TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ENZYME CLIVAGE [3 records]

Record 1 2011-11-25

English

Subject field(s)
  • Biochemistry

French

Domaine(s)
  • Biochimie
OBS

Dégradation aérobique des composés aliphatiques. • Composés aromatiques : BTEX(benzène, toluène, éthylbenzène et xylène : un anneau aromatique) etPAH(hydrocarbures poly-aromatiques :> deux anneaux aromatiques fusionnés). 1. Hydroxylation : incorporation d’un ion hydroxyl sur l'anneau aromatique : réaction catalysée par monooxygénase ou dioxygénase : formation de catéchol. 2. Clivage de l'anneau aromatique du catéchol par un deuxième enzyme dioxygénase et ainsi de suite jusqu'à dégradation complète.

Key term(s)
  • dioxygénase d'hydroxylation des anneaux d'hydrocarbures poly-aromatiques

Spanish

Save record 1

Record 2 2003-10-09

English

Subject field(s)
  • Genetics
DEF

Any of various enzymes that degrade RNA by hydrolysing the phosphodiester bonds in the sugar-phosphate backbone. Many attack only specific structures and so yield specific RNA fragments that can be used for fingerpainting.

French

Domaine(s)
  • Génétique
DEF

Enzyme du groupe des hydrolases, qui catalyse l'hydrolyse des acides ribonucléiques. De telles enzymes coupent les liaisons phosphodiester des résidus riboses. Il existe plusieurs types caractérisés par leur origine et par le mode de clivage de la chaîne d’ARN.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Genética
CONT

En 1938, [René Jules Dubos] obtuvo y purificó parcialmente una enzima que degradaba de forma selectiva el ácido nucleico en levaduras y pneumococos. La llamó ribonucleasa.

Save record 2

Record 3 1980-09-01

English

Subject field(s)
  • Microbiology and Parasitology
OBS

When the cells have been removed from the tissue, separated from one another with a protein-cleaving enzyme and suspended in a nutrient fluid, they are tiny spheres.

French

Domaine(s)
  • Microbiologie et parasitologie
OBS

Lorsque les cellules ont été prélevées de leurs tissus, séparées les unes des autres à l'aide d’une enzyme de clivage des protéines puis mises en suspension dans le milieu nutritif, elles ressemblent à de petites sphères.

Spanish

Save record 3

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: