TERMIUM Plus®

The Government of Canada’s terminology and linguistic data bank.

MOUTURE HUMIDE [5 records]

Record 1 2010-10-29

English

Subject field(s)
  • Industrial Techniques and Processes
  • Brewing and Malting
  • Beverages
OBS

Milling. For efficient extraction with water, malt must be milled. Early milling processes used stones driven manually or by water or animal power, but modern brewing uses mechanically driven roller mills. The design of the mill and the gap between the rolls are important in obtaining the correct reduction in size of the malt. The object is to retain the husk relatively intact while breaking up the brittle, modified starch into particles.

Key term(s)
  • malt crushing

French

Domaine(s)
  • Techniques industrielles
  • Brasserie et malterie
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

Le brassage comprend le concassage du malt, l’empâtage en cuve-matière, la filtration, la cuisson et le houblonnage. Le malt est concassé dans des broyeurs à cylindres, de façon à réduire l’amande en farine et gruaux, sans écraser les enveloppes cellulosiques.

CONT

Le concassage du malt réduit le grain en farine qui va se dissoudre dans l'eau du brassage. Le grain conserve son enveloppe intacte; celle-ci sera utile comme assise filtrante lors de la filtration du moût. Les grains de malt, bien secs, calibrés et pesés, passent entre les cylindres d’un concasseur, où ils sont simplement écrasés, juste avant leur utilisation au brassage. Certains concasseurs actuels pratiquent la mouture humide, pour éviter de déchirer l'enveloppe du malt.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Procesos y técnicas industriales
  • Fabricación de cerveza y malta
  • Bebidas
CONT

Para la trituración de malta se utiliza una máquina trituradora de dos cilindros con un rendimiento de 250, 600 o 1100 kg/h (según el tipo de cervecería) que tiene en su entrada una tolva con una rejilla de seguridad y protección y un fuerte imán para separar todas las impurezas metálicas.

Save record 1

Record 2 2007-10-05

English

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
  • Food Industries
  • Fatty Substances (Food)
CONT

Since the corn (maize) kernel contains only about 5% oil, it is uneconomical to process corn simply to obtain the oil. Corn oil is obtained by processing the corn germ which is a by-product of the wet or dry milling processing of corn into corn flour products. Corn germ can contain about 50% oil and is processed either by direct expelling or direct solvent extraction (dry milled germ) or by direct expelling or prepress-solvent extraction (wet milled germ).

French

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Industrie de l'alimentation
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Comme le grain de maïs ne contient qu'environ 5 % d’huile, il n’ est pas économique de le traiter uniquement pour en extraire de l'huile. L'huile de maïs s’obtient par traitement du germe qui est un sous-produit de la mouture humide ou de la mouture sèche du maïs pour obtenir de la farine. Le germe de maïs peut contenir environ 50 % d’huile et est traité soit par pression mécanique ou par extraction au solvant(germe de mouture humide) soit par pression mécanique ou pression-extraction(germe de mouture sèche).

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
  • Industria alimentaria
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
Save record 2

Record 3 2004-01-20

English

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Food Industries
DEF

Wet process of separation of starch from starch-bearing materials.

CONT

Starches derived from corn, tapioca, potato, and rice have been used as fat-replacing ingredients. Starches are extracted by wet milling (some are milled dry) and refining ... The modified starch is then dried followed by partial or complete gelatinization.

French

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Industrie de l'alimentation
DEF

Procédé de traitement en milieu aqueux des matières premières de l’amidonnerie et de la féculerie destiné à en séparer l’amidon ou la fécule.

Spanish

Campo(s) temático(s)
  • Molinería y cereales
  • Industria alimentaria
Save record 3

Record 4 1999-11-14

English

Subject field(s)
  • Renewable Energy
CONT

Sequential Extraction Processing (SEP). Iowa State University, in conjunction with the USDA, had developed the SEP process as an alternative to the wet milling of corn and small cereal grains. Using countercurrent extraction with ethanol, high value proteins and other coproducts can be extracted from the grain prior to fermentation. Pilot and demonstration scale trials were still required prior to commercialization of the SEP technology. [Source: ethanol project - Sncwork.en p. 1].

French

Domaine(s)
  • Énergies renouvelables
CONT

Procédé d’extraction séquentielle(PES). La Iowa State University a mis au point le PES en collaboration avec le USDA pour remplacer le procédé de mouture humide du maïs et des céréales à paille. A l'aide de l'extraction à contre-courant à l'éthanol, on peut extraire des protéines de grande valeur et d’autres co-produits dans les grains avant la fermentation. Des essais pilotes et de démonstration étaient nécessaires avant la commercialisation de la technologie PES. [Source : projet éthanol-Sncwork. fr p. 1].

Spanish

Save record 4

Record 5 1999-02-04

English

Subject field(s)
  • Brewing and Malting
  • Industrial Techniques and Processes
DEF

An industrial processing plant that can transform about 17 million bushels of corn nto starch, corn oil and high fructose corn syrup, glucose, corn gluten meal, and corn gluten feed.

French

Domaine(s)
  • Brasserie et malterie
  • Techniques industrielles

Spanish

Save record 5

Copyright notice for the TERMIUM Plus® data bank

© Public Services and Procurement Canada, 2024
TERMIUM Plus®, the Government of Canada's terminology and linguistic data bank
A product of the Translation Bureau

Features

Language Portal of Canada

Access a collection of Canadian resources on all aspects of English and French, including quizzes.

Writing tools

The Language Portal’s writing tools have a new look! Easy to consult, they give you access to a wealth of information that will help you write better in English and French.

Glossaries and vocabularies

Access Translation Bureau glossaries and vocabularies.

Date Modified: