TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

TILAPIA [5 records]

Record 1 2023-01-04

English

Subject field(s)
  • Fish
  • Aquaculture
Universal entry(ies)
DEF

A genus of African freshwater food fishes (family Cichlidae) in many respects resembling the American sunfishes.

OBS

Family: Cichlidae.

OBS

tilapia: trade name recommended by the "Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales" and by Fisheries and Oceans Canada.

French

Domaine(s)
  • Poissons
  • Aquaculture
Entrée(s) universelle(s)
OBS

Famille : Cichlidae

OBS

tilapia : Nom français commercial normalisé par le Comité de normalisation de la terminologie des pêches commerciales.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Peces
  • Acuicultura
Entrada(s) universal(es)
Save record 1

Record 2 2021-05-31

English

Subject field(s)
  • Aquaculture

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
CONT

Système semi-intensif. Ce système est adopté aussi bien pour le tilapia que pour les [crevettes d’eaux marine et douce]. Les densités de mise en charge sont comprises entre 4 et 8 poissons par mètre carré en ce qui concerne le tilapia. Des aliments formulés [...] constituent la principale source alimentaire. Les rendements de ce système d’élevage sont de l'ordre de 5 000 à 8 000 [kilogrammes/hectare].

Key term(s)
  • système de culture semi-intensif

Spanish

Save record 2

Record 3 2021-05-31

English

Subject field(s)
  • Aquaculture

French

Domaine(s)
  • Aquaculture
CONT

Système intensif. Une exploitation piscicole(tilapia) et une exploitation crevetticole(crevette marine) ont recours à ce système dont la technologie dépend notamment d’aérateurs qui permettent de maintenir des niveaux élevés de biomasse. Les densités de mise en charge sont en effet de l'ordre de 75 alevins de tilapia ou de 100 postlarves de crevette par mètre carré. [...] La culture en cage est aussi pratiquée dans le cadre de ce système avec des densités de mise en charge de l'ordre de 75 poissons par mètre carré.

Key term(s)
  • système de culture intensif

Spanish

Save record 3

Record 4 2007-09-17

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

Fish with a fat content of 2 to 10%...

OBS

However, the fat content of some fish can vary according to their provenance or the time of year they are caught.

OBS

Semi-fatty fish: sea bass, swordfish, marlin, bocourti (Pangasius Catfish), skate, shark, Atlantic salmon, tilapia, snapper.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

[Poisson] dont la chair contient entre de 2 et 10 % de gras.

OBS

La teneur en gras de certains poissons peut varier selon la provenance ou la période de l’année [à laquelle] ils ont été pêchés.

OBS

Les poissons mi-gras : bar, espadon, makaire, pangasius, raie, requin, tilapia, vivaneau.

Spanish

Save record 4

Record 5 2004-11-02

English

Subject field(s)
  • Fish
CONT

"Wild Fish" has been used to describe both native fish species and fish stocks that have established naturally reproducing populations, i.e., populations that don't rely on artificial stocking programs, whether the population originates from native or introduced fish. The CKFRP [Columbia Kootenay Fisheries Renewal Partnership] Implementation Strategy defines wild fish as indigenous, or native, fish species.

CONT

The field common garden experiment also provides the opportunity to further study ecological impacts on native fish (e.g., brook trout and Atlantic salmon).

French

Domaine(s)
  • Poissons
CONT

Dans plusieurs pays d’Asie du Sud-Est, les rizières sont davantage utilisées comme pêcheries naturelles que comme champs de pisciculture et on favorise les espèces de poisson autochtone au lieu des espèces cultivées habituellement(comme la carpe, le tilapia ou la silure).

Spanish

Save record 5

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: