TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

STRATEGIE ALIMENTAIRE [11 records]

Record 1 2021-06-01

English

Subject field(s)
  • Aquaculture
DEF

A natural or chemical material added to [the culture medium] to increase natural productivity.

CONT

Fertilizers used in ponds stimulate the growth of microscopic plants called algae or plankton. As primary elements of the food web, algae are eaten by microscopic animals called zooplankton and insects which serve as food for bream, which in turn are eaten by bass. Algae also make the water turn green, which helps to shade the pond bottom, preventing ... troublesome rooted weeds ...

Key term(s)
  • fertiliser

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
DEF

Substance organique ou chimique permettant d’améliorer la productivité naturelle du milieu de culture.

CONT

[...] les tilapias peuvent utiliser avec efficacité la nourriture naturellement présente dans les étangs bien fertilisés et on peut obtenir des rendements de 3 000 [kilogrammes/hectare] sans compléments alimentaires. La stratégie alimentaire dépend de l'application d’engrais inorganiques et/ou organiques pour stimuler la production d’organismes alimentaires vivants et de plantes dans le système d’élevage.

Spanish

Save record 1

Record 2 2018-05-25

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Economic Co-operation and Development
  • Collaboration with the FAO
CONT

Trade is an essential component of any food security strategy. There is significant potential for increased production in many parts of the world, but not all countries everywhere can or should aspire to supplying all their own needs.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Coopération et développement économiques
  • Collaboration avec la FAO
CONT

Presser le gouvernement du Népal d’adopter une stratégie en matière de sécurité alimentaire et les lois qui s’y rapportent.

Spanish

Save record 2

Record 3 2017-01-25

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
OBS

food strategy: term extracted from the “Glossaire de l’économie” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
OBS

stratégie alimentaire : terme extrait du «Glossaire de l'économie» et reproduit avec l'autorisation de l'Organisation de coopération et de développement économiques.

Spanish

Save record 3

Record 4 2016-05-12

English

Subject field(s)
  • Titles of Provincial Government Programs (Canadian)
  • Agriculture
  • Food Industries
OBS

The objective of the New Brunswick Food Strategy Initiative is to develop and implement a provincial food strategy leading to the total development of the province’s food sectors.

OBS

New Brunswick Food Strategy Initiative: designation approved by the Terminology Committee of Agriculture and Agri-Food Canada.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes de gouvernements provinciaux canadiens
  • Agriculture
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Cette initiative vise à créer et à mettre en œuvre une stratégie provinciale qui favorisera le développement intégral de toutes les composantes du secteur alimentaire de la province.

OBS

Initiative Stratégie alimentaire du Nouveau-Brunswick : désignation approuvée par le Comité de terminologie d’Agriculture et Agroalimentaire Canada.

Spanish

Save record 4

Record 5 2015-01-09

English

Subject field(s)
  • Titles of Federal Government Programs (Canadian)
OBS

Agriculture and Agri-Food Canada. Recognizing that food safety must be addressed at all points in the food chain, the department has initiated an Integrated Food Safety Strategy with the goal of encouraging the implementation of HACCP principles throughout the food chain including on-farm, transportation, distribution, and retail sectors.

French

Domaine(s)
  • Titres de programmes fédéraux (Gouvernement canadien)
OBS

Agriculture et Agroalimentaire Canada. Conscient qu'il faut assurer la salubrité des aliments à toutes les étapes du circuit alimentaire, le ministère a lancé une Stratégie intégrée de salubrité des aliments, dont l'objectif est de favoriser la mise en œuvre des principes du HACCP partout dans le circuit alimentaire, notamment dans les exploitations agricoles, ainsi que dans les entreprises de transport, de distribution et de vente au détail.

Spanish

Save record 5

Record 6 2012-12-21

English

Subject field(s)
  • Regulations and Standards (Food)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

The Poverty Reduction Strategy Paper proposes some targeted measures for emergency relief, for example, enhancing food supply and distribution in food deficit areas, food-for-work programs in famine-hit areas, food stock maintenance, food aid distribution through NGOs and the rehabilitation of people suffering from disorder in affected areas.

French

Domaine(s)
  • Réglementation et normalisation (Alimentation)
  • Coopération et développement économiques
CONT

Le Document de stratégie propose des mesures ciblées pour les secours d’urgence, comme l'amélioration de l'approvisionnement en vivres et de leur distribution dans les zones de déficit alimentaire, les programmes nourriture-contre-travail dans les zones touchées par la famine, la gestion des stocks vivriers, la distribution de l'aide alimentaire par des ONG et la réadaptation des personnes atteintes de déficiences dans les zones touchées.

Spanish

Save record 6

Record 7 2011-12-14

English

Subject field(s)
  • Federal Government Bodies and Committees (Canadian)
  • Human Diseases - Various
OBS

Public Health Agency of Canada. The mandate is to assess and reduce the risk of foodborne, waterborne and zoonotic disease in Canadians through national surveillance and targeted special studies.

Key term(s)
  • Center for Foodborne Environmental and Zoonotic Infectious Diseases

French

Domaine(s)
  • Organismes et comités fédéraux (Gouvernement canadien)
  • Maladies humaines diverses
OBS

Agence de la santé publique du Canada. Le Centre a pour mandat d’évaluer et de faire diminuer le risque d’infections d’origine hydrique, alimentaire et zoonotique chez les Canadiens et les Canadiennes grâce à une stratégie de surveillance nationale et d’études orientées spécialisées.

Spanish

Save record 7

Record 8 2009-11-17

English

Subject field(s)
  • Social Problems
  • Economic Co-operation and Development
CONT

The Poverty Reduction Strategy Paper proposes some targeted measures for emergency relief, for example, enhancing food supply and distribution in food deficit areas, foodfor-work programs in famine-hit areas, food stock maintenance, food aiddistribution through NGOs and the rehabilitation of people suffering from disorder in affected areas.

French

Domaine(s)
  • Problèmes sociaux
  • Coopération et développement économiques
CONT

Le Document de stratégie propose des mesures ciblées pour les secours d’urgence, comme l'amélioration de l'approvisionnement en vivres et de leur distribution dans les zones de déficit alimentaire, les programmes Nourriture-contre-travail dans les zones touchées par la famine, la gestion des stocks vivriers, la distribution de l'aide alimentaire par des ONG et la réadaptation des personnes atteintes de déficiences dans les zones touchées.

Spanish

Save record 8

Record 9 2009-11-17

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

The Poverty Reduction Strategy Paper proposes some targeted measures for emergency relief, for example, enhancing food supply and istribution in food deficit areas, food-for-work programs in famine-hit areas, food stock maintenance, food aid distribution through NGOs and the rehabilitation of people suffering from disorder in affected areas

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
CONT

Le Document de stratégie propose des mesures ciblées pour les secours d’urgence, comme l'amélioration de l'approvisionnement en vivres et de leur distribution dans les zones de déficit alimentaire, les programmes Nourriture-contre-travail dans les zones touchées par la famine, la gestion des stocks vivriers, la distribution de l'aide alimentaire par des ONG et la réadaptation des personnes atteintes de déficiences dans les zones touchées.

Spanish

Save record 9

Record 10 2007-08-22

English

Subject field(s)
  • Economic Co-operation and Development
CONT

The purpose of the assessment was to provide indications of emergency food need for the second half of the year 2005. The findings are based on the analysis of major food security indicators, such as climate and weather, agricultural activities and crop production statistics, livestock conditions, market situation, additional income sources, and human and livestock health.

French

Domaine(s)
  • Coopération et développement économiques
CONT

La stratégie de ce projet est double, car elle répond à un besoin alimentaire d’urgence, en intégrant une composante sécurité alimentaire en fournissant des semences et plantes de cultures vivrières ainsi que des outils destinés à assurer la prochaine campagne agricole.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cooperación y desarrollo económicos
OBS

Organización de la Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.

Save record 10

Record 11 2005-02-18

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
CONT

If grown in iodine-rich soil, foods including asparagus, green peppers, lettuce, lima beans, mushrooms, pineapple, raisins, spinach, summer squash, Swiss chard, turnip greens, and whole wheat bread may provide good sources of dietary iodine.

CONT

An iodine removal cartridge containing an anion-exchange resin was installed to remove the iodine from the drinking water prior to consumption. To obtain the levels for a maximum consumption of 3 L of water/day, and assuming the food iodine at 0.25 mg/day, the total water iodine concentration must be below 0.25 mg/L of water.

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
CONT

Dans de nombreux pays où le goitre est fréquent, les autorités ont entrepris l'iodation du sel, stratégie qui a permis de réduire les troubles liés au déficit en iode. Cet iode est ajouté au sel sous forme d’iodure de potassium, mais l'iodate de potassium s’est avéré plus stable en climat chaud et humide. Le sel iodé constitue alors la principale source d’iode alimentaire.

Spanish

Save record 11

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