TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

ACIDE SATURE [7 records]

Record 1 2011-02-14

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Chemistry
DEF

A fatty acid in which there are one or more double bonds between the carbon atoms in the alkyl chain.

OBS

These acids are usually vegetable-derived and consist of alkyl chains containing 18 or more carbon atoms with the characteristic end group -COOH. Most vegetable oils are mixtures of several fatty acids or their glycerides; the unsaturation accounts for the broad chemical utility of these substances, especially of drying oils. The most common unsaturated acids are oleic, linoleic, and linolenic ...

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Chimie
CONT

[Les acides gras [...] non saturés [...] présentent dans la chaîne carbonée une ou plusieurs double liaisons dans des positions variées. Certains d’entre eux présentent des caractères particuliers, comme un hydroxyle (acide ricinoléique) ou une triple liaison.

OBS

Les termes de cette série font partie des constituants fondamentaux des graisses et des huiles naturelles, en particulier de celles d’origine animale. Les termes ayant moins de dix atomes de carbone n’ont pas été découverts dans la nature et même les acides en C10, C12, C14 ne se trouvent que sous la forme de traces, et dans quelques graisses seulement; les acides en C16 (palmitoléique) et en C18(oléique, ricinoléique, linoléique, linolénique) sont, au contraire, extrêmement répandus : on connaît également de nombreux isomères des termes en C20, C22 et C24.

Spanish

Save record 1

Record 2 2011-01-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C10H20O2
formula, see observation
CH3(CH2)8C(O)OH
formula, see observation
334-48-5
CAS number
DEF

A fatty saturated acid, with an unpleasant odor, that occurs in fats and essential oils, [that is] immiscible with water, miscible with organic solvents [and that is used as] a flavoring for beverages, ices, confectionery and candy.

CONT

Capric acid [occurs] as a glyceride in natural oils. ... Use: Esters for perfumes and fruit flavors, base for wetting agents, intermediates, plasticizer, resins, intermediate for food-grade additives.

OBS

decanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

n-: This prefix must be italicized.

OBS

Chemical formula: C10H20O2 or CH3(CH2)8C(O)OH

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C10H20O2
formula, see observation
CH3(CH2)8C(O)OH
formula, see observation
334-48-5
CAS number
DEF

Acide gras saturé, d’odeur désagréable, présent dans certaines huiles essentielles et dans les matières grasses en général, non miscible à l'eau, miscible aux solvants organiques, [utilisé comme] aromatisant pour boissons, glaces, pâtisseries et bonbons.

OBS

acide décanoïque : forme recommandée par l’UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

n- : Ce préfixe s’écrit en italique.

OBS

Formule chimique : C10H20O2 ou CH3(CH2)8C(O)OH

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C10H20O2
formula, see observation
CH3(CH2)8C(O)OH
formula, see observation
334-48-5
CAS number
OBS

Aparece como glicérido en aceites naturales. Cristales blancos de olor desagradable; soluble en la mayoría de disolventes orgánicos y ácido nítrico diluido; insoluble en agua. Combustible; no tóxico.

OBS

Fórmula química: C10H20O2 o CH3(CH2)8C(O)OH

Save record 2

Record 3 2008-12-04

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Biochemistry
  • Dietetics
DEF

A fatty acid in which the carbon atoms of the alkyl chain are connected by single bonds.

OBS

The most important of these are butyric [C subscript 4], lauric [C subscript 12], palmitic [C subscript 16], and stearic [C subscript 18] ... Stearic acid leads all other fatty acids in industrial use, primarily as a dispersing agent and accelerator activator in rubber products and in soaps.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Biochimie
  • Diététique
DEF

Acides gras ne contenant aucune liaison double.

OBS

Les acides gras les plus répandus de [la catégorie des acides gras saturés] sont les acides laurique, myristique, palmitique et stéarique : ce dernier prédomine dans les graisses animales tandis que les autres sont, en général, plus abondants dans les graisses végétales. Les termes supérieurs à [C indice 18]sont encore répandus dans la nature, mais surtout dans les cires.

Spanish

Save record 3

Record 4 2003-07-14

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Chemistry
  • Biochemistry
CONT

During energy-demanding periods of the annual cycle such as migration or during cold days in winter, birds store fat comprised mostly of 16- or 18-carbon unsaturated fatty acids. In such situations, birds may feed selectively on foods with specific fatty acids that enable efficient fat deposition. ... The preference for diets containing long-chain unsaturated fatty acids to diets containing long-chain saturated fatty acids was consistent in birds tested ...

CONT

Peroxisomes contain enzymes that are necessary for cellular metabolism such as the beta-oxidation of very long chain fatty acids (VLCFAs). Deficiency in these enzymes results in the accumulation of saturated VLCFA in tissues throughout the body, such as the plasma, red blood cells, and cultured skin fibroblasts. High levels of long chain saturated fatty acids occur, specifically hexacosanoic acid (C26:0), along with an increased C26:C24 and C26:C22 ratio.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Chimie
  • Biochimie
CONT

Les graisses saturées peuvent conférer un risque par des mécanismes autres que leurs effets sur les lipoprotéines plasmatiques. L’agrégabilité plaquettaire est augmentée par une large variété de graisses saturées, et d’autres paramètres de la coagulation tel que le Facteur VII sont augmentés. Les acides gras saturés à longue chaîne incluant l’acide stéarique confèrent ces effets thrombogéniques indésirables.

Spanish

Save record 4

Record 5 2002-08-07

English

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Dietetics
  • Food Industries

French

Domaine(s)
  • Chimie
  • Diététique
  • Industrie de l'alimentation

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-01-05

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
Universal entry(ies)
DEF

A saturated fatty acid with rancid odor, widely found in animals and vegetables. Extracted in particular from spent liquor and used as a colorant and preservative for food.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
Entrée(s) universelle(s)
DEF

Acide gras saturé, d’odeur rance, très répandu dans le règne animal et le règne végétal. On l'extrait notamment des liqueurs résiduaires. Conservateur et colorant alimentaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
Entrada(s) universal(es)
Save record 6

Record 7 2000-11-21

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
CONT

The commonest unsaturated acids belong to the C18 series, oleic acid being the most abundant and linoleic acids least abundant.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
CONT

L’insaturation [...] est mesurée de deux façons: par l’indice d’iode, d’autant plus élevé que le nombre d’acides insaturés est plus grand.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
Save record 7

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