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La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

ESSENTIAL ACID [33 fiches]

Fiche 1 2021-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Aquaculture
  • Mollusks, Echinoderms and Prochordates
DEF

A method used in France in which oysters are reared in small, shallow coastal ponds rich in certain [microalgae] that impart a green colour to the meat.

CONT

... oyster greening... contributes significantly to the economic value of cultured oysters... due to organoleptic and essential fatty acid modifications in green oysters that result in a more palatable... content...

Terme(s)-clé(s)
  • greening of oysters

Français

Domaine(s)
  • Aquaculture
  • Mollusques, échinodermes et procordés
DEF

Opération pratiquée en France qui consiste à placer les huîtres dans de petits étangs salés (claires) où l'abondance de certaines [microalgues] leur confère une couleur verte et un goût apprécié.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Acuicultura
  • Moluscos, equinodermos y procordados
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Fiche 2 2015-06-02

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
DEF

The essential enzyme that catalyzes the conversion of glutamate to the neurotransmitter GABA [gamma-amino butyric acid].

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques

Espagnol

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Fiche 3 2013-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
C5H11NO2S
formule, voir observation
63-68-3
numéro du CAS
DEF

An essential amino acid that is not synthesized by the body and must be obtained from food.

OBS

L-methionine: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

(S)-2-amino-(4-methylsulfanyl)butanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

alpha; gamma: These words must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

L: This letter is a small capital.

OBS

methionine: incomplete name; must be preceeded by a small capital "L" or an italicized letter "l," which stand for "levogyre," or by the stereodescriptor.

OBS

Met; M: official abbreviations in peptide and protein nomenclature.

OBS

(S): This capital letter must be italicized.

OBS

Chemical formula: C5H11NO2S

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
C5H11NO2S
formule, voir observation
63-68-3
numéro du CAS
CONT

Acide aminé soufré, isolé à partir d'hydrolysats de la caséine à l'état pur, la méthionine se présente comme une poudre cristalline peu soluble dans l'eau.

OBS

L-méthionine : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

acide (S)-2-amino-(4-méthylsulfanyl)butanoïque : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

alpha; gamma : Ces mots doivent être remplacés par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

OBS

L : Cette lettre est une petite majuscule.

OBS

méthionine: nom incomplet; doit être précédé d'une petite capitale «L» ou de la lettre «l» en italique, signifiant «lévogyre», ou par le stéréodescripteur «(-)-», usage qu'on préfère aujourd'hui.

OBS

Met; M : abréviations officielles en nomenclature des peptides et des protéines.

OBS

(S) : Cette lettre majuscule s'écrit en italique.

OBS

Formule chimique : C5H11NO2S

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
C5H11NO2S
formule, voir observation
63-68-3
numéro du CAS
OBS

Fórmula química: C5H11NO2S

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Fiche 4 2013-08-30

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
C6H13NO2
formule, voir observation
CH3CH2CH(CH3)CH(NH2)COOH
formule, voir observation
73-32-5
numéro du CAS
DEF

One of the 20 common amino acids found in proteins, an essential amino acid for humans, having the formula C6H13NO2 or CH3CH2CH(CH3) CH(NH2) COOH, which appears under the form of crystals, is slightly soluble in water, nearly insoluble in alcohol, insoluble in ether, is derived by the hydrolysis of protein(zein, edestin), amination of alpha-bromo-beta-methylvaleric acid, and is used in medicine, nutrition and biochemical research.

OBS

isoleucine: Found naturally in the L(+) form.

OBS

Ile; I: These are abbreviations used to denote the amino acid isoleucine in amino acid sequences and elsewhere.

OBS

L-isoleucine: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

2-amino-3-methylpentanoic acid: systematic name.

OBS

alpha: This word must be replaced by the corresponding Greek letter or italicized.

OBS

L: This letter used as a prefix is a small capital.

OBS

S: This capital letter must be italicized.

OBS

sec: This abbreviation must be italicized.

OBS

Chemical formula: C6H13NO2 or CH3CH2CH(CH3)CH(NH2)COOH

Terme(s)-clé(s)
  • alpha-amino-beta-methylvaleric acid
  • a-amino-β-methylvaleric acid

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
C6H13NO2
formule, voir observation
CH3CH2CH(CH3)CH(NH2)COOH
formule, voir observation
73-32-5
numéro du CAS
DEF

Un des 20 acides aminés constitutifs de la matière vivante [...], indispensable à chaîne ramifiée, présent en abondance dans la caséine, la laine, le collagène.

OBS

L-isoleucine: isoleucine dans sa forme naturelle.

OBS

L-isoleucine : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

acide 2-amino-3-méthylpentanoïque : nom systématique.

OBS

alpha : Ce mot doit être remplacé par la lettre grecque correspondante ou s'écrire en italique.

OBS

L: Cette lettre utilisée comme préfixe est une petite majuscule.

OBS

S: Cette lettre majuscule s'écrit en italique.

OBS

sec: Cette abréviation s'écrit en italique.

OBS

Formules chimiques : C6H13NO2 ou CH3CH2CH(CH3)CH(NH2)COOH

Terme(s)-clé(s)
  • acide alpha-amino-bêta-méthylvalérique
  • acide a-amino-β-méthylvalérique

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
C6H13NO2
formule, voir observation
CH3CH2CH(CH3)CH(NH2)COOH
formule, voir observation
73-32-5
numéro du CAS
OBS

Aminoácido. No se encuentra libre.

OBS

Fórmula química: C6H13NO2 o CH3CH2CH(CH3)CH(NH2)COOH

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Fiche 5 2013-03-13

Anglais

Subject field(s)
  • Crop Protection
CONT

Not so long ago the use of beta-aminolevulinic acid(ALA) as a potential herbicide attracted considerable attention. The acid is present in every plant species and is used in the synthesis of chlorophyll and other compounds containing porphyrin. When used in combination with bipyridyls it causes massive accumulation of chlorophyll precursors which in adequate concentrations act as phytotoxin absorbing light and producing oxygen singlets(Duke and Lydon, 1987). As the presence of light is essential, the treatment is popularly termed as the "laser herbicide".

Français

Domaine(s)
  • Protection des végétaux
DEF

Herbicide qui inhibe la synthèse de la chlorophylle.

CONT

Début 1986, Constantin Rebeiz et son équipe de l'université de l'Illinois à Urbana, aux États-Unis, ont obtenu leurs premiers brevets pour des herbicides photodynamiques, encore appelés herbicides laser [...]

Espagnol

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Fiche 6 2012-01-31

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
DEF

Steam-distilled oil from dried kernels of ripe seeds of nutmeg (Myristica fragrans Houtt., Myristicaceae). Constit. 60-80% d-Camphene, about 8% d-pinene; dipentene, d-borneol, l-terpineol, about 6% geraniol, safrol, about 4% myristicin.

CONT

Nutmeg oil [is a] pale-yellow or colorless essential oil with spicy taste and nutmeg aroma;... soluble in alcohol, carbon disulfide, and glacial acetic acid...

CONT

Nutmeg oil is used in loganberry, chocolate, lemon, cola, apple, grape, muscatel, rum, sausage, ... and vanilla flavorings for beverages, ice cream, ices, candy, baked goods ...

Terme(s)-clé(s)
  • mace oil

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
DEF

Liquide aromatique incolore ou jaune pâle, épicé, miscible à l'alcool et obtenu par distillation des graines du muscadier (Myristica fragrans). Arômes variés pour boissons, crème glacée, bonbons et pâtisseries.

OBS

L'essence de muscade est composé de limonène, de p-cymène, de pinène, de myristicine et d'acide myristique. Elle est aussi utilisée pour confectionner des parfums et des arômes, dans le traitement des dyspepsies et comme antiseptique.

Terme(s)-clé(s)
  • essence de macis

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Química
  • Aditivos alimentarios
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Fiche 7 2011-11-07

Anglais

Subject field(s)
  • Genetics
CONT

No virus has ever been causally associated with CJD [Creutzfeldt-Jacob disease]. If such a virus exists its properties are very unusual. It must be ubiquitous but normally non pathogenic. PrP [prion protein] would be essential for its infectivity e. g. perhaps serving as a receptor. Prion strains exist(more than 20 strains have been identified in mice infected with scrapie prions and several strains from humans). These strains breed true in inbred mice and differ in their incubation times and lesion profiles. This observation and the reluctance to accept because of precedence the existence of a replicating agent lacking a nucleic acid genome has led to the virino hypothesis. It proposes that a small nucleic acid in association eith PrP is the infectious agent. It is not fully consistent with all of the data and no such nucleic acid sequence has ever been detected.

Français

Domaine(s)
  • Génétique
CONT

L'idée la plus originale (connue sous le nom d'hypothèse du virino) suppose un tout autre rôle à cet acide nucléique virtuel. L'hypothèse du virino suggère qu'associé et fortement lié à la protéine prion (de sorte qu'il est en soi difficilement séparable), un acide nucléique, soumis à une grande variabilité intra et interespèces, confère au complexe ainsi formé des propriétés stéréospécifiques à même d'interpréter l'existence de souches multiples d'une maladie mais aussi celle de la barrière interespèces.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Genética
DEF

Pequeño virus incompleto compuesto por un ácido nucleico desnudo protegido por una proteína específica del portador.

CONT

El virino era una partícula infecciosa hipotética teorizada para ser la causa de la enfermedad por virus lento y de otras enfermedades degenerativas del sistema nervioso central; [...] Outram acuñó el término virino para describir un pequeño virus.

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Fiche 8 2011-07-22

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C3H8O
formule, voir observation
(CH3)2CH2O
formule, voir observation
67-63-0
numéro du CAS
DEF

A chemical compound appearing under the form of a colorless liquid with a pleasant odour, boiling at 82. 4°C, soluble in water, alcohol and ether, derived by treatment of propylene with sulfuric acid and hydrolyzing, used in the manufacture of acetone and its derivatives, of glycerol and isopropyl acetate, a solvent for essential and other oils, alkaloids, gums, resins, a latent solvent for cellulose derivatives and coatings, a deicing agent for liquid fuels, lacquers, extraction processes, a dehydrating agent, a flavouring agent, a preservative, a denaturant and in lotions.

OBS

Also known under the following commercial designations: Alcojel; Alcosolve; Avantin; Avantine; Chromar; Hartosol; Imsol A; Isohol; Lutosol; Petrohol; Pro; Propal; Spectrar; Sterisol hand disinfectant; Takineocol; Un 1219.

OBS

propan-2-ol: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

isopropanol: obsolete form.

OBS

IPA: This might be an in-house or a non-recognized abbreviation; not to be used alone, to avoid any risk of confusion.

OBS

The abbreviation "sec" must be italicized.

OBS

Chemical formula: C3H8O or (CH3)2CH2O

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C3H8O
formule, voir observation
(CH3)2CH2O
formule, voir observation
67-63-0
numéro du CAS
DEF

Produit chimique se présentant sous la forme d'un liquide incolore à odeur agréable, bouillant à 82,4 °C, soluble dans l'eau, l'alcool et l'éther, préparé par hydratation du propène en présence d'acide sulfurique ou réduction de l'acétone, employé comme antigel, solvant, déshydratant, agent d'extraction, intermédiaire de synthèse et comme antiseptique.

OBS

propan-2-ol : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

isopropanol : forme vieillie.

OBS

Formule chimique : C3H8O ou (CH3)2CH2O

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C3H8O
formule, voir observation
(CH3)2CH2O
formule, voir observation
67-63-0
numéro du CAS
OBS

Líquido incoloro con olor agradable. Soluble en agua, alcohol y éter. Inflamable. Moderadamente tóxico.

OBS

Fórmula química : C3H8O o (CH3)2CH2O

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2011-06-13

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Food Additives
  • Biochemistry
Universal entry(ies)
C18H32O2
formule, voir observation
60-33-3
numéro du CAS
DEF

An essential fatty acid having the formula C18H32O2 which appears in the form of a colorless to straw-colored liquid, is insoluble in water, alcohol and ether, is prepared from edible fats and oils, is a component of Vitamin F and a major constituent of many vegetable oils, and which is used in emulsifiers and vitamins.

OBS

(Z,Z)-octadeca-9,12-dienoic acid: The capital letters "Z" must be italicized; form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry).

OBS

linoleic acid: part of the Ingredient Disclosure List of the Hazardous Products Act (Registration SOR/88-64, December 31, 1987).

OBS

Also known under the following commercial designations: Emersol 310; Emersol 315; Polylun No. 515.

OBS

Not to be confused with linolenic acid, which is an unsaturated fatty acid derived from linseed oil.

OBS

Chemical formula: C18H32O2

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Additifs alimentaires
  • Biochimie
Entrée(s) universelle(s)
C18H32O2
formule, voir observation
60-33-3
numéro du CAS
DEF

Acide gras diéthylénique de formule C18H32O2 se présentant sous la forme d'une huile jaune clair, s'oxydant à l'air, soluble dans l'alcool, dans l'éther, présent à l'état naturel sous forme d'esters dans les huiles de tournesol, de lin, de pavot, utilisé en cosmétologie, en savonnerie, pour les peintures et comme agent thérapeutique (dermatologie).

OBS

C'est un acide gras présent dans la plupart des lipides animaux et végétaux qui est indispensable pour l'homme et les animaux.

OBS

acide (Z,Z)-octadéca-9,12-diénoïque : Les lettres majuscules «Z» s'écrivent en italique; forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée).

OBS

acide linoléique : fait partie de la Liste de divulgation des ingrédients de la Loi sur les produits dangereux (du Canada; enr. DORS s/88-64, 31 déc. 1987).

OBS

Ne pas confondre avec l'acide linolénique, qui est un acide gras non essentiel de caractère insaturé marqué.

OBS

Formule chimique : C18H32O2

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Aditivos alimentarios
  • Bioquímica
Entrada(s) universal(es)
C18H32O2
formule, voir observation
60-33-3
numéro du CAS
OBS

Líquido incoloro a ocre; insoluble en agua; soluble en la mayoría de disolventes orgánicos. Combustible; no tóxico.

OBS

Fórmula química: C18H32O2

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2011-01-21

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
Universal entry(ies)
C10H20O2
formule, voir observation
CH3(CH2)8C(O)OH
formule, voir observation
334-48-5
numéro du CAS
DEF

A fatty saturated acid, with an unpleasant odor, that occurs in fats and essential oils, [that is] immiscible with water, miscible with organic solvents [and that is used as] a flavoring for beverages, ices, confectionery and candy.

CONT

Capric acid [occurs] as a glyceride in natural oils. ... Use: Esters for perfumes and fruit flavors, base for wetting agents, intermediates, plasticizer, resins, intermediate for food-grade additives.

OBS

decanoic acid: form recommended by the IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry) for the systematic name corresponding to the CAS number indicated on the present record.

OBS

n-: This prefix must be italicized.

OBS

Chemical formula: C10H20O2 or CH3(CH2)8C(O)OH

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
Entrée(s) universelle(s)
C10H20O2
formule, voir observation
CH3(CH2)8C(O)OH
formule, voir observation
334-48-5
numéro du CAS
DEF

Acide gras saturé, d'odeur désagréable, présent dans certaines huiles essentielles et dans les matières grasses en général, non miscible à l'eau, miscible aux solvants organiques, [utilisé comme] aromatisant pour boissons, glaces, pâtisseries et bonbons.

OBS

acide décanoïque : forme recommandée par l'UICPA (Union internationale de chimie pure et appliquée) pour le nom systématique correspondant au numéro CAS indiqué sur la présente fiche.

OBS

n- : Ce préfixe s'écrit en italique.

OBS

Formule chimique : C10H20O2 ou CH3(CH2)8C(O)OH

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
Entrada(s) universal(es)
C10H20O2
formule, voir observation
CH3(CH2)8C(O)OH
formule, voir observation
334-48-5
numéro du CAS
OBS

Aparece como glicérido en aceites naturales. Cristales blancos de olor desagradable; soluble en la mayoría de disolventes orgánicos y ácido nítrico diluido; insoluble en agua. Combustible; no tóxico.

OBS

Fórmula química: C10H20O2 o CH3(CH2)8C(O)OH

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2011-01-11

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
CONT

In chymotrypsin, diisopropylphosphofluoridate selectively phosphorylates the serine residue at position 195, thus identifying this residue as essential for catalysis. When an enzyme phosphorylated by this reagent is subjected to partial hydrolysis, the phosphoserine residue remains intact and can be found in one of the peptide fragments. Chemical analysis of such phosphorylated peptides has given important information on the amino acid sequences near the active sites in this group of enzymes, sometimes called the serine enzymes. Serine enzymes inactivated in this manner can sometimes be slowly reactivated by reagents with a higher reactivity for the phosphorylating agent than the enzyme itself.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
DEF

Enzyme fonctionnant par des intermédiaires covalents, enzyme-substrat entre un résidu sérine de l'enzyme et le substrat.

CONT

Les enzymes à sérine comprennent l'acétylcholinestérase, la chymotrypsine, la trypsine et la phosphoglucomutase. Chez ces enzymes, le groupement hydroxyl d'une sérine spécifique participe à la formation d'un ester intermédiaire, soit avec un groupement acyl, comme pour la chymotrypsine, pour former un acylenzyme, soit avec un groupement phosphoré, comme pour la phosphoglucomutase, pour former un phosphoenzyme.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 2010-09-15

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Engineering
CONT

Acid catalysts are employed in such diverse areas as Friedel-Crafts reactions(qv) and reactions in the presence of clays. The isomerization of n-butane over an aluminum halide-hydrogen catalyst takes place only in the presence of olefins. Friedel-Crafts catalysts, mineral acids... all act in a similar manner because of their essential acidity. In each case the active catalyst contains a proton; it is a Brönsted acid.... Catalytic activity of acid catalysts is correlated with surface acidity for different reactions. The Brönsted acidity is necessary for successful catalytic cracking, and the distribution of acid strengths is important.

Français

Domaine(s)
  • Génie chimique
OBS

Dans les réactions de catalyse acido-basique, l'une au moins des étapes est un transfert de proton du catalyseur au substrat S (catalyse acide) ou du substrat au catalyseur (catalyse basique). Le substrat intervient, de ce fait, soit comme base, soit comme acide, et la réaction implique donc un équilibre protolytique.

Espagnol

Conserver la fiche 12

Fiche 13 2010-06-01

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Feed (Agric.)
  • Grain Growing
CONT

Canola meal is one of the most widely used protein sources in animal feeds. It has an excellent amino acid profile and it's rich in vitamins are essential minerals.

OBS

The meal obtained after the removal of most of the oil ... from the whole seeds of Brassica napus ...

OBS

Term and abbreviation used at the Canadian Grain Commission in the field of cereal terminology.

Français

Domaine(s)
  • Alimentation des animaux (Agric.)
  • Culture des céréales
OBS

Sur les marchés d'exportation, le tourteau de canola est généralement vendu sous forme de granulé [...] Sur le marché intérieur, le tourteau de canola est vendu sous forme de pâtée sèche [...].

OBS

Tourteau : Résidu solide obtenu lors du traitement des grains et des fruits oléagineux en vue de l'extraction de l'huile.

OBS

Terme et abréviation en usage à la Commission canadienne des grains dans le domaine céréalier.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Alimentación animal (Agricultura)
  • Cultivo de cereales
CONT

La harina de canola es una de las fuentes de proteínas más usadas en el pienso. Contiene un excelente perfil de aminoácidos y es rico en vitaminas y minerales esenciales. Es agradable al paladar y no tóxico. Se ha patentado un proceso para obtener una fracción con 90 por ciento de proteínas con excelentes características nutricionales y funcionales para el consumo humano. La harina de canola es también un fertilizante orgánico de alta calidad.

Conserver la fiche 13

Fiche 14 2008-01-29

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
CONT

Methionine : An essential amino acid; one of the three containing sulphur : cystine, cysteine and methionine. Cystine is non-essential but can replace part of the methionine of the diet, hence the sulphur amino acids are always considered together.

Terme(s)-clé(s)
  • sulphur-containing amino acid

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
Terme(s)-clé(s)
  • sulfo-amino-acide

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
CONT

Los dos aminoácidos azufrados son esenciales, la metionina estrictamente, mientras que la cisteína puede formarse a partir de la metioniona (no al revés). Las dietas basadas en leguminosas pueden ser deficientes en estos aminoácidos. Adémas, ambos son bastante inestables frente a condiciones de oxidación.

Conserver la fiche 14

Fiche 15 2007-07-13

Anglais

Subject field(s)
  • Dietetics
  • Beverages
DEF

A beverage for supplementing the dietetic requirements of sugar and essential salts in a mammalian body depletable through vigorous physical activity, whereby the level of available utilizable energy stores within the body are enhanced, comprising an aqueous solution of sugar, sodium chloride, potassium chloride, and free citric acid in precise compositional ranges.

Français

Domaine(s)
  • Diététique
  • Boissons (Industrie de l'alimentation)
CONT

L'eau est toujours la boisson de régime la plus efficace et la plus sûre.

Espagnol

Conserver la fiche 15

Fiche 16 2006-05-03

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Animal Reproduction
DEF

A fatty acid that must be supplied by the diet and cannot be synthesized within the body.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Reproduction des animaux
DEF

Acide gras non synthétisé par le corps; il doit être fourni par l'alimentation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Reproducción de animales
Conserver la fiche 16

Fiche 17 2006-05-03

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
DEF

A fatty acid that the body is capable of synthesizing by itself.

Terme(s)-clé(s)
  • non essential fatty acid

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
DEF

Acide gras synthétisé par le corps.

Espagnol

Conserver la fiche 17

Fiche 18 2004-01-20

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biotechnology
DEF

Essential amino acid present in high concentrations in animal and fish protein. It is a precursor of serotonin, a chemical important in the transmission of nerve impulses across nerve cell connections.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Biotechnologie
DEF

Acide aminé cyclique indispensable et présent dans la plupart des protéines en quantité généralement assez faible; précurseur de la sérotonine et de la nicotinamide.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Biotecnología
Conserver la fiche 18

Fiche 19 2003-09-08

Anglais

Subject field(s)
  • Plastics Industry
  • Wood Products
DEF

A comprehensive term covering resinous substances exuding or extracted from a variety of plants, including trees, and consisting of a natural mixture of oleoresin and essential oils, e. g. the oleoresins copaiba and Canada Balsam, as well as "true" balsams containing benzoic or cinnamic acid in addition to resin and generally essential oils also, e. g. balm of Gilead.

Français

Domaine(s)
  • Industrie des plastiques
  • Produits du bois
DEF

Résine odorante extraite de certains arbres.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Industria de plásticos
  • Productos madereros
DEF

Sustancia resinosa, aromática, rica en terpenos y en ácidos benzoico y cinámico, que se extrae del tronco de ciertos árboles y arbustos perennes.

Conserver la fiche 19

Fiche 20 2003-05-14

Anglais

Subject field(s)
  • Medication
  • Biochemistry
  • Biotechnology
DEF

... compounds... capable of blocking specific metabolic processes essential for the survival and reproduction of leukemic cells. Many antimetabolites act by interfering with the metabolism of folic acid, purines, and pyramidines...

Français

Domaine(s)
  • Médicaments
  • Biochimie
  • Biotechnologie
CONT

[...] l'on dispose actuellement d'assez nombreux médicaments anticancéreux, les plus importants étant divisés en "inhibiteurs de la division cellulaire" et en "antimétabolites". [...] Le groupe des antimétabolites comprend des antagonistes de l'acide folique et des précurseurs anormaux des acides nucléiques.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Medicamentos
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Conserver la fiche 20

Fiche 21 2003-04-11

Anglais

Subject field(s)
  • Biological Sciences
  • Biotechnology
DEF

Coenzyme consisting of pantothenic acid linked to a mononucleotide based on adenine. It is an intermediate involved in the transfer of acetyl groups (with which it combines to form acetyl-CoA) and other fatty acyl groups which are bound to a thiol group on the molecule. It plays an important role in fatty acid synthesis and oxidation, as well as in the first step of the TCA cycle.

CONT

CoA... was discovered as an essential cofactor for the acetylation of sulfanilamide in the liver and of choline in the brain. It has been established that CoA is involved in many biochemical reactions in the body as an "activator" of normally less reactive carbon fragments and a "transferer" of these fragments to different molecules.... After oxidative decarboxylation of pyruvic acid, CoA combines with the two-carbon acetate fragment to form acetyl-CoA or "active" acetate. Coenzyme A is necessary for the activation, synthesis, and degradation of fatty acids. Synthesis of cholesterol and ultimately the production of steroid hormones are also coenzyme A dependent.

OBS

CoA and CoA-SH are abbreviations for coenzyme A.

Français

Domaine(s)
  • Sciences biologiques
  • Biotechnologie
DEF

Coenzyme des transacétylases, qui, grâce à son groupement fonctionnel thiol (présent dans la molécule de mercapto-éthylamine qui le compose), se combine à différents métabolites par une liaison «riche en énergie».

CONT

Le co-enzyme A dérive d'une vitamine du groupe B, l'acide pantothénique, qui est combiné, d'une part à un phosphate lequel est lié par une liaison pyrophosphate à une molécule d'adénosine 3'-5' diphosphate, d'autre part à une molécule de thio-éthylamine (ou cysté-amine). C'est le groupement thiol de cette dernière qui est la partie active de la molécule : son H peut être substitué par divers radicaux acyle (notamment acétyle) pour former des acyl-co-enzymes A ou acides gras activés qui chimiquement sont des thio-esters, composés très réactifs (acétyl-co-enzyme A, par exemple).

OBS

CoA et CoA-SH sont des abréviations de coenzyme A.

OBS

Termes vieillis à éviter : - co-acétylase - co-acylase - co-enzyme d'activation - coenzyme des acylations - coenzyme acétylant - coenzyme de Lipmann.

Terme(s)-clé(s)
  • CoASH

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Ciencias biológicas
  • Biotecnología
Conserver la fiche 21

Fiche 22 2002-02-20

Anglais

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
  • Perfume and Cosmetics Industry
  • Chemistry
  • Pharmacology
DEF

a crystalline oil of pearly lustre obtained from orris-root....

OBS

Also, in commerce, a solid crystallizable substance distilled from orris-root.

DEF

a yellowish semisolid fragrant essential oil containing free myristic acid and irons as its principal components, obtained from the roots of the Florentine iris, and used chiefly as a flavoring material and in perfumes.

OBS

Yellowish-white to yellow, semisolid fatty substance; intense odor of dried orris root. ... Slightly dextrorotatory.

Français

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Parfumerie
  • Chimie
  • Pharmacologie
CONT

Jadis employé en médecine, l'iris est, par son rhizome, une plante à parfum. On cultive à cette fin I. pallida ou iris de Florence, en Italie [...]. L'huile essentielle obtenue à partir du rhizome est souvent appelée «beurre d'iris» parce que les acides gras supérieurs qu'elle contient lui donnent l'apparence d'un beurre. Après élimination des acides, on obtient l'absolue d'iris. Les deux produits sont utilisés en parfumerie.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
  • Industria del perfume y cosméticos
  • Química
  • Farmacología
DEF

Sustancia mantecosa con fuerte olor a viola obtenida a partir de la destilación de la harina del rizoma del lirio que puede contener hasta un 10% de irona y abundante ácido mírstico.

CONT

Disuelta la mantequilla y enfriada a temperatura muy baja, se obtiene la esencia de gladiolo, con una aproximada densidad de 0,9.

Conserver la fiche 22

Fiche 23 2002-01-03

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Biotechnology

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Biotechnologie

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Biotecnología
Conserver la fiche 23

Fiche 24 2001-09-14

Anglais

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

There are two basic pathways whereby acid precipitation can impact a terrestrial ecosystem. It can impact directly on the foliar surface of the plants themselves, causing a direct effect on the leaf or stem of the plant, or it can indirectly affect plants, through effects on the soil. Regarding the latter, next to nutrient impoverishment and mobilization of toxic elements, acidic substances in precipitation can induce changes in root function, and reduce the number of essential microorganisms.

OBS

"Acid" and "acidic" are generally synonymous. However, in those instances where one is used in opposition to the other, "acidic" takes on the meaning of "acidifying".

Français

Domaine(s)
  • Pollution de l'air
CONT

En 1968, le Suédois Svante Oden [...] démontre que, «dans les pays nordiques de degré d'acidité des précipitations avait progressivement augmenté et que de grandes quantités de substances acidifiantes - essenttiellement des composés sulfureux - provenaient de régions industrielles d'Europe centrale et de Grande-Bretagne et seraient la cause de l'acidification de lacs et de rivières en Scandinavie».

OBS

acidifiant : Se dit d'une substance qui, sans être nécessairement acide, participe à l'acidification d'un milieu.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Contaminación del aire
Conserver la fiche 24

Fiche 25 2001-06-28

Anglais

Subject field(s)
  • Aluminum
DEF

To change a wetted surface to a non-wetted surface.

CONT

Verification of a successful cleaning procedure following acid cleaning is essential. The sample should be completely wettable to water during the pure water rinse. Wettability of a surface to water in this context implies that a film of water on the surface does not dewet.

Français

Domaine(s)
  • Aluminium
CONT

On peut provoquer la rupture d'un film liquide [...] le film a tendance à démouiller la particule et se rompt.

Espagnol

Conserver la fiche 25

Fiche 26 2001-01-15

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Dietetics
DEF

An amino acid that is required by an organism for normal growth and functioning, but that cannot be synthesized by the organism; such an amino acid must be obtained through the diet.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Diététique
DEF

Type d'acides aminés n'étant pas fabriqué par l'organisme et devant être fourni par l'alimentation.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Elementos y compuestos químicos
  • Bioquímica
  • Dietética
Conserver la fiche 26

Fiche 27 2000-05-25

Anglais

Subject field(s)
  • Winemaking
DEF

Term used to describe a substantial wine "with backbone" where the essential component parts such as acid, extract and alcohol are pleasantly pronounced.

Français

Domaine(s)
  • Industrie vinicole
DEF

Se dit d'un vin bien charpenté, de bonne garde.

CONT

Morgon AOC 1998. Caractéristiques : Robe pourpre. Nez généreux et fruité évoquant la prune et le kirsch. Vin solide et charpenté dont on a coutume de dire qu'il est «le plus bourguignon des crus du Beaujolais».

Espagnol

Conserver la fiche 27

Fiche 28 1999-05-24

Anglais

Subject field(s)
  • Biochemistry
  • Nutritive Elements (Biological Sciences)
  • Animal Feed (Agric.)
DEF

The essential amino acid present in the protein in question in least amount.

OBS

The ratio of the amount of the limiting amino acid to the requirements serves as a chemical estimation of the nutritive value.

Français

Domaine(s)
  • Biochimie
  • Éléments nutritifs (Sciences biologiques)
  • Alimentation des animaux (Agric.)

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Bioquímica
  • Elementos nutritivos (Ciencias biológicas)
  • Alimentación animal (Agricultura)
DEF

Aquel que presenta una relación menor entre su disponibilidad y las necesidades del animal.

Conserver la fiche 28

Fiche 29 1999-05-12

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
  • Food Additives
DEF

An essential oil from the leaves of Prunus laurocerasus,(Rosaceae), mainly composed of cyanhydric acid and benzaldehyde. A flavoring for maraschino cherries, bread and Vienna bakery products.

OBS

Cherry laurel (Prunus Laurocerasus, also Laurocerasus officinalis), evergreen shrub, of the rose family (Rosaceae), native to Europe ...

Français

Domaine(s)
  • Chimie
  • Additifs alimentaires
DEF

Huile essentielle des feuilles d'une rosacée (Prunus laurocerasus), composée principalement d'acide cyanhydrique et de benzaldéhyde. Aromatisant pour cerises au marasquin, pains et viennoiseries.

OBS

Le laurier-cerise est un arbrisseau [dont] les fleurs et les feuilles contiennent de l'acide cyanhydrique et une essence aromatique; elles ont le parfum de l'amande amère.

Espagnol

Conserver la fiche 29

Fiche 30 1998-10-09

Anglais

Subject field(s)
  • Chemistry
CONT

Balsam. A comprehensive term covering resinous substances exuding or extracted from a variety of plants, including trees, and consisting of a natural mixture of oleoresin and essential oils, e. g. the oleoresins copaiba and Canada balsam, as well as "true" balsams containing benzoic or cinnamic acid in addition to resin and generally essential oils also, e. g. balm of Gilead.

Français

Domaine(s)
  • Chimie

Espagnol

Conserver la fiche 30

Fiche 31 1986-01-06

Anglais

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

During the growing season, nitrates can undergo assimilative uptake by either terrestrial or aquatic plants as an essential plant nutrient, thereby serving to neutralize the acidity of the nitric acid deposition.

Français

Domaine(s)
  • Pollution de l'air

Espagnol

Conserver la fiche 31

Fiche 32 1985-10-30

Anglais

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

What are the effects of acid deposition?... An increase in soil acidity can be detrimental to the chemical availability of several essential macro-nutrients, and over the decades a net loss of such base cations(Ca and Mg) can be expected from poorly buffered sites.

Français

Domaine(s)
  • Pollution de l'air

Espagnol

Conserver la fiche 32

Fiche 33 1985-10-30

Anglais

Subject field(s)
  • Air Pollution
CONT

What are the effects of acid deposition?... A further by-product of increased soil acidity, and anion availability, is the mobilization of certain metals, such as Al, Mn and Fe. At low concentrations Mn and Fe serve as essential nutrients for the growth of higher plants; how-ever, in excess they can be toxic to growth.

Français

Domaine(s)
  • Pollution de l'air

Espagnol

Conserver la fiche 33

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