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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

ULTRA HIGH TEMPERATURE [3 fiches]

Fiche 1 2022-10-31

Anglais

Subject field(s)
  • Mineralogy
  • Petrography
  • Economic Geology
CONT

Garnet peridotite is a coarse-grained, ultra mafic igneous rock which forms at extreme depths within the [Earth's] upper mantle, over 40 km in depth. As such, the rock is composed of high pressure, high temperature forming minerals such as olivine which gives the rock an [overall] green colouration of varying shades.

Français

Domaine(s)
  • Minéralogie
  • Pétrographie
  • Géologie économique
OBS

Il s'agit d'une péridotite contenant de nombreux cristaux de grenat pyropes noyés dans de l'olivine verdâtre.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2012-10-16

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Food Industries
CONT

UHT milk is fresh milk, which has been processed with a technology called UHT(ultra high temperature). The UHT treatment ensures maximum microbic inactivation, while preserving the maximum flavor, taste, and nutritional value. The aseptic packaging system protects the product from air and light and guarantees long shelf life without the need for refrigeration.

Terme(s)-clé(s)
  • ultra high temperature

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Industrie de l'alimentation
OBS

Stérilisation en flux continu.

OBS

Le traitement se fait à 140° C ou plus pendant quelques secondes. Ce procédé est utilisé pour le lait, la crème fraîche liquide, les jus de fruits, soupes [...]

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Industria alimentaria
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2005-11-08

Anglais

Subject field(s)
  • Cheese and Dairy Products
  • Industrial Techniques and Processes
CONT

The most common method of pasteurization in the United States is High Temperature Short Time(HTST) pasteurization, which uses metal plates and hot water to raise milk temperatures to 161ºF for not less than 15 seconds, followed by rapid cooling. Ultra Pasteurization(UP) is a process similar to HTST pasteurization, but using higher temperatures and longer times.

Terme(s)-clé(s)
  • HTST

Français

Domaine(s)
  • Laiterie, beurrerie et fromagerie
  • Techniques industrielles
CONT

[...] 72° pendant 15 secondes; ce sont les conditions de la «pasteurisation haute» ou HTST [...]

Terme(s)-clé(s)
  • HTST
  • procédé H.T.S.T.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Productos lácteos
  • Procesos y técnicas industriales
Conserver la fiche 3

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