TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

KIRSCH [16 records]

Record 1 2015-02-24

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus
CONT

Rum baba is rarely made at home but is often bought from a patisserie. It should be eaten very fresh, when the sponge is meltingly tender.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
OBS

baba : Gâteau de pâte levée, parfois additionnée de raisins secs et imbibée, après cuisson et séchage, d’un sirop au rhum(ou au kirsch).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Menú (Restaurantes)
Save record 1

Record 2 2014-12-12

English

Subject field(s)
  • Remote Sensing
DEF

In remote sensing, a convolution algorithm applied to image data for the purpose of enhancing the visual quality of an image, in one or more spectral bands.

OBS

digital filtering: term officially approved by the RADARSAT-2 Terminology Approval Group (RTAG).

French

Domaine(s)
  • Télédétection
DEF

Mise en œuvre d’un algorithme de convolution appliqué aux données d’une image matérielle dans une ou plusieurs bandes spectrales, en vue d’améliorer la qualité visuelle de cette image.

OBS

Parmi les algorithmes les plus utilisés, on peut citer, par exemple, les filtres de Sobel, de Kirsch, de Wallis qui servent à mettre en évidence des aspects structurels(linéaires, punctiformes, circulaires, par exemple) et l'appariement de formes.

OBS

filtrage numérique : terme uniformisé par le Groupe de travail de la terminologie de RADARSAT-2 (GTTR).

Spanish

Save record 2

Record 3 2013-02-22

English

Subject field(s)
  • Pastries
  • Restaurant Menus
DEF

A rich yeast cake, flavored with rum sauce or fruit juice.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie
  • Menus (Restauration)
DEF

Gâteau de pâte levée, parfois additionnée de raisins secs et imbibée, après cuisson et séchage, d’un sirop au rhum(ou au kirsch).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Repostería
  • Menú (Restaurantes)
DEF

Bizcocho empapado en licor, ron, brandy u otro tipo de alcohol.

Save record 3

Record 4 2012-07-24

English

Subject field(s)
  • Beverages
DEF

A clear liqueur distilled from cherries and their almond-flavoured stones that is used in sponge cakes, for macerating and to flavour dishes containing fruit.

OBS

In cookery, it's most prominently known as a flavorful addition to fondue and cherries jubilee.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
OBS

Eau-de-vie obtenue par double distillation de jus fermenté de cerises.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Bebidas
DEF

Aguardiente de cerezas fermentadas.

CONT

Para fabricar kirsch se aplastan las cerezas ya maduras cuidando, no obstante, de no partir los huesos. Se deja macerar la pulpa y luego se destila. El olor característico de este aguardiente se debe a la presencia de ínfimas proporciones de ácido cianhídrico y de aldehído benzoico.

Save record 4

Record 5 2008-11-05

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy (General)
DEF

A dish usually with the taste of a fruit, made like ice cream using mostly water instead of cream.

CONT

Sherbets ... These ices, which in France are usually served between the main courses, take the place nowadays of the liqueurs which formerly used to be served in the middle of the meal and which in some parts of France were called coup du milieu, and in others trou normand. Sherbets are made from fruit, liqueurs and heavy wines.

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie (Généralités)
DEF

Glace légère à base de liqueur, de jus de fruit. Sorbet au citron, au kirsch.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cocina y gastronomía (Generalidades)
DEF

Refresco de zumo de frutas con azúcar, o de agua, leche o yemas de huevo azucaradas y aromatizadas con esencias u otras sustancias agradables, al que se da cierto grado de congelación pastosa.

Save record 5

Record 6 2008-05-12

English

Subject field(s)
  • Prepared Dishes (Cooking)
CONT

Vaud [fondue]. The locals roast and chop garlic then combine with Gruyere cheese.

French

Domaine(s)
  • Plats cuisinés
CONT

Fondue vaudoise : Ingrédients : 800 g de mélange de fromages de Gruyère à différents degrés de maturité, râpé ou en lamelles, 1 gousse d’ail coupée en deux, 1 cuillerée à café de jus de citron frais, 4 cuillerées à café de Maïzena, 3, 5 dl de vin blanc vaudois, 1 petit verre de kirsch, poivre fraîchement moulu, noix de muscade fraîchement râpée.

Spanish

Save record 6

Record 7 2006-03-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Pastries (Cooking)
  • Restaurant Menus
CONT

Christmas pudding is a boiled, or rather steamed, pudding, massively heavy with dried fruit and nuts, and usually made with suet. It should be very dark in appearance - effectively black - and moist with brandy and other alcohol (some recipes call for dark beers such as mild, stout or porter).

CONT

Plum pudding: The name of this specialty comes from the fact that it originally contained plums, which it no longer does. Instead, this traditional Christmas dessert is made with suet, dried currants, raisins, almonds and spices. It's either steamed or boiled and is often served warm, flamed with brandy or rum, and accompanied by hard sauce.

OBS

Christmas pudding is the dessert traditionally served on Christmas day in Britain and Ireland, as well as in some Commonwealth countries. It has its origins in England, and is sometimes known as plum pudding, though this can also refer to other kinds of boiled pudding involving a lot of dried fruit.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Pâtisserie (Art culinaire)
  • Menus (Restauration)
DEF

Dessert comprenant des fruits secs, raisins, dattes, abricots, cerises, des fruits confits, du suif et de la cassonade, cuit à la vapeur dans un moule, et servi chaud avec une sauce anglaise ou au citron.

CONT

Parsemer le pudding de quelques menus morceaux de sucre; l'arroser de rhum que l'on aura fait chauffer, et l'enflammer au moment de servir. Il est des variantes à cette façon de servir le plum-pudding. On peut le flamber au kirsch, à la fine champagne, au whisky; on peut aussi le servir avec un sabayon au rhum, ou encore avec une crème anglaise chaude. En Angleterre, on le sert souvent accompagné d’un beurre au cognac [...]

OBS

pouding : Cette graphie, puisée des Rectifications de l’orthographe recommandées par le Conseil supérieur de la langue française, est attestée dans le Petit Robert (2004).

Key term(s)
  • pudding de Noël

Spanish

Save record 7

Record 8 2005-01-04

English

Subject field(s)
  • Beverages
  • Distilling Industries (Food Ind.)
DEF

Any of various strong liquors especially a Dutch spirit distilled from potatoes.

OBS

In Germany and Scandinavia, schnapps refers to any spirit that's dry and potent, like kirsch and aquavit.

French

Domaine(s)
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
  • Distillerie (Alimentation)
CONT

La distillation du schnaps(ce terme regroupe chez nous l'ensemble des alcools blancs à base de fruits tels que poire, mirabelle, kirsch, prune, etc.) est une tradition particulièrement bien implantée dans nos régions.

Spanish

Save record 8

Record 9 2000-05-25

English

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Term used to describe a substantial wine "with backbone" where the essential component parts such as acid, extract and alcohol are pleasantly pronounced.

French

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Se dit d’un vin bien charpenté, de bonne garde.

CONT

Morgon AOC 1998. Caractéristiques : Robe pourpre. Nez généreux et fruité évoquant la prune et le kirsch. Vin solide et charpenté dont on a coutume de dire qu'il est «le plus bourguignon des crus du Beaujolais».

Spanish

Save record 9

Record 10 1995-06-27

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Pastries
OBS

German cookery.

DEF

A rich chocolate cake, sometimes kirsch-flavored, with a cream filling, containing and often decorated with candied or sour cherries.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Pâtisserie
DEF

Spécialité allemande, cette pâtisserie se caractérise par trois couches de gâteau au chocolat garnies de crème épaisse parsemée de cerises, le tout parfumé au kirsch et recouvert de copeaux de chocolat.

Spanish

Save record 10

Record 11 1991-06-20

English

Subject field(s)
  • Recipes
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Baked dish of eggs, milk, cheese and bread or a bread dip made by combining cheese and wine.

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Plat d’origine suisse, composé de lamelles de gruyère et d’emmental que l'on fait fondre à la chaleur dans un caquelon avec du vin blanc, jusqu'à consistance de crème, et que l'on déguste, aromatisé de kirsch, en y trempant des cubes de pain rassis au bout d’une fourchette.

Spanish

Save record 11

Record 12 1987-10-01

English

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Pastries
DEF

A paste made by cooking sweet and bitter almonds which have been ground and blanched in combination with sugar. It consists approximately of two parts almond to one part sugar. It is used in pastries and cakes.

French

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Pâtisserie
OBS

amandes d’Aboukir(...) petit four, fait en pâte d’amandes, parfumée au kirsch, colorée en vert, façonnée en forme d’amande verte, fourrée d’une amande mondée.

Spanish

Save record 12

Record 13 1985-09-25

English

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
DEF

Brick ice cream on cake covered with meringue and browned quickly in the oven.

OBS

often capital B and usually capital A ...

French

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
DEF

Abaisse de génoise arrosée de liqueur(kirsch, marasquin ou autre) sur laquelle est placée de la crème glacée recouverte de meringue ordinaire ou de meringue italienne. Le tout est cuit à four chaud et coloré rapidement.

Spanish

Save record 13

Record 14 1985-06-27

English

Subject field(s)
  • Recipes
OBS

Proposal confirmed by Lorraine Sawyer of the Academy of Culinary Arts (Toronto).

French

Domaine(s)
  • Recettes de cuisine

Spanish

Save record 14

Record 15 1977-02-15

English

Subject field(s)
  • Pastries (Cooking)
DEF

Confection of sponge-cake with custard or cream or white of eggs and fruit, jam, jelly, wine, almonds, etc.

French

Domaine(s)
  • Pâtisserie (Art culinaire)
DEF

Gâteau fait de biscuits à la cuiller, de fruits confits et d’une crème parfumée au rhum, au Kirsch.

Spanish

Save record 15

Record 16 1976-06-19

English

Subject field(s)
  • Cooking and Gastronomy

French

Domaine(s)
  • Cuisine et gastronomie
OBS

fondu

Spanish

Save record 16

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