TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

HUILE FOIE [18 records]

Record 1 2013-04-23

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
  • Pharmacology
CONT

Shark liver oil is promoted as a complementary or alternative form of treatment for cancer and other diseases. The oil is taken from the liver of cold-water sharks. Shark liver oil is a rich source of alkylglycerols, chemicals that may have anti-cancer properties.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
  • Pharmacologie
CONT

Extraite du foie de différentes espèces de requins, cette huile contient de grandes quantités d’alkylglycérols(AKG), des composés qui joueraient un rôle important dans la stimulation du système immunitaire.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
  • Farmacología
Save record 1

Record 2 2012-06-01

English

Subject field(s)
  • Preparation of Leather and Leather Articles
CONT

Two tanning effects are involved in chamois tannage. One originates from the aldehydes which are formed during the stuffing and the succeeding heat-drying as a result of autoxidation of the fish oil. The other is caused by the formation of a fine film of polymerized fish oil.

Key term(s)
  • chamois tanning process

French

Domaine(s)
  • Préparation des cuirs et des objets en cuir
DEF

Opération de tannage de la peau en tripe effectuée à l'aide d’huile oxydable, le plus généralement l'huile de foie de poisson et d’animaux marins. [Définition normalisée par l'AFNOR et reproduite avec son autorisation. ]

OBS

chamoisage : terme normalisé par l’AFNOR.

Spanish

Save record 2

Record 3 2007-11-15

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
CONT

The fish meal and fish oil industry derives its raw material from two sources: fish which are caught directly for the purposes of fish meal and fish body oil production, as opposed to those caught for the purposes of human consumption; trimmings resulting from the processing of fish from other fisheries, such as thosecaught for human consumption (e.g. gadoids, pelagic fish and salmon). Fish body oils are extracted from the same raw material as fish meal. Fish meal and fish body oils are used extensively in farming and aquaculture as important nutritional components of animal feeds. ... Fish body oil is a co-product of fish meal. Fish oil represents around 5-6% of the total raw material body weight.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
CONT

Dans les huiles marines(huile de chair de poisson, huile de foie de poisson et huiles d’autres organismes marins destinées à la consommation humaine), [la limite maximale réduite,(LMR) ] s’élève à 2, 0 pg/g de graisses(dioxines) et 10, 0 pg/g de graisses(pour les PCB de type dioxine). La LMR pour les hydrocarbures aromatiques polycycliques est de 5, 0 µg/kg de poids à l'état frais de benzo(a) pyrène dans le poisson fumé.

Spanish

Save record 3

Record 4 2007-08-01

English

Subject field(s)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

The liver of the common cod and allied species.

French

Domaine(s)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Les foies de morue sont surtout utilisés pour en extraire l'huile et pour faire de la farine, appelée tout simplement «farine de foie de morue».

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
Save record 4

Record 5 2006-05-01

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
DEF

The oil extracted from [the] livers of cod and sometimes other suitable gadoids such as haddock.

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
DEF

Huile extraite des foies de morue et parfois de certains autres gadidés tels que l’églefin.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Productos del mar y de agua dulce (Ind. alimentaria)
Save record 5

Record 6 2003-09-17

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Fish
  • Pharmacy
DEF

A fatty oil from the livers of various fishes (as cod, halibut, or sharks) used chiefly as a source of vitamin A and formerly also of vitamin D.

CONT

Fish liver oils ... are used in animal feeds, in pharmaceutical preparations and for fortifying foods such as margarine.

Key term(s)
  • liver oil

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Poissons
  • Pharmacie
DEF

Huile extraite de foies de poisson et utilisée pour différents usages industriels.

OBS

Certaines huiles ont une haute teneur en vitamine A et D; ex. huile de foie de morue, huile de foie de flétan.

Key term(s)
  • huile de foie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
  • Peces
  • Farmacia
DEF

Aceite procedente de la cocción del hígado de distintas especies de peces; contiene una apreciable cantidad de vitamina A.

Save record 6

Record 7 2003-07-11

English

Subject field(s)
  • Culinary Techniques
OBS

Cuisine: French for the art of cookery.

CONT

Of all the genres of food, French cuisine is perhaps the most renowned in the world. While French cuisine can be traced to its roots, chefs today have developed a tendency to experiment with influences from around the world, ranging from Indian spices such as curry and Middle Eastern ones like cumin.

French

Domaine(s)
  • Techniques culinaires
CONT

La cuisine française connaît [...] des différences régionales : les régions du Nord font plutôt de la cuisine au beurre ou à l'aide de graisses animales, tandis que celles du Sud utilisent davantage d’huile. [...] même la cuisine du Sud-Ouest, célèbre pour sa gastronomie à base de foie gras et de confits, serait bénéfique : la graisse d’oie aurait des vertus insoupçonnées, qui la rendraient aussi bonne pour la santé que l'huile d’olive.

Spanish

Save record 7

Record 8 2002-01-14

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Química
Save record 8

Record 9 2000-09-20

English

Subject field(s)
  • Pharmacy

French

Domaine(s)
  • Pharmacie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Farmacia
Save record 9

Record 10 2000-09-20

English

Subject field(s)
  • Pharmacy

French

Domaine(s)
  • Pharmacie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Farmacia
Save record 10

Record 11 2000-09-20

English

Subject field(s)
  • Pharmacy

French

Domaine(s)
  • Pharmacie

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Farmacia
Save record 11

Record 12 1993-02-26

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Commercial Fishing
  • Seafood and Freshwater Food (Food Industries)
OBS

Made on a very small scale in some areas by drying the residues from cod liver oil manufacture. Used as animal feedingstuff; in Japan also made from other species than cod (kanzo matsu).

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pêche commerciale
  • Produits de mer et d'eau douce (Industr. alim.)
OBS

Fabriquée sur une très petite échelle dans certaines régions en séchant les résidus de la fabrication d’huile de foie de morue. Sert dans l'alimentation du bétail; au Japon, fabriquée aussi avec des espèces autres que la morue(kanzomatsu).

Spanish

Save record 12

Record 13 1991-12-09

English

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biomass Energy
  • Chemistry
CONT

Lactic acid can be made from petroleum or coal (via the acetaldehyde route) or from biomass (via either fermentation or alkali digestion of carbohydrates). At present, the acetaldehyde route yields the purest product .... Alkali digestion may ultimately provide the cheapest lactic acid but yields need to be increased greatly for this route to win.

French

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Énergie de la biomasse
  • Chimie
CONT

Les procédés d’extraction de l'huile contenue dans les foies [de poisson] varient en fonction de la richesse en vitamine A : la méthode la plus simple comporte le chauffage, la centrifugation et la désodorisation(huile de foie de morue) ;pour le traitement des foies d’autres espèces, telles que le thon, le flétan, les requins, on fait appel à la digestion alcaline(soude), enzymatique(pepsine) ou à l'extraction par solvants(trichloréthylène).

Spanish

Save record 13

Record 14 1987-04-10

English

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
DEF

Oil obtained by boiling from the blubber of whales, especially of the right whale; formerly also applied to that obtained from seals, and from various fishes.

French

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
CONT

Thran. Huile de poisson ou de Cétacé.(...) thran brun, celle qui provient de leur ébullition(de la graisse et du foie).

Spanish

Save record 14

Record 15 1986-01-13

English

Subject field(s)
  • Commercial Fishing

French

Domaine(s)
  • Pêche commerciale
OBS

BT-22 pêche commerciale et sportive

Spanish

Save record 15

Record 16 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Hunting and Sport Fishing

French

Domaine(s)
  • Chasse et pêche sportive

Spanish

Save record 16

Record 17 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)

French

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)

Spanish

Save record 17

Record 18 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Chemistry

French

Domaine(s)
  • Chimie
OBS

Ell - 1780

Spanish

Save record 18

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