TERMIUM Plus®

La banque de données terminologiques et linguistiques du gouvernement du Canada.

EXTRACTION FARINE [12 fiches]

Fiche 1 2016-10-26

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
OBS

bolting rate: term extracted from the “Glossaire de l’agriculture” and reproduced with permission of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Le taux d’extraction exprime le rapport poids de farine extraite par quintal de blé mis en œuvre. Le taux de blutage, par opposition, représente la quantité d’issues(sons, remoulages, refus) recueillies au cours de la mouture d’un quintal de blé.

OBS

blutage : Séparation du son et de la farine.

Espagnol

Conserver la fiche 1

Fiche 2 2010-06-09

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
  • Agricultural Economics
CONT

Preprocessing (debranning) of durum wheat before semolina milling appears to improve durum wheat milling extraction rate and semolina refinement (lower ash and fewer specks).

OBS

Terms used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
  • Économie agricole
CONT

Depuis le milieu du XXe siècle, les meuneries enrichissent la farine blanche pour compenser les pertes survenues lors de l'extraction du son et du germe.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de cereales
  • Economía agrícola
Conserver la fiche 2

Fiche 3 2008-02-19

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Flour extraction rate is a key determinant in milling efficiency and profitability and can be useful in projecting flour output from a mill. Wheat is generally purchased based upon a small group of traditionally measured physical characteristics.

OBS

Term used at the Canadian Grain Commission.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

[...] on effectue une extraction de farine de graines de colza avec une solution aqueuse saline à haute température pour effectuer préférentiellement l'extraction de la protéine 2S de la farine pour produire une solution de protéines de colza contenant principalement la protéine 2S.

OBS

Terme en usage à la Commission canadienne des grains.

Espagnol

Conserver la fiche 3

Fiche 4 2007-10-05

Anglais

Subject field(s)
  • Oilseed Crops
  • Food Industries
  • Fatty Substances (Food)
CONT

Since the corn (maize) kernel contains only about 5% oil, it is uneconomical to process corn simply to obtain the oil. Corn oil is obtained by processing the corn germ which is a by-product of the wet or dry milling processing of corn into corn flour products. Corn germ can contain about 50% oil and is processed either by direct expelling or direct solvent extraction (dry milled germ) or by direct expelling or prepress-solvent extraction (wet milled germ).

Français

Domaine(s)
  • Culture des plantes oléagineuses
  • Industrie de l'alimentation
  • Corps gras (Ind. de l'aliment.)
CONT

Comme le grain de maïs ne contient qu'environ 5 % d’huile, il n’ est pas économique de le traiter uniquement pour en extraire de l'huile. L'huile de maïs s’obtient par traitement du germe qui est un sous-produit de la mouture humide ou de la mouture sèche du maïs pour obtenir de la farine. Le germe de maïs peut contenir environ 50 % d’huile et est traité soit par pression mécanique ou par extraction au solvant(germe de mouture humide) soit par pression mécanique ou pression-extraction(germe de mouture sèche).

Espagnol

Campo(s) temático(s)
  • Cultivo de oleaginosas
  • Industria alimentaria
  • Substancias grasas (Industria alimentaria)
Conserver la fiche 4

Fiche 5 2007-01-04

Anglais

Subject field(s)
  • Breadmaking
CONT

Breadmaking in Egypt has a very long history: it is believed that Egypt was the home of the art of leavening flour/water doughs. The largest portion of wheat flour is used in the traditional baladi bread. The flour blend used to produce modern baladi bread is usually a blend of 30% imported flour (72% extraction) and 70% domestic flour (82% extraction). Traditionally, this type of bread is made with a sour or starter dough, although this is added more for flavour than for leavening action.

Français

Domaine(s)
  • Boulangerie
CONT

L'histoire de la panification en Égypte remonte à la lointaine antiquité. On croit généralement que la préparation des pâtes levées, à base de farine et d’eau, est originaire d’Égypte. La plus grande partie de la farine de blé sert à la préparation du pain traditionnel le «baladi». Pour la production du pain baladi moderne, on utilise d’ordinaire un mélange de 30 % de blé importé(à 72 % d’extraction) et de 70 % de farine locale(à 82 % d’extraction). Traditionnellement, ce pain est préparé avec un levain, bien que ce dernier serve plutôt à donner de la saveur qu'à assurer la levée.

Espagnol

Conserver la fiche 5

Fiche 6 2004-08-23

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Chinese flour mills produce two grades of flour: white (ching-pai) of approximately 70% extraction and standard dark (tiao-chun) of approximately 80% extraction. The white flour represents 40% of flour production and the standard dark flour represents 60% of flour production. Flour milling is based on a short milling surface without purification.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les meuneries chinoises produisent deux types de farines : la farine blanche(ching-pai) d’environ 70 % d’extraction et la farine ordinaire foncée(tiao-chun) d’à peu près 80 % d’extraction. La farine blanche représente 40 % de la production de farine et la farine ordinaire foncée 60 %. La farine est préparée sur surfaces de meunerie restreintes, sans sassage.

OBS

Il nous a été impossible de déterminer le genre de «tiao-chun».

Espagnol

Conserver la fiche 6

Fiche 7 2004-01-09

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
CONT

Chinese flour mills produce two grades of flour: white (ching-pai) of approximately 70% extraction and standard dark (tiao-chun) of approximately 80% extraction. The white flour represents 40% of flour production and the standard dark flour represents 60% of flour production. Flour milling is based on a short milling surface without purification.

Terme(s)-clé(s)
  • ching-pai

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
CONT

Les meuneries chinoises produisent deux types de farines : la farine blanche(ching-pai) d’environ 70 % d’extraction et la farine ordinaire foncée(tiao-chun) d’à peu près 80 % d’extraction. La farine blanche représente 40 % de la production de farine et la farine ordinaire foncée 60 %. La farine est préparée sur surfaces de meunerie restreintes, sans sassage.

Terme(s)-clé(s)
  • ching-pai

Espagnol

Conserver la fiche 7

Fiche 8 2003-01-31

Anglais

Subject field(s)
  • Chemical Elements and Compounds
  • Biochemistry
  • Medication
DEF

A polysaccharide derived from the hydrolysis of hardwoods.

CONT

Glucomannan is high in fiber, essential for cleaning the digestive system. [It] is taken from the Konnyaku root and is from the same family as the yam, which is 100 percent natural dietary fiber without calories. Since lack of fiber is a major cause for the high incidence of growing gastrointestinal disorders, it is a valuable herb. It helps reduce cholesterol, helps maintain regularity and promotes bowel health. It helps to normalize blood sugar, to relieve stress on the pancreas and to discourage blood sugar abnormalities, such as hypoglycemia. [It] absorbs toxic substances produced during digestion and elimination. It binds toxic material and eliminates them before they can be absorbed into the blood stream. [It] acts as a prevention of chronic disease and a weight control agent. As a diet aid, it expands to about 50 times its original volume when used with a large glass of water.

Français

Domaine(s)
  • Éléments et composés chimiques
  • Biochimie
  • Médicaments
DEF

Polysaccharide tiré du bois de feuillus.

CONT

[...] le glucomannane et le galactomannane (oligo- et polysaccharides) peuvent être très intéressants comme agents régulateurs de la digestion (mucilages) [...]

CONT

La gomme de konjac est un hydrocolloïde soluble dans l'eau obtenu à partir de la farine de konjac par extraction aqueuse. La farine de konjac est le produit brut non raffiné tiré de la racine de la plante pérenne Amorphophallus konjac. Le principal constituant de la gomme de konjac est le glucomannane, polysaccharide de poids moléculaire élevé soluble dans l'eau, composé d’unités de D-mannose et de D-glucose dans un rapport molaire de 1, 6 pour 1, reliées par des liaisons glycosidiques en ß(1-4).

Espagnol

Conserver la fiche 8

Fiche 9 2001-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Grain Growing
CONT

The standard bread of Luxembourg, which accounts for nearly 80% of the total bread consumption, is pain legal. It is produced from farine legal, a blend of 88% wheat flour (70% extraction) and 12% rye flour (50% extraction). Except for a very small quantity of rye bread, the remaining 20% of the bread produced is in the form of pain blanc, made from wheat flour of 70% extraction.

Français

Domaine(s)
  • Culture des céréales
CONT

Le pain classique du Luxembourg, qui constitue près de 80% de la consommation totale, est le "pain légal", obtenu de la "farine légale", un mélange composé de 88% de farine de blé(à 70% d’extraction) et de 12% de farine de seigle(à 50% d’extraction).

Espagnol

Conserver la fiche 9

Fiche 10 2001-08-27

Anglais

Subject field(s)
  • Food Industries
  • Breadmaking

Français

Domaine(s)
  • Industrie de l'alimentation
  • Boulangerie

Espagnol

Conserver la fiche 10

Fiche 11 2001-07-30

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries
  • Grain Growing
CONT

The sieves are clothed (covered) with wire mesh for coarse separations, while nylon or silk is used for finer separations of flour and middlings. Sieve covers are drawn tightly over the frames, which fit into a flat metal pan. The bolted material or throughs of the sieve fall into the pan to be directed out of the machine or to a finer sieve lower down in the plansifter for further separation. The material passing over the sieve passes out of the machine via an internal channel or may be directed to another sieve in the same section for further sifting.

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales
  • Culture des céréales
CONT

Les garnitures des tamis sont, pour les grosses séparations, des toiles métalliques et, pour la farine et les finots, elles sont en soie ou en nylon. Les garnitures des tamis sont tendues fortement sur des châssis qui s’adaptent dans des plateaux en métal. La mouture blutée, ou extraction, tombe sur un fond collecteur d’où elle est dirigée à l'extérieur de la machine ou sur un tamis plus fin situé plus bas dans le plansichter pour y subir un nouveau tamisage.

Espagnol

Conserver la fiche 11

Fiche 12 1976-06-19

Anglais

Subject field(s)
  • Milling and Cereal Industries

Français

Domaine(s)
  • Minoterie et céréales

Espagnol

Conserver la fiche 12

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