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ANIMAL QUALITE SUPERIEURE [3 fiches]

Fiche 1 2016-03-07

Anglais

Subject field(s)
  • Horse Husbandry
  • Horse Racing and Equestrian Sports
CONT

purebred: Designating an animal belonging to one of the recognized breeds of livestock. Such animals are registered or eligible for registry in the official herdbook of the breed. Purebred, registered, and pedigree stock, are often used interchangeably, and Thoroughbred is often improperly used for purebred.

OBS

The term "thoroughbred" is often misused. Many people seem to think that it is synonymous for "purebred". But thoroughbred really means a distinct breed of horse.

Terme(s)-clé(s)
  • pure-bred horse

Français

Domaine(s)
  • Élevage des chevaux
  • Courses hippiques et sports équestres
CONT

Cheval de race pure.

OBS

Le terme «pur-sang» réfère à un animal dont toute la lignée, peu importe le nombre de générations, remonte aux animaux souches d’une race. Le mot «pur-sang» ne garantit pas nécessairement une conformation supérieure ou une haute performance. Cependant, le pur-sang reste, sur l'ensemble, supérieur aux chevaux croisés. L'élevage de chevaux pur-sang devrait être très spécialisé, car il consiste à produire des animaux souches de grande qualité sur lesquels repose l'avenir de la race.

OBS

pur-sang : mot invariable.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2005-06-01

Anglais

Subject field(s)
  • Fatty Substances (Food)
  • Slaughterhouses
CONT

Bleachable fancy tallow (BFT) is made from a mixture of inedible fat sources collected from butcher shops, grocery stores, and meat processing plants. BFT is great for increasing the energy value and palatability in animal feeds. The tallow can be further processed and segregated into individual fatty acids and glycerine which are then used to manufacture other products such as lubricants and dust suppressants. BFT has a high composition of saturated fatty acids and can have up to four per cent free fatty acids.

Français

Domaine(s)
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
  • Abattoirs
CONT

Les usages dépendent de la catégorie et de la qualité des graisses, comme le suif de qualité supérieure blanchissable, la graisse blanche de choix, le suif comestible, les graisses animales de catégorie fourragère, les graisses de volaille et le suif et la graisse jaune de catégorie A ou B.

OBS

GRAS : Mélange de gras animal, d’huile végétale de choix(huile de coconut) et de suif de qualité supérieure.

Espagnol

Conserver la fiche 2

Fiche 3 1992-04-13

Anglais

Subject field(s)
  • Animal Husbandry
  • Agricultural Economics
OBS

Term used in livestock marketing in Canada.

OBS

Term adopted by the DTSD-Agriculture (CULSEC).

Français

Domaine(s)
  • Élevage des animaux
  • Économie agricole
OBS

Terme employé dans les marchés à bestiaux.

OBS

Terme adopté par le Comité d’uniformisation linguistique de la DSTM - Agriculture (CULSEC).

Espagnol

Conserver la fiche 3

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