaging has been opened.

OBS

open life: term and definition officially approved by the Joint Terminology Panel and by the Defence Terminology Standardization Board.

French

Domaine(s)
  • Gestion des stocks et du matériel
  • Gestion du matériel militaire
DEF

Période pendant laquelle un article est considéré comme utilisable après l'ouverture de son emballage.

OBS

durée de vie après ouverture : terme et définition uniformisés par le Groupe d’experts en terminologie interarmées et par le Conseil de normalisation de terminologie de la défense.

Spanish

Save record 80

Record 81 2017-03-17

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Food Industries
Universal entry(ies)
9462
classification system code, see observation
OBS

Workers in this unit group prepare meat and poultry for further processing or for packaging for wholesale distribution. They are employed in meat and poultry slaughtering, processing and packing establishments.

OBS

9462: classification system code in the National Occupational Classification.

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Industrie de l'alimentation
Entrée(s) universelle(s)
9462
classification system code, see observation
OBS

Les travailleurs de ce groupe de base préparent de la viande et de la volaille en vue de leur transformation, de leur emballage ou de leur vente. Ils travaillent dans des établissements d’abattage, de transformation et d’emballage de la viande et de la volaille.

OBS

9462 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Spanish

Save record 81

Record 82 2017-03-17

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Public Utilities (Civil Engineering)
Universal entry(ies)
9619
classification system code, see observation
OBS

This unit group includes labourers, not elsewhere classified, who perform material handling, clean-up, packaging and other elemental activities in processing, manufacturing and utilities. They are employed by companies that manufacture products such as clothing, footwear, furniture and electrical and electronic products and by printing and packaging companies.

OBS

9619: classification system code in the National Occupational Classification.

Key term(s)
  • Other laborers in processing, manufacturing and utilities

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Services d'utilité publique (Génie civil)
Entrée(s) universelle(s)
9619
classification system code, see observation
OBS

Ce groupe de base comprend les manœuvres, non classés ailleurs, qui s’occupent de la manutention de matériel, du nettoyage, de l'emballage et d’autres tâches élémentaires dans la transformation et la fabrication des produits et dans les services d’utilité publique. Ils travaillent dans des compagnies qui fabriquent des produits, tels que des vêtements, des chaussures, des meubles, des produits électriques et électroniques et dans des imprimeries et des compagnies d’empaquetage.

OBS

9619 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Spanish

Save record 82

Record 83 2017-03-17

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Food Industries
Universal entry(ies)
9213
classification system code, see observation
OBS

Supervisors in this unit group supervise and co-ordinate the activities of workers who operate processing and packaging machines, and workers who grade food and beverage products. They are employed in fruit and vegetable processing plants, dairies, flour mills, bakeries, sugar refineries, fish plants, meat plants, breweries and other food and beverage processing establishments.

OBS

9213: classification system code in the National Occupational Classification.

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Industrie de l'alimentation
Entrée(s) universelle(s)
9213
classification system code, see observation
OBS

Les surveillants de ce groupe de base supervisent et coordonnent les tâches des ouvriers qui font fonctionner des machines utilisées dans la transformation et l'emballage, ainsi que les ouvriers au classement des aliments et des boissons. Ils travaillent dans des usines de transformation des fruits et des légumes, des laiteries, des minoteries, des pâtisseries, des raffineries de sucre, des usines de traitement du poisson et de transformation des viandes, des brasseries, et d’autres établissements de transformation des aliments et des boissons.

OBS

9213 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Spanish

Save record 83

Record 84 2017-03-17

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Metal Forming
  • Mineralogy
Universal entry(ies)
9611
classification system code, see observation
OBS

Labourers in this unit group perform material handling, clean-up, packaging and other elemental activities related to mineral ore and metal processing. They are employed in mineral ore and metal processing plants such as copper, lead and zinc refineries, uranium processing plants, steel mills, aluminum plants, precious metal refineries, cement processing plants, clay, glass and stone processing plants and foundries.

OBS

9611: classification system code in the National Occupational Classification.

Key term(s)
  • Laborers in mineral and metal processing

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Formage des métaux
  • Minéralogie
Entrée(s) universelle(s)
9611
classification system code, see observation
OBS

Les manœuvres de ce groupe de base effectuent des travaux de manutention de matériaux, de nettoyage, d’emballage et autres activités élémentaires reliées au traitement des minerais et des métaux. Ils travaillent dans des usines de traitement des métaux et des minerais, telles que les usines d’affinage du cuivre, du plomb et du zinc, des usines de traitement d’uranium, des aciéries, des alumineries, des usines d’affinage des métaux précieux, des usines de confection du ciment, ainsi que des usines de traitement et des fonderies d’argile, de verre et de pierre.

OBS

9611 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Spanish

Save record 84

Record 85 2017-03-17

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Service Industries
Universal entry(ies)
6316
classification system code, see observation
OBS

Supervisors in this unit group supervise and co-ordinate the activities of dry cleaning, laundry, ironing, pressing and finishing workers, theatre ushers and attendants, sports and recreation club workers, commissionaires, security guards and other service workers not elsewhere classified. They are employed by service establishments throughout the public and private sectors.

OBS

6316: classification system code in the National Occupational Classification.

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Entreprises de services
Entrée(s) universelle(s)
6316
classification system code, see observation
OBS

Les surveillants des autres services supervisent et coordonnent les activités des employés d’entreprises de nettoyage à sec, de lessivage, de repassage, d’assemblage et de d’emballage, des placeurs et des préposés dans les cinémas, des employés de clubs sportifs ou récréatifs, des commissionnaires, des gardiens de sécurité et d’autres travailleurs du secteur des services non classés ailleurs. Ils travaillent dans des établissements de services des secteurs public et privé.

OBS

6316 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Spanish

Save record 85

Record 86 2017-03-17

English

Subject field(s)
  • Various Proper Names
  • Food Industries
Universal entry(ies)
9617
classification system code, see observation
OBS

Labourers in this unit group perform material handling, clean-up, packaging and other elemental activities related to food and beverage processing. They are employed in fruit and vegetable processing plants, dairies, flour mills, bakeries, sugar refineries, meat plants, breweries and other food and beverage processing and packaging plants.

OBS

9617: classification system code in the National Occupational Classification.

Key term(s)
  • Laborers in food and beverage processing

French

Domaine(s)
  • Appellations diverses
  • Industrie de l'alimentation
Entrée(s) universelle(s)
9617
classification system code, see observation
OBS

Les manœuvres de ce groupe de base effectuent des tâches de manutention de matériel, de nettoyage, d’emballage et autres activités élémentaires se rapportant à la transformation des aliments et des boissons. Ils travaillent dans des usines de transformation de fruits et de légumes, des laiteries, des minoteries, des boulangeries-pâtisseries, des raffineries de sucre, des usines de transformation de la viande, des brasseries et d’autres établissements de transformation et d’empaquetage des aliments et des boissons.

OBS

9617 : code du système de classification de la Classification nationale des professions.

Spanish

Save record 86

Record 87 2017-03-14

English

Subject field(s)
  • Packaging
  • Transport of Goods
  • Radiation Protection
  • Nuclear Waste Materials

French

Domaine(s)
  • Emballages
  • Transport de marchandises
  • Radioprotection
  • Déchets nucléaires
DEF

Ensemble des composants nécessaires pour confiner et permettre de transporter de façon sûre une matière radioactive.

OBS

emballage de matières radioactives : terme et définition publiés au Journal officiel de la République française le 22 septembre 2000.

Spanish

Save record 87

Record 88 2017-03-13

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Fruits and Vegetables (Types and Processing - Food Ind.)
CONT

When an inspector is certain that the defect was present at the time of grading and packing to an extent greater than that permitted in the grade, this should be scored as a permanent defect.

OBS

[According to the Fresh Fruit and Vegetables Regulations (C.R.C.,c. 285)] means any defect of an unchangeable nature.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Fruits et légumes (Types et traitement - Alimentation)
CONT

Lorsqu'un inspecteur est convaincu que le défaut était présent lors du classement et de l'emballage et qu'il dépasse les limites acceptables pour la catégorie, celui-ci est comptabilisé comme un défaut permanent.

OBS

[Aux fins du Règlement sur les fruits et les légumes frais (C.R.C., ch. 285)] signifie un défaut de nature inaltérable.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
  • Frutas y verduras (Tipos y procesamiento - Ind. alimentaria)
Save record 88

Record 89 2017-03-13

English

Subject field(s)
  • Packaging Standards and Regulations
  • Tobacco Industry
DEF

[The process of packaging as part of a set of] measures to restrict or prohibit the use of logos, colours, brand images or promotional information on [tobacco product] packaging other than brand names and product names displayed in a standard colour and font style.

CONT

When viewed in the context of the WHO FCTC [World Health Organization Framework Convention on Tobacco Control], ... plain packaging serves several purposes, including: reducing the attractiveness of tobacco products; eliminating the effects of tobacco packaging as a form of advertising and promotion; addressing package design techniques that may suggest that some products are less harmful than others; and increasing the noticeability and effectiveness of health warnings.

PHR

plain and standardized packaging.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Emballages)
  • Industrie du tabac
DEF

[Procédé d’emballage dans le cadre d’un ensemble] des mesures visant à limiter ou interdire l'utilisation de logos, de couleurs, d’images de marque ou de textes promotionnels sur les conditionnements [de produits du tabac] hormis le nom de la marque et celui du nom du produit imprimés avec des caractères normaux et dans une couleur standardisée.

OBS

Bien que certaines sources fassent une distinction entre l'emballage(objet physique) et le conditionnement(processus), des sources canadiennes confirment la synonymie des termes «emballage» et «conditionnement» dans ce contexte.

PHR

emballage neutre et uniformisé.

Spanish

Save record 89

Record 90 2017-03-09

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
DEF

The designation of the nutrient content of a food on the label in such a manner that consumers can apply their nutritional knowledge to make an informed choice about the food ...

Key term(s)
  • nutritional labeling

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
DEF

Indicatif(dans certains pays obligatoire, dans d’autres, facultative) sur l'emballage d’une denrée alimentaire de sa teneur en nutriments.

CONT

La nouvelle réglementation canadienne sur l’étiquetage nutritionnel a été élaborée afin de fournir un système de transmission de l’information sur la teneur en éléments nutritifs des aliments selon une présentation normalisée, ce qui permet de comparer les aliments au moment de l’achat.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Reglamentación y normalización (Alimentación)
Save record 90

Record 91 2017-03-07

English

Subject field(s)
  • Packaging Techniques
  • Food Industries
DEF

... process by which previously sterilized products are put into sterile packages under aseptic conditions ...

OBS

At the present time more than half of the milk sold in Italy and West Germany is packaged by this method.

French

Domaine(s)
  • Techniques d'emballage
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Conditionnement d’un produit, préalablement stérilisé, dans un emballage également stérilisé, le tout dans un environnement stérile [...]

CONT

[...] conditionnement aseptique [...] La mise en œuvre de cette technique s’effectue en deux temps. D’abord le produit est pré-stérilisé séparément par un processus d’échange de chaleur. Ensuite le produit froid est versé dans un conteneur qui, selon le type, a été préalablement stérilisé, soit à la vapeur surchauffée, soit à l’air chaud stérilisé, soit à l’oxyde d’éthylène ou à l’aide d’un agent bactéricide. Le conteneur est ensuite fermé hermétiquement dans une atmosphère bactéricide et maintenue stérile soit par de la vapeur surchauffée, de l’air stérile pressurisé ou de l’air filtré.

OBS

Dans ce contexte, «conteneur» s’entend au sens de «contenant».

Spanish

Save record 91

Record 92 2017-02-21

English

Subject field(s)
  • Beverages

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Par l'entremise de ses filiales, Industries Lassonde œuvre aujourd’hui dans la transformation, le conditionnement, l'emballage et la commercialisation de produits alimentaires tels les jus purs et boissons de fruits et d’agrumes.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
Save record 92

Record 93 2017-02-13

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Chemistry
  • Veterinary Drugs
OBS

Manufacturing and Chemical Evaluation Division examines manufacturing, quality control and packaging processes to ensure that all new veterinary drugs sold in Canada meet strict quality and manufacturing standards and maintain potency for their stated shelf life. The Manufacturing and Chemical Evaluation Division works to further the development and implementation of science-based policies and guidelines.

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Chimie
  • Médicaments vétérinaires
OBS

La Division de l'évaluation chimique et de la fabrication examine les processus de fabrication, du contrôle de la qualité et d’emballage pour veiller à ce que tous les nouveaux médicaments vétérinaires vendus au Canada se conforment aux normes rigoureuses en matière de qualité et de fabrication et conservent leur efficacité pendant leur durée de conservation énoncée. La Division s’emploie à promouvoir l'élaboration et la mise en œuvre de politiques et de lignes directrices à vocation scientifique.

Spanish

Save record 93

Record 94 2017-02-08

English

Subject field(s)
  • Packaging Machinery and Equipment
  • Packaging in Metal
CONT

After curing in the PIN ovens, the inside of the can bodies are coated with an inside lacquer. The purpose of the inside lacquer is to provide a barrier between the beverage and the can wall. The inside lacquer is spray-applied in units referred to as lacquer spray machines (LSM).

French

Domaine(s)
  • Machines et équipement d'emballage
  • Emballages en métal
OBS

L'emballage métallique [...] le vernis est mis en œuvre directement par le fabricant d’emballage [...] Cette étape peut intervenir avant la mise en forme [...] Elle peut aussi intervenir une fois l'emballage mis en forme(par exemple, les boîtes boisson). L'application des vernis s’effectue [alors] par pulvérisation [...]

Spanish

Save record 94

Record 95 2017-02-08

English

Subject field(s)
  • Packaging in Metal
CONT

With the exception of three-piece cans for certain products, organic coatings are applied to both inside and outside surfaces of the can ... Two methods of application are in general commercial use: roller coating, if physical contact is possible (flat sheets or the outside of two-piece cans); and spraying, if physical contact is impossible ...

French

Domaine(s)
  • Emballages en métal
CONT

L'emballage métallique [...] Dans la majeure partie des cas, le vernis est mis en œuvre directement par le fabricant d’emballage selon deux principaux modes d’application. Cette étape peut intervenir avant la mise en forme [...] Le vernissage est alors réalisé par enduction au rouleau [...] Elle peut aussi intervenir une fois l'emballage mis en forme [...] L'application des vernis s’effectue par pulvérisation [...]

Spanish

Save record 95

Record 96 2017-01-10

English

Subject field(s)
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

La cuisson dans l'emballage est un mode opératoire industriel fiable et facile à mettre en œuvre. Les produits sont confinés avant la cuisson dans un emballage qu'ils ne quittent qu'au moment de leur emploi [...]

Spanish

Save record 96

Record 97 2017-01-06

English

Subject field(s)
  • Food Industries
OBS

twist wrap: A wrapper affixed to product by means of twisting to close the loose ends, as on certain confections, lollipops, candy kisses, etc.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
CONT

Le SHX 800 est un film de 25 microns qui possède de bonnes qualités optiques-brillance et transparence-et une rigidité inhérente qui lui permet de maintenir la bonne consistance nécessaire aux produits de confiserie à emballage par torsion. Ce film, qui se compose d’une formule de base unique, peut être mis en œuvre sur une large gamme de machines d’emballage par torsion exploitées actuellement. De plus, un traitement de décharge par effet de couronne, sur un de ses côtés, lui permet d’être imprimé.

Spanish

Save record 97

Record 98 2017-01-06

English

Subject field(s)
  • Packaging in Plastic
  • Palletization
DEF

Plastic film that can be wrapped around a package or pallet load using some form of mechanical stretching.

CONT

Film ... almost always is used alone to bind and protect [pallet] loads. Two film types are in common use: shrink film which is prestretched and springs back when heated, and stretch wrap which is simply stretched around the load.

French

Domaine(s)
  • Emballages en matières plastiques
  • Palettisation
DEF

Film en plastique utilisé en emballage et apprécié pour ses propriétés d’élasticité à froid [...]

CONT

[...] on parvient à mettre sous film étirable des palettes, des fardeaux ou des lots unitaires. Deux principes essentiels sont mis en œuvre : le banderolage, avec ou sans rotation de la palette, et le drapage d’un colis par rideau.

Spanish

Save record 98

Record 99 2017-01-03

English

Subject field(s)
  • Occupation Names (General)
  • Transport of Goods
  • Foreign Trade
DEF

The person in charge of goods in transit whether this such person is the owner thereof or his agent.

OBS

forwarding agent; transport agent: terms extracted from the “Glossaire de l’économie” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Désignations des emplois (Généralités)
  • Transport de marchandises
  • Commerce extérieur
DEF

Personne qui se charge de tous les aspects du transport des marchandises, des bureaux de l'exportateur à ceux de l'importateur. Le transitaire établit l'itinéraire le plus rapide et le plus économique en fonction des délais requis et du type de marchandise, choisit le transporteur approprié et négocie les tarifs avec lui, coordonne le transport de la cargaison jusqu'au port d’embarquement, contracte les assurances, obtient les permis nécessaires, prépare les documents d’expédition. Certains transitaires offrent même des services d’emballage, d’étiquetage et d’entreposage.

OBS

Traditionnellement, les transitaires se spécialisaient dans le fret aérien ou le fret maritime. [...] De nos jours, la plupart des transitaires sont en mesure d’offrir à leurs clients les deux types de fret en plus des frets routier et ferroviaire.

OBS

transitaire; commissaire expéditeur : termes extraits du «Glossaire de l’économie» et reproduits avec l’autorisation de l’Organisation de coopération et de développement économiques.

PHR

transitaire international

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Nombramiento de cargos (Generalidades)
  • Transporte de mercancías
  • Comercio exterior
DEF

Comisionista, en el sentido de que actúa en lugar del vendedor, o del comprador, para tratar en su propio nombre con los diferentes auxiliares que intervienen en el transporte de mercancía, desde el embalador hasta el transportista último del país, importador. [...] se encarga [también] del conjunto de formalidades de aduana y de otros trámites de carácter administrativo [...]

Save record 99

Record 100 2016-11-30

English

Subject field(s)
  • Packaging Standards and Regulations
  • Radiation Protection
OBS

approved packing; approved packaging: terms extracted from the “Glossaire de l’énergie nucléaire” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Emballages)
  • Radioprotection
OBS

emballage agréé : terme extrait du «Glossaire de l'énergie nucléaire» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 100

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