TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

DEMANDE MINIMALE [9 records]

Record 1 2010-02-09

English

Subject field(s)
  • Extinguishing Agents
DEF

Period during which the extinguishing medium shall surround the hazard to ensure extinction.

CONT

While control of fire with Halon 1301 is effective, the success or failure of the agent is dependent upon several factors having to work perfectly. If a door is left open, if a fire damper fails to close properly, and/or if the ventilation system fails to shut down, halon gas will dissipate, and suppression may not be successful. Also, the recommended soaking time (deemed necessary for adequate Halon 1301 extinguishment) may be compromised by personnel when opening a door too early....

OBS

holding time: term and definition standardized by ISO.

French

Domaine(s)
  • Agents extincteurs
DEF

Durée pendant laquelle l’agent extincteur doit rester au niveau du foyer pour assurer l’extinction.

CONT

Utilisation des systèmes au halon 1301. Les systèmes de protection d’ambiance(noyage total) peuvent être utilisés lorsque le risque est localisé dans une enceinte définie qui permet d’établir la concentration requise et de maintenir la concentration minimale d’extinction pendant la durée demandée(compte tenu en particulier du temps d’imprégnation demandé) et ainsi d’assurer efficacement l'extinction.

OBS

temps d’imprégnation : terme et définition normalisés par l’ISO.

Spanish

Save record 1

Record 2 2010-02-09

English

Subject field(s)
  • Fire Safety
  • Extinguishing Agents
CONT

While control of fire with Halon 1301 is effective, the success or failure of the agent is dependent upon several factors having to work perfectly. If a door is left open, if a fire damper fails to close properly, and/or if the ventilation system fails to shut down, halon gas will dissipate, and suppression may not be successful. Also, the recommended soaking time (deemed necessary for adequate Halon 1301 extinguishment) may be compromised by personnel when opening a door too early....

French

Domaine(s)
  • Sécurité incendie
  • Agents extincteurs
CONT

Utilisation des systèmes au Halon 1301. Les systèmes de protection d’ambiance(noyage total) peuvent être utilisés lorsque le risque est localisé dans une enceinte définie qui permet d’établir la concentration requise et de maintenir la concentration minimale d’extinction pendant la durée demandée(compte tenu en particulier du temps d’imprégnation demandé) et ainsi d’assurer efficacement l'extinction.

Spanish

Save record 2

Record 3 2008-03-10

English

Subject field(s)
  • Noodles and Pasta
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Prior to the advent of continuous automatic machines in pasta manufacturing, preference in the batch process was for coarse semolina because doughs could be processed with a minimum addition of water. With conversion to continuous machines, demand for coarse semolina is diminishing, and more and more processors are using finer granulation semolina. In fact, some are using what might be called "granular flour" semolina containing as much as 20% flour.

French

Domaine(s)
  • Pâtes alimentaires
  • Minoterie et céréales
CONT

Avant l'adoption des machines automatiques en continu pour la fabrication des pâtes alimentaires, la préférence dans le procédé discontinu allait aux grosses semoules, les pâtes pouvant être fabriquées avec une addition minimale d’eau. Avec la conversion aux machines en continu, la demande de grosses semoules diminue, et de plus en plus de transformateurs utilisent des semoules de granulation plus petite. Certains emploient même ce qu'on pourrait appeler de la «farine granuleuse» contenant jusqu'à 20 % de farine.

Spanish

Save record 3

Record 4 2007-04-17

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Noodles and Pasta
OBS

Prior to the advent of continuous automatic machines in pasta manufacturing, preference in the batch process was for coarse semolina because doughs could be processed with a minimum addition of water. With conversion to continuous machines, demand for coarse semolina is diminishing, and more and more processors are using finer granulation semolina. In fact, some are using what might be called "granular flour" semolina containing as much as 20% flour.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pâtes alimentaires
OBS

Avant l'adoption des machines automatiques en continu pour la fabrication des pâtes alimentaires, la préférence dans le procédé discontinu allait aux grosses semoules, les pâtes pouvant être fabriquées avec une addition minimale d’eau. Avec la conversion aux machines en continu, la demande de grosses semoules diminue, et de plus en plus de transformateurs utilisent des semoules de granulation plus petite. Certains emploient même ce qu'on pourrait appeler de la «farine granuleuse» contenant jusqu'à 20 % de farine.

Spanish

Save record 4

Record 5 2001-08-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Breadmaking
CONT

Prior to the advent of continuous automatic machines in pasta manufacturing, preference in the batch process was for coarse semolina because doughs could be processed with a minimum addition of water. With conversion to continuous machines, demand for coarse semolina is diminishing, and more and more processors are using finer granulation semolina. In fact, some are using what might be called "granular flour" semolina containing as much as 20% flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Boulangerie
CONT

Avant l'adoption des machines automatiques en continu pour la fabrication des pâtes alimentaires, la préférence dans le procédé discontinu allait aux grosses semoules, les pâtes pouvant être fabriquées avec une addition minimale d’eau. Avec la conversion aux machines en continu, la demande de grosses semoules diminue, et de plus en plus de transformateurs utilisent des semoules de granulation plus petite. Certains emploient même ce qu'on pourrait appeler de la «farine granuleuse» contenant jusqu'à 20% de farine.

Spanish

Save record 5

Record 6 2001-08-09

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

Prior to the advent of continuous automatic machines in pasta manufacturing, preference in the batch process was for coarse semolina because doughs could be processed with a minimum addition of water. With conversion to continuous machines, demand for coarse semolina is diminishing, and more and more processors are using finer granulation semolina. In fact, some are using what might be called "granular flour" semolina containing as much as 20% flour.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Avant l'adoption des machines automatiques en continu pour la fabrication des pâtes alimentaires, la préférence dans le procédé discontinu allait aux grosses semoules, les pâtes pouvant être fabriquées avec une addition minimale d’eau. Avec la conversion aux machines en continu, la demande de grosses semoules diminue, et de plus en plus de transformateurs utilisent des semoules de granulation plus petite. Certains emploient même ce qu'on pourrait appeler de la «farine granuleuse» contenant jusqu'à 20% de farine.

OBS

Utilisé le plus souvent au pluriel.

Spanish

Save record 6

Record 7 2001-01-17

English

Subject field(s)
  • Marketing Research
DEF

The level of sales that a firm can expect to achieve in a market without promotional effort of any kind.

French

Domaine(s)
  • Étude du marché
DEF

Volume de ventes qu’une firme peut réaliser sans aucune pression commerciale, ni publicité.

Spanish

Save record 7

Record 8 2000-06-30

English

Subject field(s)
  • Fluid Mechanics and Hydraulics (Physics)
  • Fire Regulations
DEF

The pressure necessary in water mains at those times when water is used for fire fighting. Applied to cases in which the pressure for fire fighting is increased above that normally maintained for general use.

French

Domaine(s)
  • Mécanique des fluides et hydraulique (Physique)
  • Réglementation (Sécurité incendie)
DEF

Pression minimale que les assureurs exigent aux bouches d’incendie dans les conditions de demande maximale et au cours d’un incendie.

Spanish

Save record 8

Record 9 2000-04-28

English

Subject field(s)
  • Burners and Steamfitting
CONT

modulating fire. Varying the firing rate as the load varies. This results in longer burner operation because the firing rate is lowered as temperature or pressure builds up toward the cutoff point. It decreases on-off operation and increases the efficiency of the system.

CONT

There are four widely used operating configurations for gas fired appliances: modulating fire, on-off, hi-low, and multi-stage firing. Modulating fire is accomplished by mechanically varying the size of the gas admittance opening of one or more special "modulating" gas valves. With the gas valve completely open the boiler fires at it's full fire rate. The unit is said to be at "full turndown" when it fires at it's lowest firing rate. The "turndown ratio" is the ratio of full fire rate to full turndown firing rate and is a function of boiler design. A turn down ratio of 5:1 would indicate that a boiler is capable of a full turndown firing rate of 20% (5:1 (100% fire : 20% fire).

OBS

modulating control: a method of control capable of increasing or decreasing by increments a quantity according to deviation from the required value.

French

Domaine(s)
  • Fumisterie et brûleurs
OBS

Les brûleurs de gaz à air soufflé Piroil sont fournis sous forme monobloc, précâblés et prêts pour le fonctionnement. Construits pour une puissance thermique de 30. 000 à 2. 5000. 000 Kcal/h dans les versions suivantes : une allure, deux allures, progressifs [...] Fonctionnement. Le cycle de travail prévoit au démarrage une période de prébalayage de la chambre de combustion avec le clapet d’air complètement ouvert, et obtenue à l'aide du servomoteur. Durant cette période l'éléctrovanne est fermée. À la fin de cette phase, avec le clapet d’air et le manchon gaz positionnés à une valeur minimale par le servomoteur, l'électrovanne gaz est excitée et le transformateur pourvoit à l'allumage du gaz au débit minimum. À ce moment, après avoir obtenu le consentement de présence de flamme par l'électrode d’ionisation, la boîte de contrôle met en marche le servomoteur air-gaz qui porte le brûleur, progressivement, dans un délai préétabli, à sa puissance maximale. Le brûleur reste en ces conditions de travail jusqu'à atteindre la température maximale, après cela, toujours thermostatiquement, à l'aide du servomoteur, on stabilise la puissance à un régime minimal, jusqu'à la demande de chaleur par la chaudière, qui peut être réétablie avec une modulation successive, sans pourtant interrompre complètement le fonctionnement.

OBS

régulation modulante : mode de régulation opérant par action de faible amplitude autour de la valeur désirée.

Spanish

Save record 9

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